Mina 10 bästa tips för julen

Nu är det nedräkning till julafton!!! Hoppas att ni alla mår bra och är laddade inför en härlig jul.

Att ni känner julstämning och julefrid (känslor vi skapar i oss själva som inte kommer från utsidan…, mer om det i ett tidigare inlägg HÄR.)

Idag delar jag med mig av mina 10 bästa tips för en hälsosam och vad jag hoppas kan bli en lite grönare jul för er alla:-)

Julen en högtid där vi påminns om att vara snälla mot varandra och lika viktigt är det att vara snäll mot sig själv.

För mig innebär att vara snäll mot sig själv också att ta hand om sig på bästa sätt. Att hitta stunder för återhämtning, prioritera bra sömn, komma ut och röra på sig och unna sig riktigt bra hälsosam mat.

För oavsett vad just DU väljer att äta under julafton och på de eventuella julbord du bjuds på innan/efter så kan du alltid se till att grunda med exempel en bra frukost, äta extra hälsosamt både innan och efter jul osv.

Här kommer mina 10 bästa tips för en hälsosammare och grönare jul!

  1. Drick mer vatten, rumstempererat och kanske smaksatt med apelsin, citron eller lime. Bara genom att välja vatten till dryck istället för julmust eller alkohol gör en stor skillnad. Eller om man nu vill dricka ex julmust, vin eller vad det kan vara så ha för vana att alltid dricka ett stort glas med vatten innan du dricker något annat … Själv väljer jag helst vatten eller kombucha:-)

2. Fråga dig själv HUR du kan hitta möjlighet till träning och motion varje dag.

Kan det vara att ta tidiga morgonpromenader innan resten av familjen vaknar? Att rulla ut yogamattan och köra ett yogapass på eftermiddagen eller kvällen? Komma ut på en joggingtur mitt på dagen? Köra lite hemmaträning med övningar med egen kroppsvikt? Det finns så mycket bra och enkla träningsprogram att göra i hemmamiljö. Varför inte passa på att engagera resten av familjen också?

3. Ersätt allt vanligt julgodis med raw food-godis utan vitt socker, gluten och mjölk. Det finns så mycket enkelt, gott och mindre onyttigt att bjuda på.

Det kan vara så enkelt som att skiva ner färsk frukt och lägga på ett fint fat tillsammans med torkade aprikoser, medjooldadlar, nötter och mörk lyxig choklad istället för dessert.

Något annat som är magiskt gott är att ta färska dadlar (helst medjooldadlar) och ta bort kärnan, fylla med tahini eller mandelsmör och sedan doppa i smält mörk choklad och låta stelna. Världens enklaste och sååå gott. Går dessutom bra att förbereda innan och även bra att förvara i frysen.

Finns ju även jättemånga olika recept på nyttigare chokladfika i min nya bok, (finns också som E-BOK och du hittar den HÄR)

Du hittar också massor av nyttigare fikarecept i arkivet HÄR.

4. Passa på att umgås och träffa familj och vänner genom att föreslå någon aktivitet tillsammans. Kanske en långpromenad eller att träffas och åka skridskor. Är det snö kan ju en dag i skidbacken eller en date med pulkor och snowracer vara riktigt kul. Annars kanske en bowlingmatch eller att spela minigolf (brukar finnas inomhusbanor).

5. Passa på att införa lite nya bra morgonrutiner under ledigheten. Här kommer några exempel;

Ligg kvar i sängen en stund när du vaknat. Känn in kroppen och bli medveten om hur du MÅR just idag. Ägna en stunds eftertanke åt vad du är verkligt tacksam för i ditt liv.

Ta sedan minst 10 djupa andetag (gärna många fler) innan du går upp.

Att torrborsta kroppen är en annan god vana som sätter igång lymfsystemet (kroppens rening) på ett bra sätt på morgonen.

6. Lägg till fler goda växtbaserade alternativ på julbuffén.

Jag brukar alltid göra en god matig grönkålssallad och en fräsch färggrann rödkålssallad. Gärna också honungstekt brysselkål, veggobollar, vegansk sill, någon god röra, senapsmayonäs och frökex.

Vi kör på senapsgriljerad rotselleri istället för skinka. Alltså, ni som inte testat gör det!!!! Är sååå gott.

Jag brukar göra den dagen innan och det som blir över efter jul äter jag gärna på en julig macka á la Karin = frökex, lite hummus, skivad griljerad rotselleri samt syrad rödkål, ärtskott eller annat grönt.

7. Ta stunder och reflektera över vad som hänt i just DITT liv under året som gått, hur har du mått, vad har du uppnått, vad är du nöjd med osv.

Fråga dig vad du verkligen vill i ditt liv, vilken riktning du vill sätta för 2020. Vad vill du utveckla dig inom, HUR vill du må, vad vill du ha MER av i ditt liv och minst lika viktigt vad vill du ha MINDRE av i ditt liv:-)

Jag kommer att publicera ett användbart blogginlägg med frågor inom detta ämne närmare nyår men bra att redan nu sätta tankarna i rätt riktning.

8. Fokusera på grönsakerna! Kanske kan räddningen för att få i dig mer grönt under julen vara att dricka en färskpressad grön juice varje dag eller en god grön krämig smoothie.

Ät mycket matiga fräscha ljumna sallader med exempelvis grönkål, rödkål, spenat, rostad sötpotatis, pumpafrön, linser och avokado.

Tänk regnbågens alla färger (traditionell julmat är ju mest i färgerna vitt, brunt och beige …).

9. Lägg till surkål och/eller kimchi både på julbordet och även till varje lunch eller middag hela julledigheten (och sedan fortsätt med detta förstås) för att boosta din så viktiga tarmhälsa.

Och välj gärna kombucha som dryck som också innehåller bra bakterier för din tarmflora.

10. Lyft fram KÅLEN denna jul! Världens bästa och nyttigaste grönsak. Dessutom otroligt bra för våra goda tarmbakterier som älskar alla typer av kål. Räcker inte det så är kål även miljövänligt, billigt och finns i olika varianter, färger och former.

Jag säger bara rödkålssallad, ugnsrostad broccoli och blomkål, griljerad kålrot, grönkålschips, stekt brysselkål, fräscha grönkålssallader, syrad rödkål, spetskålswraps, wokad savojkål … listan kan göras hur lång som helst:-)

 

Men nu önskar jag er en riktigt GOD och HÄLSOSAM grön jul!

Nu ska jag njuta av ledighet med min fina familj och ha härliga dagar tillsammans med skratt, bus och gos.

Återkommer innan nyår med ett inlägg om vision, riktning och mål för 2020!