Alltså, denna tid på året finns det sååååå mycket goda, närproducerade grönsaker. När vi är vid vår stuga vid kusten har jag många bra gårdsbutiker att välja på. Så lyxigt!!!
Förra tillfället vi var nere stannade vi till på Ugglarps Grönt (öppet varje dag under säsong).
Ugglarps
Runda fina zucchini, hade aldrig sett sådana innan, trodde det var någon pumpa men är tydligen zucchini. Den vita ungsrostade jag och den gula hade jag i smoothies och skar även i skivor och åt till hummus och tahini.
Rundzucchini
Alltså kål kan man ha till så mycket. Jag älskar att woka savojkål med massa vitlök, citron, olivolja, chili, salt och peppar. Eller så har jag som wraps till en raw tacofärs eller fyller med hummus, vegans mayo, kimchi och massa grönsaker.
Merkål
Olika färger av blomkål, ses inte så ofta i vanliga butiker …
Lilablomkål Blomkål
Har nästan alltid en skål med marinerad finstrimlad rödkål och vitkål i kylen. Äter till mina sallader. Finstrimlar gör jag med hjälp av en mandolin – häller på en god olivolja och salt, masserar in den i kålen ordentligt så att fibrerna mjuknar upp. Håller sedan några dagar i kylskåp.
KÅL
Så, om du inte vet någon gårdbutik nära där du bor så passa på att googla och ta reda på om det finns i närheten så du kan passa på att handla. Många av butikerna är ”ekologiska” men de kanske inte är certifierade då det kostar en del, eller så kanske de besprutar någon enstaka gröda, ex vanligt är jordgubbar/potatis, men det är bara att fråga.
Kolla också upp om det finns någon lokal reko-ring där du bor. Perfekt sätt att handla av de lokala odlarna.
Kolla in ett tidigare inlägg HÄRHÄR så får du mer tips på vad du kan göra med alla goda nyttiga grönsaker som finns i säsong nu. ♥♥♥
KH_liggande_gron_webb