Idag vill jag inspirera dig att reflektera över din livsstil och vad du kan lägga till för hälsosamma vanor som hjälper dig på vägen till ett grönare och friskare liv! För du som läsare av min blogg vill såklart få ut maximalt av livet och optimera din hälsa, eller hur?
Så, jag har skrivit ihop lite enkla frågor att fundera och svara på (förberedde faktiskt detta inlägg redan veckan innan Elodie föddes).
Välj ut de punkter som behöver förbättras och som känns viktigast för DIG just nu. Det du helt enkelt är mest inspirerad att ta tag i för att förbättra din livsstil.

Nystart för hälsan!

1. Tränar och motionerar du regelbundet? Även om du svarar ja kanske du har ett väldigt stillasittande jobb och skulle må bättre av att lägga till lite dagliga promenader också för att lite kompensera allt stillasittande? Om du inte tränar alls och känner att du vill komma igång så börja med att köra lite hemmaträningsövningar varje dag kombinerat med kortare promenader som du successivt trappar upp.
armhavning
2. Hur ser din frukost ut? Är den hälsosam, färggrann och ger dig full av energi utan att göra dig tung i magen och slö? Just frukosten är en enkel vana att förbättra och många frukost-alternativ kan du förbereda redan kvällen innan. Är du inte speciellt hungrig på morgonen kan du ta med och äta en frukost på jobbet istället och bara dricka ordentligt med vatten på morgonkvisten eller ta en färskpressad juice eller grön smoothie. Mer om frukost och förslag på recept hittar du HÄR.
Frukostmat
3. Dricker du 2–3 liter vatten per dag? Ha som vana att dricka minst 2 stora glas med vatten det första du gör på morgonen. Bäst är att undvika att dricka till mat eller direkt efter mat, istället dricka mellan måltiderna och innan du äter istället (för bättre matsmältning).
4. Hur är dina sovvanor? Vaknar du pigg och utvilad eller förlitar du dig på en kopp kaffe för att vakna till? Vi behöver sova cirka 7–9 h per natt. Sömnen är så otroligt viktig och för att få till tillräckligt med timmar så är det viktigt att du kommer i säng i tid. Även om du inte är så trött de första nätterna så kommer kroppen att vänja sig. Varva ner med en bok (ingen mobil, ipad, dator eller TV i sovrummet …) Tips för bra sömn hittar du HÄR. 
5. Handen på hjärtat, hur mycket socker och sötsaker äter du egentligen? Byt ut det dåliga vita sockret mot ”mindre dåliga” alternativ, ex raw food-fika. Finns såååå mycket gott och fräscht att göra och numer också ganska tillgängligt att köpa även i mataffärer (ex raw choklad och bars) och på en del fik. Du hittar många recept här på bloggen väl värda att testa istället för ”vanlig” fika och godis. Tex dessa godbitar och hur du gör egen choklad. Helst ska man såklart även dra ner på dessa sötsaker.
6. Täcks största delen av din tallrik till lunch/middag av färggranna grönsaker av olika slag? Om inte, så börja med att låta grönsakerna utgöra själva basen i måltiderna. Det kan vara både en blandning av råa fräscha grönsaker, sallad och ångkokta, ugnsbakade m.m. Låt grönsakerna visuellt bestå av 70 % av din tallrik och ringla gärna lite god kallpressad olivolja över som dressing.
7. Vad dricker du förutom vatten? Om det blir blir en hel del kaffe, läsk, kolsyrat vatten, fruktjuicer och inte minst vin, öl, cider eller drinkar så finns det mycket att förbättra bara genom att minska på detta och istället ersätta de syrabildande dryckerna med vatten i första hand, alternativt ingefärstee, gröna juicer eller smoothies.
Greensmoothievegetables
8. Är det bröstkorgen/axelpartiet eller magen som rör sig in och ut om du andas några djupa andetag? Många  har ett ”felaktigt” andningsmönster som leder till ohälsa på sikt. Andningen har en så viktig och central del i ett hälsosamt liv. Att bli medveten om din andning och börja träna på att andas ”rätt” är ett stort steg i rätt riktning. Mer om andning och förslag på andningsövningar hittar du HÄR & HÄR. 
9. Känner du dig glad, harmonisk och nöjd med livet? Hur vi mentalt mår påverkar nämligen vår hälsa oerhört mycket som du säkert redan har märkt av. Om det är något som tynger dig i din livsstil, exempel ett dåligt förhållande, att du känner dig väldigt stressad eller att du vantrivs med ditt jobb och din arbetsplats är det viktigt att du funderar på HUR du vill ha det istället och vad du kan göra för att närma dig hur du vill leva och må.
10. Hur stor del av den mat du äter är ekologisk och giftfri? Vi kanske inte alltid tänker på att den mat som inte är ekologisk är besprutad men så är oftast fallet. De viktigaste varorna att börja köpa ekologiska kan du läsa mer om HÄR.
 AvocadoSallad
11. Hur stor del av veckans måltider är vegetariska? Testa hur du mår av att lägga till fler vegetariska måltider, helst utan komjölksprodukter. De flesta märker STOR förbättring i hur de mår, framför allt i sin energinivå, genom att äta mindre animaliska produkter och mer växtbaserad kost. Sök gärna under recept här i bloggen för inspiration:-)
12. Fungerar din mage bra? Att du regelbundet går på toalettet och gör nr 2 minst en gång per dag, att magen mår bra efter matintag – dvs inte blir uppblåst, orolig, gasig eller att du har ont i magen och känner dig obekväm. Magen är basen för vår hälsa och en obalans i magen påverkar resten av vår kropp och hur vi mår. Mycket handlar om VAD vi äter men också HUR. Här finns oftast stor förbättringspotential som att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt. Mycket av magproblemen de flesta lider av idag påverkas av stress, oro och hur du mår mentalt så genom att varva ner (mest mellan öronen) gör stor skillnad. Testa att göra andningsövningar innan varje måltid och upplev skillnaden. Tillför mer av den mat som göder de goda bakterierna som surkål, kimchi och många grönsaker och ät mindre av den sämre maten som föder de dåliga tarmbakterierna som socker, halv- och helfabrikat, mjölmat m.m.

Hoppas dessa frågor kan hjälpa just DIG att bli mer medveten om hur du mår och vad det finns för förbättringar i din livsstil som du kan fokusera på nu under senhösten:-) För DU är värd att må så bra du kan. Allt i livet blir lättare när vi har vår hälsa och massvis av energi!
Lycka till!
KH_liggande_gron_webb