Idag tar jag upp ett exempel på något som kallas för mat men som i mina ögon inte är något annat än ett ihopkok av olika tillsatser. Vet inte om ni också har läst böckerna från Mats-Eric Nilsson? Om inte kan jag varmt rekommendera alla hans böcker, Äkta vara, Den hemliga kocken, Döden i grytan och Saltad nota. I hans böcker finns det också fler exempel på produkter som jag absolut tycker att man ska hålla sig ifrån att äta.
Härom dagen fick jag ett trevligt mail från en man som hade sett programserien, Fett, Fusk & Frosseri. Jag har tyvärr missat detta program helt. Kanske för att jag typ aldrig kollar på TV, hmm …kan vara därför. Men oavsett så erbjud sig den här vänliga själen att skicka mig en DVD med hans inspelade program. TACK Matts♥
Jag fick också innehållsförteckningen till en så kallad ”hälsosoppa” med broccoli och basilika mailad till mig av denna man.

Låter nyttigt med broccolisoppa, eller? Bara det att om du läser innehållsförteckningen så kommer du att se att soppan bara innehåller 1 % basilika och 3,5 % broccoli. Hmmm … Vad innehåller den då kan man ju fråga sig? Jo, en massa konstiga tillsatser med kemiska namn. Inte förenat med hälsa för mig i alla fall?
Här nedan ser ni en del av innehållsförteckningen.
Kan garantera dig att något färgämne inte behövs i min broccolisoppa i alla fall!

Soppan säljs i mataffären men också på apotek och i hälsokostbutiker. Skrämmande …
Nu tror jag nog att du som läsare av min blogg är intresserad av kost och hälsa och säkert inte skulle välja att äta detta till lunch eller middag. Men kanske att de som inte är lika pålästa kan tro att denna soppa är ett nyttigt val …
Min rekommendation är att äta mer broccoli och göra din egen broccolisoppa! Därför har jag här nedan lagt ut receptet på min absoluta favoritsoppa som jag äter ofta. En äkta nyttig broccolisoppa. Superenkel att göra och fungerar både varm som kall.
(Receptet är hämtat från min senaste bok, Grönsakskärlek).

Broccolisoppa á la Karin (2 portioner)


1 stort broccolihuvud, 1 gul lök, 1 avokado, 3 dl vatten, 1 msk olivolja, salt
Dela broccoli och lök i mindre bitar, använd även broccolistjälken. Ångkoka broccoli och lök i cirka 10–12 minuter. Mixa soppan helt slät med vatten, avokado och olivolja. Smaka av med önskad mängd salt.
Vill du ha soppan lite matigare så toppa med kokt quinoa, finhackad rödlök, tomat, avokado och pumpafrön.

Önskar dig en fortsatt riktigt bra och grön vecka!

Karin♥