Sedan yoga workshopen med Maria Boox i oktober har jag flitigt praktiserat mina pranayama övningar (särskilda andningsövningar inom yoga). Innan har jag inte alls varit lika dedikerad men nu har jag prioriterat att göra detta direkt när jag vaknar på morgonen, inte alla veckans dagar men de flesta.
Du kan självklart göra andningsövningarna när som under dagen eller till exempel innan du går och lägger dig. Det viktigaste är ju att det blir av så gör vad som passar bäst i ditt liv. Låt det helst gå en stund efter måltid bara.
Jag märker att jag blir mer grundad direkt på morgonen över att få mina 10–15 minuter i närvaro och tystnad under övningarna. Hmm…. dock inte alltid så tyst här hemma med 3 små barn men oftast vaknar jag innan barnen.
Yogagirlpranayama
På morgonen sköljer jag också näsan (innan jag gör pranayama-övningarna). Har ni testat det? Det är extra bra i förkylningstider och för att lindra problem vid pollenallergi, nästäppa och torra slemhinnor.

Gör så här vid nässköljning;

Använd kroppsvarmt vatten (helst filtrerat) med salt (ett rent salt utan tillsatser) och skölj näsan med en speciell nässköljningskanna. Använd 1 tsk salt till 5 dl vatten. 
Jag har en sådan här i keramik.
Nässköljning
Stick in kannan i ena näsborren, böj huvudet och överkroppen en aning åt sidan och låt kannan följa med. Saltvattnet flyter från ena näsborren genom ett hålrum i mellanväggen mellan näsborrarna och ut genom den andra näsborren. Smuts och slem sköljs ut. När hälften av vattnet runnit igenom, snyt dig lätt. Häll sedan resten av vattnet genom den andra näsborren.

Så vill du börja med en ny morgonrutin kan jag varmt rekommendera att börja skölja näsan. Därefter kan du börja med att praktisera denna enkla andningsövning som jag bloggat om tidigare, se R. Går du på yoga har du säkert lärt dig fler andningsövningar att utöva, jag gör själv fyra stycken olika. Dessa känns bra för mig.
Lycka till!

KH_liggande_gron_webb