Visste ni att vår munhälsa påverkar resten av kroppen och hur vi mår?
Munnen och särskilt tungan sägs visa hur vi mår i övrigt, som en spegel av kroppens insida.
Jag har sedan 1,5 år tillbaka hållit på med Oil pulling och använder också en tungskrapa i metall i stort sett dagligen. Tycker det känns jättebra och vill därför dela med mig av lite info och tips kring detta:-)

Tips för bra munhälsa

En tungskrapa tar bort plack och beläggningar på tungan och bidrar därav till en bättre munhygien och också bättre andedräkt. Jag brukar använda min det första jag gör när jag vaknar och innan jag borstar tänderna. Jag föredrar en tungskrapa i metall istället för plast.
tungskrapa
Oil pulling är en tusenårig ayurvedisk metod för att få en bättre munhälsa och effektivare avgiftning. Förespråkare hävdar att man via att regelbundet skölja munnen med ekologiska oljor kan bli av med skadliga bakterier, svampar och andra organismer från munnen. Att det stärker tänderna, gör de vitare och motverkar att det byggs upp plack på tänderna. Oil pulling sägs också kunna hjälpa mot en rad hälsoproblem, och inte bara problem i munnen, utan även divesere infektioner, hudproblem och candida.
Gör så här:  Ta cirka 1 matsked kallpressad ekologisk olja som sesamolja, kokosolja, rapsolja eller olivolja, i munnen. Ha oljan i munnen och skölj runt i cirka 10–20 minuter (du kan gå runt och göra något annat under tiden). 
Spotta sedan ut oljan i skräpkorgen så att den inte täpper till avloppet.
oilpulling
Jag brukar själv göra detta på kvällen (innan lillan föddes gjorde jag det oftare nu blir det kanske 3 kvällar i veckan). Jag använder först tandtråd och sedan borstar tänderna, gör oil pulling och sedan sköljer munnen med vatten eller snabbt borstar lite lätt igen.
Något mer som ju är jättebra att använda är tandtråd för att hålla rent mellan tänderna och minska risken för hål m.m.
Gällande tandkräm så använder jag personligen en flourfri tandkräm och det fungerar bra för mig och jag har typ aldrig några hål. Men här påverkar ju kosten vi äter jättemycket tror jag. Att äta minimalt med sötsaker och undvika läsk m.m gör gott för både kroppen och tänderna, säkert mer än hur ofta vi borstar våra tänder!
Finns förresten ett intressant podd-avsnitt om tandhälsa, amalgam och rotfyllda tänder i podden Hälsosant som du kan lyssna på HÄR.

KH_liggande_gron_webb