Tydligen är det knäckebrödets dag i dag den 19 februari. Lite knasigt att allt ska ha sin egen dag nu för tiden men tänkte ändå det vore passande just idag att dela med mig av ett recept på fröknäcke och tipsa om goda pålägg! Allt glutenfritt och veganskt.

Karins fröknäcke

2 dl boveteflingor

2 dl bruna linfrön

1 dl quinoaflingor

1 dl hirsflingor

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl sesamfrön

½ dl olivolja

8 dl vatten

1 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser i en stor skål. Tillsätt vatten, salt och olivolja. Rör om och låt stå i cirka 8 timmar i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut blandningen tunt på 3 plåtar klädda med bakplåtspapper med en stek- eller tårtspade.

Strö över flingsalt eller spraya flytande salt över.

Grädda knäckebröden i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader.

Ta ut plåtarna, vänd brödet och ta bort bakplåtspappret. Skär eller klipp brödet i lagom stora bitar.

Låt knäckebrödet gräddas vidare direkt på plåten i 40–50 minuter i 150 graders värme tills det är helt torrt.

 

Det fröknäcket jag oftast gör just nu, som är på bilden nedan, är gjort på linfrön, pumpafrön, sesamfrön, bovetemjöl, salt, olivolja och vatten. Det är så himla enkelt och går så snabbt att göra.

Jag bara blandar ihop alla torra ingredienser i en skål, (har inga exakta proportioner utan kör på känsla).

Häller på hett vatten och olivolja till lagom konsistens, det ska vara en ganska lös ”smet”.

Breder ut på bakplåtspapper och sen in i ungen på 180 grader i cirka 45–50 minuter. Vänder efter lite mer än halva tiden och bryter loss bitar. Förvarar i plåtburk med lock i rumstemperatur. Brukar se till att alltid ha fröknäcke hemma, så fort det börjar ta slut gör jag en ny sats.

Jag brukar ju väldigt ofta ha mosad eller skivad avokado som pålägg på mina fröknäcke, plus tomat, gurka och gärna kimchi.

Ni vet ju också att jag älskar hummus så det fungerar också toppen som pålägg. När det blir tajt med lunch för min del så brukar jag äta fröknäcke med ett tjockt lager hummus på, skivad gurka, lite flingsalt och chiliflakes samt ett par morötter till. Enkelt, snabbt och mättande!

Något annat som är gott som jag åt häromdagen är som bilden visar, spetskål, vegansk pesto, basilika mayo (jag gör egen vegansk majonäs, ibland smaksätter jag med örter och ibland typ chili osv.) samt picklad rödlök.

En annan supergod röra jag både äter till sallader och har som pålägg är en kryddig röra på vita bönor.  

Vita bönor – sesamolja – spiskummin – chili – paprika – koriander – salt & peppar.

Jag brukar mosa bönorna med en gaffel och blanda med kryddorna och sesamoljan. Håller bra i en burk i kylen under flera dagar.

Ett annat recept på knäcke hittar ni i ett tidigare inlägg HÄR. Där delar jag också med mig av recept på 2 goda pålägg.

Men nu är jag nyfiken på vad ni brukar ha som pålägg på era knäckebröd? Tipsa mig och alla andra följare på min Facebook-sida HÄR.