Recept Fröknäcke

Fröknäcke eller frökex är något jag i stort sett alltid har hemma. ÄLSKAR att det då är så smidigt att slänga ihop en matig macka med ex hummus eller mosad avokado som pålägg, lite grönsaker, bladgrönt & kimchi. Till det några morötter. Supersnabbt fixat, särskilt med tanke på att hummus nästan alltid finns färdig i min kyl.

Här kommer några recept;

Karins fröknäcke

2 dl boveteflingor

2 dl bruna linfrön

1 dl quinoaflingor

1 dl hirsflingor

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl sesamfrön

½ dl kallpressad olivolja

8 dl vatten

1 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser i en stor skål. Tillsätt vatten, salt och olivolja. Rör om och låt stå i cirka 8 timmar i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut blandningen tunt på 3 plåtar klädda med bakplåtspapper med en stek- eller tårtspade.

Strö över flingsalt eller spraya flytande salt över.

Grädda knäckebröden i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader.

Ta ut plåtarna, vänd brödet och ta bort bakplåtspappret. Skär eller klipp brödet i lagom stora bitar.

Låt knäckebrödet gräddas vidare direkt på plåten i 40–50 minuter i 150 graders värme tills det är helt torrt.

Här kommer ett annat recept baserat på Teffmjöl som är ett glutenfritt och näringsrikt mjöl. Teff odlas bland annat i Etiopien och det finns både ljust och mörkt teffmjöl att köpa.

Karins teff knäckebröd

3 dl teffmjöl

2 dl linfrön

1,5 dl solrosfrön

1,5 dl pumpafrön

3 msk kallpressad kokosolja

1,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

Koka upp 6 dl vatten och gör kokosoljan flytande. 

Rör ner vatten och olja och blanda om. 

Tryck ut blandningen mellan 2 bakplåtspapper på 3 plåtar. 

Baka i ugn i cirka 60 minuter, vänd gärna knäckebröden efter cirka 40 minuter. I samband med det kan du även passa på att bryta i mindre storlek. 

Låt knäckebröden svalna och förvara sedan knäckebröden i en plåtburk med lock.

Sen måste ni bara testa mitt avokado- och gräslökssmör att ha som pålägg på era nybakade knäcke!

Så enkelt och vi har fortfarande massor av gräslök i vår trädgård, LYX 💚

Det är också gott med ett lager tahini, skivad tomat, groddar och lite flingsalt som pålägg.

Eller HUMMUS som jag ÄLSKAR med chiliflingor, ärtskott och flingsalt.

Avokado- & gräslökssmör

1 mjuk mogen avokado

ett stort knippe färsk gräslök

salt (jag använder detta saltet – Well)

Mosa avokado med en gaffel, blanda ner finklippt gräslök och smaka
 av med salt.

Avokadosmöret är gott som pålägg eller som en dippröra. Denna sats räcker till 1–2 portioner. Vill jag göra en större sats tar jag 3–4 avokado. 

Passa nu på att baka frökex och se till att ni alltid har hemma. Underlättar massor i vardagen och går att göra goda nyttiga mackor på enkelt vis, frukost, mellanmål eller kanske som lunch ihop med en god röra och massa grönsaker samt en smoothie.

På måndag kör jag igång min online kurs – ÄT BÄTTRE – MÅ BÄTTRE, finns ännu möjlighet att delta. Nyfiken, läs mer HÄR.