Det kommer fler och fler studier som visar sambandet mellan att ju mer tid du tillbringar med din dator eller smartphone desto lägre är ditt välbefinnande.

Depression och ångest är tydligen 3 gånger så vanligt bland personer som använder många olika sociala medier jämfört med personer som använder få eller inga.

Och idag är ju den mentala ohälsan ett växande problem. Mer än 17 % äter psykofarmaka, dvs läkemedel speciellt inriktat mot psyket.

i USA börjar 1 av 3 spädbarn att använda digital media innan de börjar prata.

Amerikanska tonåringar tillbringar 9 h om dagen på sociala media, 2 av 3 gör sin hemläxa samtidigt som de chattar med sina vänner.

I Sverige ägnar samma åldersgrupp 4 h om dagen på sociala media.

Och så kommer vi till den sååååå viktiga sömnen. Kan inte beskriva i ord HUR viktigt det är att sova bra och få till tillräckligt mycket djupsömn för att vi ska prestera och må bra på topp!

Idag anser sig var 3:e svensk sova för lite/dåligt vilket för mig är skrämmande.

Och varför sover vi så dåligt tro? Jag tror mycket generellt är all stress och även att vi kanske inte lever så optimalt med kost och träning som vi behöver. Det är för mycket stillasittande och för mycket tid inomhus.

DESSUTOM så påverkas vi av skärmtid nära inpå sänggående (ex dataskärm, paddan, mobilen eller tv-n) och det gör att hjärnan triggas igång och kroppen får svårare att varva ner och somna.

All skärmtid påverkar också kroppens produktion av melatonin, vårt sömnhormon. Dessutom är tonåringar (som tyvärr ofta också har sin mobil i SOVRUMMET …) extra känsliga för detta.

Läste också att personer som använder mycket sociala medier har visat sig ha 2-3 ggr så mycket sömnproblem …

Flera forskare använder begreppet digital heroin då det visat sig att digitala skärmar stimulerar hjärnan precis som kokain. Så skrämmande tycker jag.

Men förstås är det inte bara en nackdel med skärmtid, jag tror dock att många av oss behöver sätta lite struktur och ha koll på så man inte låter mobilen styra sitt liv, meningen är väl ändå att vi ska använda skärmar för att tillföra något i vårt liv. Alltså helt enkelt ha lite DIGITAL DISCIPLIN! 

Här kommer några riktlinjer vi själva följer

I vår familj har som regel att vi aldrig svarar i telefon när vi äter och stänger alltid av våra telefoner HELT på kvällen och hela natten. Dessutom lägger vi oftast mobilerna i hallen så vi bär inte med oss mobilerna inne i huset. (Gäller dock inte stora killen som har egen mobil och gärna har den med sig överallt i huset… när han får lov att ha den, men som sagt var inte vid maten och alltid avstängd på kvällen/natten.) 

Jag var ju extremt elkänslig när jag var som sämst i borrelian, vet att jag inte använde min mobil, dator eller någon form av skärm under hela 4 månader! Alla messade eller ringde typ Anders för att höra hur jag mådde. Jag var som i en liten bubbla och hade noll koll på omvärlden faktiskt. Men just då var det rätt skönt ändå. 

Vi har inga telefoner påslagna när vi åker bil (eller när JAG åker bil ska jag säga för vet att Anders har på sin mobil om han åker själv i bilen ibland …) och heller inga iPads eller liknande. Det har vi haft under många år så för barnen är det inget konstigt att inte kunna sitta och kolla film eller spela på iPads när vi åker bil. Skönt tycker jag för det är aldrig något tjat om det och jag och Anders får chans att sitta och prata med varandra utan att bli störda av något plingande och ringade i mobilerna. 

Något annat jag tror är viktigt är att vara ganska noga med sin tid och välja att exempel följa de konton på sociala media som man tycker är inspirerande och ”ger något”, inte bara slentrianmässigt sitta och scrolla … jag är ganska noga med att svara på kommentarer osv i  mina kanaler men är desto sämre på att hålla koll på vad ”alla andra” har för sig online:-)

Så även om jag sällan ”fastnar” i att scrolla FB eller kollar youtube klipp så skulle jag ändå vilja ha min mobil ännu oftare helt avstängd och faktiskt minska min egen skärmtid ytterligare. Tycker det finns så mycket bra och inspirerande att ta del av men ibland blir det bara ”to much” och det är så härligt att inte ens ta med sig mobilen när man går ut och går osv, att inte alltid kunna bli nådd och dessutom få lite mer egentid med sina egna tankar och känslor. Mycket viktigt tror jag.

En bra liknelse att ha med sig i bakhuvudet är följande (hämtat från boken Kimchi & Kombucha)

Om man delar in mänsklighetens historia i ett dygn så har vi bara varit uppkopplade i 1 sek, alltså 23.59.59!!!

Så alltså våra hjärnor är inte förberedda på det digitala samhället – vi behöver vara medvetna om det och se till att vi använder tekniken på ett smart och ”hälsosamt” sätt och inte låter tekniken helt styra våra liv.

Så vad kan DU göra för att skapa ett hälsosamt sätt att använda sociala media och din tid framför en skärm? Så att du känner att DU har balans och mår bra med hjälp av tekniken och inte låter det gå till överdrift så det påverkar din hälsa negativt. En fråga väl värd att fundera över …

Dela gärna era åsikter kring detta viktiga ämne, digital disciplin, på min FB sida HÄR. Vill ni så dela gärna inlägget vidare också🙏 – så viktigt ämne.