Har förälskat mig i ytterligare en yogaform, nämligen yinyoga. Det är ett perfekt kompliment till min favoritträning alla kategorier, Ashtangayoga. Ashtangayogan är mycket mer fysisk, du får upp värme, svettning och renar kroppen samtidigt som du blir starkare och smidigare och ökar din kroppskontroll. Yinyogan däremot är lugnare, mer meditativ och du sitter i varje position i flera minuter, oftast 3-5 minuter. Alltså gott om tid för att få kroppen, muskler och bindväv att slappna av och stretchas ut.
För ett tag sedan köpte jag en bok som heter Vila dig i form med yinyoga av Magdalena Mecweld och jag älskar verkligen den här boken.

Dels så är den otroligt vacker och fin och sen är den så lätt att följa då det finns flera olika träningsprogram att välja mellan, allt mellan några få minuter upp till 90 minuters pass.

Alla övningar är förklarade och det finns också tips på hur du kan modifiera (förenkla) övningarna om du har svårt att utföra övningen fullt ut (vilket många av vi stela västerlänningar har …).
Själv älskar jag att göra ett yinyogapass tidigt på morgonen när resten av familjen sover, jag fokuserar på min andning och att komma längre och djupare in i övningen allt eftersom kroppen slappnar av mer och mer. Ställer in tiden på min mobil så att den piper till när jag har gjort övningen tillräckligt länge, smidigt:-) Yinyoga är alltså en enkel yogaform att utföra hemma. Gör några övningar efter ditt vanliga träningspass eller gör det som start på dagen, efter jobbet eller om du känner dig stressad eller är för mycket uppe i huvudet.
Några av mina favoritövningar,
Fjärilen,

Huksittande,

Halvsadeln,

Nedan kan du läsa lite mer om yinyoga, jag hoppas att jag kunnat inspirera dig till att bli nyfiken och testa denna lugna yogaform om du inte redan har gjort det:-)

Karin♥

Vad är yinyoga (Text hämtat från www.yin-yoga.se)
Yin och Yang är varandras motsatser. Men Yin finns i Yang och Yang finns i Yin. De kompletterar och berikar varandra. Yin är passiv, stilla och lugn. Yang är aktiv, energisk och rörlig. Yinyoga är en av de lugnaste former av yoga. Det är en mycket långsam yoga-stil, som stimulerar bindväv, ligament och inre organ. De mycket enkla yogaställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från till exempel power yoga, ashtanga och andra dynamiska yoga- former, kända som Yang stilar, låter yinyoga dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt mindfulness. Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska stilar. Denna yoga öppnar kroppen långsamt och fyller den med färsk, ny energi (kallas chi eller prana). Yinyoga har sitt ursprung i kinesisk medicin. På grund av de statiskt hållna positionerna stimuleras även de så kallade meridianerna i kroppen. Effekten efteråt kan därför kännas som effekten efter en akupunkturbehandling. Det är en oerhört avkopplande samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra.