Nu under hösten finns det så många olika sorters närproducerade grönsaker att välja på. Själv handlar jag de flesta av mina grönsaker varje torsdag på gårdsbutiken Arvidssons i Borås (ligger på Hulta och har öppet torsdagar 07.30–18.00). Så otroligt lyxigt att komma hem med massvis av fräscha nyskördade grönsaker. Dessutom slipper man att de är inplastade som oftast ekogrönsakerna i de vanliga butikerna är.

Idag vill jag dela med mig av tips på vad man kan göra med alla fräscha grönsaker. Jag får nämligen ofta nyfikna frågor från folk hur man kan tillaga de olika grönsakerna. Morötter och broccoli vet väl de flesta vad de kan göra med men grönkål, kålrot och persiljerot är inte lika solklart för de flesta.
Så då fick jag idén att göra en liten grönsaksguide, se nedan.

Karins guide till höstens grönsaker!!!

Grönkål – Använd i smoothies, färskpressade gröna juicer, finhackad i sallader (gärna marinerad i lite olivolja och salt). Woka tillsammans med vitlök. Testa grönkålschips, bara blanda grönkål med olivolja och salt + ev lite chili eller vitlökspulver och torka i torkugn 10–12 timmar eller på 175 grader i vanlig ugn i 10–15 minuter.
Läs mer om grönkål HÄR och få recept på grönkål-smoothies.
Svartkål – Se samma som grönkål.

Mangold – Använd de vackra mangoldbladen som wraps och fyll med någon god röra, finhackade grönsaker och avokado. Finhacka och marinera i lite olivolja och salt och använd rå i sallader eller woka den. Fräscht att tillsätta till dina gröna smoothies (bara bladen), kanske tillsammans med lite färsk spenat, grönkål, plommon och päron.

Morot – Gör färskpressad juice av (god med apelsin, äpple och ingefära). Råriv och använd i sallader. Skär morotsstavar (dippa i exempelvis hummus), ungsrosta eller gör en god raw eller tillagad morotssoppa. Recept på raw morotssoppa hittar du HÄR. Eller bara ät morötterna som de är! Morotsblasten kan du köra i juicemaskinen eller finhacka och steka upp tillsammans med lök och vitlök.

Palsternacka – Testa att göra ett raw food-ris och bara mixa palsternacka i en matberedare tills det blir som ett ris. Om du vill kan du blanda i lite olivolja och krydda med salt och färska örter. Palsternacka är supergott att ungsrosta i ugnen. Du kan äta den rå i tunna skivor eller ångkoka och ha i sallader. Testa också att göra mos på palsternacka.
Persiljerot – Använd en mandolin och skär riktigt tunna skivor och använd rå i sallader. (Se ett recept HÄR). Den är också god att woka eller ungsrosta.

Vitkål – Använd som bas i dina grönsaksjuicer (blir mycket juice av vitkål), eller finriv och ha i sallader eventuellt marinerad i lite olivolja och salt. Vitkål är också god att ungsrosta eller strimla och woka. Jag har nästan alltid en stor skål med finriven marinerad vitkål i kylskåpet. Brukar ta en stor näve till mina sallader och ibland som pålägg med groddar och tomat på en raw macka.
Rödkål – Använd gärna bladen som wraps, vackert och gott. Jättegott också med råriven rödkål i sallader. Marinera gärna i olivolja och salt. Fint och fräscht blir det att blanda rårivna morötter, rödkål och vitkål. Du kan också woka rödkålen.

Savojkål – Perfekt att använda bladen till wraps (se recept på god veggo tacowraps HÄR). Finstrimla och woka eller använd rå i sallader.
Broccoli – Älskar broccoli Går att äta raw i sallader, oftast marinerar jag den i olivolja, citron och salt och masserar in oljan ordentligt med mina händer för att mjuka upp fibrerna. Du kan också  dippa i någon god röra eller hummus. Gör broccolisoppa på ångkokt broccoli, se mitt recept HÄR. Testa att göra mos på broccoli eventuellt tillsammans med kokt palsternacka. Det är också gott att skära stjälken i tunna stavar (rå) och dippa i någon god röra, kanske en chilidipp, recept HÄR. Broccoli kan också ungsrostas. Och använd i broccoli dina gröna juicer!

Blomkål – Gör ris (på samma sätt som palsternacka). Använd rå i sallader eller dippa i goda nyttiga röror. God i grytor (tex någon god vegetarisk indisk gryta). Ångkoka och ät som tillbehör till maten eller mixa till en slät soppa. Och testa blomkålsmos istället för potatismos!

Rödbetor –  Fräscht i juice. Råriv och ät i sallader, ungsrosta, eller koka. Testa rödbetsravioli (en raw förrätt, recept i min bok Karins Gröna Värld) där du skivar riktigt tunna skivor och fyller med en raw food-ost och sedan viker ihop, väldigt goda:-)

Fänkål – Så god i grönsaksjuicer, till exempel med selleri, gurka, grönkål, äpple och citron. Ät gärna rå i sallader (finriv på mandolin) eller skär i stora klyftor och ungsrosta.
Pumpa – Använd gärna rå i dina smoothies. Jag brukar mixa med avokado, växtbaserad mjölk, lite vanilj, kakao eller carob och någon dadel. Mättande och gott. Du kan också ungsrosta, ångkoka eller göra pumpachips i ugnen. Recept på sallad med rostad pumpa hittar du HÄR.
Kålrot – En höjdare att rosta i ugnen eller ät som råkost i sallader. Och favoriten på julbordet istället för skinka, griljerad kålrot (går också att göra med rotselleri, vi brukar ha detta på vårt julbord). Skär i stavar (rå) och dippa i hummus eller annan god röra.
Rotselleri – Min kära mans specialsoppa är på ångkokt rotselleri, blomkål och lök. Mixa med lite buljong (utan socker och vete) till en krämig soppa, supergod och matig soppa. Rotselleri är också god att rosta i ugnen eller gör nudlar och använd i en raw food-rätt.
Lök – Lök är gott och används i många olika recept. Använd finhackad rödlök i sallader (gör jag typ jämnt) eller ungsrosta den. Gul lök är gott att steka upp eller i en wokrätt. I min senaste bok, Grönsakskärlek, finns det ett recept på ett supergott lökbröd (raw food).

Zucchini – Till grön juice, skalad och mixad i smoothies. Gör zucchinpasta (med grönsakssvarv) eller tagliatelle (med potatisskalare). Du kan testa att göra min goda raw lasagne (recept i Karins Gröna Värld) där du använder zucchini istället för pasta i lasagnen. Zucchini är också god att ungsrosta. Testa gärna att göra en riktigt grön macka, bara att skära skivor av zucchini och ha mosad avokado, tahini eller någon raw ost + grönsaksskivor som pålägg. Se recept HÄR för zucchinirullar och zucchinipasta.

Hoppas min guide är till användning och inspirerar dig att testa lite nya sätt att ta tillvara på höstens skörd av grönsaker!
Gillar du guiden jag skrivet så sprid gärna blogginlägget vidare i sociala medier så fler får ta del av tipsen:-) TACK♥♥
Lev livet grönare!

Karin♥