Tips solskydd och hudvårdsprodukter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hudoteket, Grön Gåva, Bodystore och Eleven. 

Det var länge sedan jag tipsade och skrev om mina hud och skönhetsrutiner så här kommer nu ett samlat inlägg med svar på det mesta.

Jag får ofta frågan vad jag använder för produkter osv. Här nedan i bloggen har jag länkat till flera av mina favoritprodukter.

Min utgång vad gäller skönhet- och hudvårdsprodukter är så naturligt som möjligt och med få ingredienser och ekologiska produkter, bättre för oss, vår hud och naturen.

Detta är vad jag använder mig av just nu!

Rengöring

Kallpressad ekologisk olivolja (häller upp i små pumpflaskor av glas) på fuktigt ansikte. Jag tvättar sedan av med fuktad tvättlapp i ekologisk bomull.

Fett löser fett så det funkar mycket fint. Man blir ren och mjuk i huden och det lämnar ingen fet hinna kvar:-)

Ögon make up borttagning

Kallpressad ekologisk olivolja/kokosolja på bomullspads.

Krämer

Kallpressad Arganolja. Ibland även med några droppar flytande C-vitamin i (Quicksilver Scientific, Liposomal C-Vitamin med R-liponsyra)

Köp arganolja här 

Jag tar arganoljan först (på fuktad hy) och sedan min kräm från Esse som jag är supernöjd med! Eller nu under vår och sommaren ett solskydd.

Esse innehåller probiotika och jag älskar det! Det är lika viktigt för huden som för tarmarna med goda bakterier.

Du kan köpa Esse här 

Jag använder denna kräm från Esse just nu

OBS. Du som bor i Borås kan köpa Esse produkterna hos bästa Monica på Care om M mitt i stan.

Peeling

Använder ibland peeling och då en från märket Mossa (pore clarifying charcoal scrub)

Köp Mossa peeling här

Till kroppen gör jag ibland en blandning med salt och olivolja som jag skrubbar mig med i duschen, ofta på sommaren:-)

Ansiktsmask

Älskar ansiktsmasken från Esse som jag använder. Brukar göra peeling, sedan på med denna mask och sova med den.

Köp Esse ansiktsmask här. 

Det går också att göra en egen naturlig ansiktsmask på mosad avokado blandat med lite honung och olivolja. Dock inte sova med den då …

Duschtvål

Kallpressad olivolja som jag har i en pumpflaska av glas i duschen. Funkar perfekt när man rakar benen också!

Jag har också en duschtvål från Maria Åkerberg.

Köp Maria Åkerbergs produkter här. 

Schampo/Balsam

Använder från märket John Master Organic, fungerar bra.

Jag har vant mitt hår att inte tvätta det så ofta, blir var 7–9 dag. Som tidigare frisör vet jag hur mycket vatten sliter på håret och ju mer vi tvättar desto fetare blir det oftast. Men självklart har man ett tunnare eller kortare hår behöver man oftast tvätta det oftare.

Köp John Master Organics hårvårds produkter här 

Kroppslotion

Använder faktiskt inte. Eller när jag duschar brukar jag smörja in med mig lite olja innan jag går ur duschen, alltså på fuktig hud. Avokadoolja, baobabolja, hampaolja eller olivolja.
Det går att göra egen bodylotion på sheasmör, macadamiaolja och lite eteriska oljor.

Handkräm

Om jag känner att jag har lite torra händer eller fötter så använder jag Weleda Skin Food (älskar namnet:-)

Du kan köpa Weleda skinfood här

Så kommer vi nu till frågan om solskydd. Jag önskar att jag själv hade haft lite mer koll på hur mycket solande faktiskt ”förstör” hyn. Jag som aldrig typ bränner mig har ju solat alldeles för mycket i mina dagar. Var alltid i Kroatien 1 månad varje sommar från att jag var 6 år tills jag var typ 19 … och var alltid brun som en pepparkaka. Och kan inte minnas att jag direkt använde något solskydd alls …

Lägg på lite solarium som var populärt när jag var tonåring så kan ni förstå att det inte var så bra.

Oavsett, idag är jag mycket mer skötsam med huden och försöker använda solskydd i ansiktet från vår till runt september. Vet att många använder året om men det gör jag alltså inte.

Älskar dock att vara i solen, värme och njuter verkligen av att sitta en stund i solen. Jag ser dock till att aldrig bränna mig, just det som är det farliga.

Men jag anser det bättre att hellre sitta en stund i solen, ex 20–30 minuter utan solskydd än att ligga flera timmar med solskydd på …

För vi behöver ju sol för att bilda D-vitamin, värt att tänka på. Och då behöver vi vara utan solskydd. Men som sagt, ALDRIG bränna sig eller att huden blir det minsta röd. Då har vi varit för mycket i solen.

När jag använder solskydd är jag noga med att använda fysikaliska solskydd och inte kemiska (som de flesta är).

De solskydd jag använder nu är,

Dr Sanna, SPF 30

Köp Dr Sannas solskyddskräm här. 

Esse solskydd SPF 30

Köp Esse solskyddskräm här. 

Jag tycker också att Biosolis (SPF 30) samt solskydd från Eco Cosmetic är bra, föredrar dock Dr Sannas eller Esse i ansiktet.

Köp Eco Cosmetics solskydd är. 

 

Ibland kör jag kokosolja, ex på benen när jag är ute på sommaren. Vet att också morotsolja och hallonfröolja innehåller naturliga ämnen som har en viss skyddande effekt.

Sammanfattningsvis tror jag på en mer naturlig approach till skönhet där vår livsstil (kost, vatten, sömn, andning, mental hälsa, inre balans osv) påverkar både vår hälsa och hur vår hud och kropp ser ut och mår.

Att se över sitt baddrumsskåp och banta ner det lite; vem har egentligen fått oss att tro att vi behöver alla dessa olika produkter, oftast jättedyra och som utlovar mirakel? Jo skönhetsindustrin som omsätter hundratals miljarder. Som vill kommunicera att vi inte blir snygga utan alla dessa produkter ..? Galet tycker jag.

Se över ditt smink, dina hudvårdsprodukter och våga övergå till mer naturliga produkter, vilka oftast är mycket mer dryga = mer ekonomiskt också.

Allt för idag,

Mer om smink och vilka produkter jag använder kommer i ett kommande inlägg.

Dela gärna dina egna bästa hudvårdstips och produkter på min FB sida HÄR.