För ett tag sedan blev jag uppringd av en journalist för PLAZA KVINNA om att de ville intervjua mig gällande promenader och fördelarna med det. Jag älskar ju att ställa upp på intervjuer och skapa inspirerande innehåll men dubbelkollade först så det inte skulle vara temat, GÅ DIG SMAL eller liknande då jag tackat nej till flera sådana där förfrågningar tidigare där de velat vinkla det till att ”promenera och gå ner ex antal kilo i vikt osv…”.

Oavsett, jag kan prata mig varm om promenader och om fantastiskt bra det är. Vill också alltid belysa att HUR VI GÅR är lika viktigt som att vi går. Försöker få med att man kan lära sig att röra sig på ett mjukt och hållbart sätt, inte gå med stora steg där man liksom slänger i foten utan bara genom att fokusera på att gå tystare så sätter man automatiskt ner foten på ett mer naturligt och bättre sätt.

Här kommer intervjun,

Hälsocoachen, författaren och PT:n Karin Haglund menar att en gångtur är något av det naturligaste och bästa vi kan göra för vår kropp.

— Många tränar 2–3 timmar i veckan men sitter still resten av veckans 109 vakna timmar – och vi är ju skapta för rörelse.
När du går tränar du hela kroppen. Du tränar bålstabilitet, armar, ben. Det är inte styrketräning som med vikter eller motstånd, men det skapar uthållighet i alla muskler och syresätter musklerna.

Promenader och yoga är också ett bra sätt att stimulera lymfsystemet och dess cirkulation. Lymfan pumpas inte runt av hjärtat så vi behöver hjälpa den på traven med rörelse.

Lymfsystemet är livsviktigt. Det är vitalt för immunförsvaret, transporterar bort avfallsprodukter och döda celler och bekämpar infektioner. Med andra ord kan vi stimulera borttagandet av gifter och hjälpa kroppen att fungera som den ska.

— Vi blir ju väldigt stela och får ett stagnerat lymfsystem om vi rör oss för lite. Man får sämre läkning. Måste hjälpa kroppen att få ett flöde, allting fungerar väldigt mycket bättre då.

Att promenera mycket må vara tillgängligt i teorin men när många av oss är fastkedjade framför datorn många av dygnets timmar så är det på sin plats att erkänna att den stora vandringslusten avtar. För många känns det lättare att ta sig till gymmet 40 minuter i taget några gånger i veckan, än att planera ett uttömmande promenadschema.

Karin Haglund manar till att börja småskaligt

– Börja med kortare promenader. Hinner du med 20 minuter i taget så gör det också mycket. Tänk på att vi är gjorde för att gå och använda kroppen. Använd transportsträckorna som promenader. Låt det få ta tid. Det du förlorar i tid på att gå istället för att ta bil eller kollektivtrafik vinner du i hälsa. Du skär dessutom ner på tiden som du måste ”planera in” rörelse.

Promenaden är också ett strålande sätt att träna på resan, menar Karin Haglund.

—  Det finns inget bättre än att ta en morgonpromenad när du är ute och upptäcker världen. Att se staden och havet vakna till liv och sen ta en långfrukost i lugn och ro – allt smakar mycket bättre när man har fått röra sig lite. Det är också ett jättesmart sätt att turista. Man kan gå en hel dag utan att det är ett uppstyrt träningspass – och det är ett väldigt miljövänligt sätt att ta sig runt.

Haglund understryker att explosiva träningsformer ger resultat som inte går att promenera sig fram till. Men det som många glömmer i snabbfix-klimatet är att långa promenader och regelbunden vardagsmotion har effekter på kroppen som man inte kan snabbsvettas fram till heller. Något som också lätt glöms bort är att tekniken är lika viktigt vid gångträning som vid fläskigare pass.

Karin Haglund uppmanar till att hålla koll på hållning och tempo.

– Hur går jag? Hur sätter jag ner fötterna? För hur vi går påverkar resultatet mycket och det är lätt att få eller förstärka befintliga skador om vi inte är medvetna och skapar ett bra gångmönster.

Något som egentligen är naturligt men som tyvärr många inte uppvisar på grund av stress, felaktiga skor, för hårt nedslag med fötterna osv. Vi hamnar för mycket i huvudet istället för i kroppen menar Karin.

Gå med kortare steg hellre än långa och var i din andning, då får du en helt annan upplevelse.

Undvik att ”dunka” i hälarna utan försök hitta ett mjukare förhållningssätt till marken. Detta kan du lätt hitta om du börjar lyssna på hur det låter när du går.

Återigen krävs det att du är medveten om din kropp och hur du rör dig. När du hittar ett tystare, mjukare sätt att gå kan du succesivt öka tempot genom att ta snabbare steg.

Var också vaksam på att axlarna är avslappnade och sänkta.

Börja mjukt för att hitta balans, hitta ett flow och öka upp det. Det är som med all träning, hitta ett mönster där rörelsen ger energi. Inte en sak till som skänker mer stress.

 

Kolla gärna in min kära vän Tommys företag Walkfeeling där man exempel har After Walk och Walk and Talk sessions och även utbildar rörelsecoacher.

Gillar du också att promenera? Kommentera gärna på min FB sida HÄR.