För några veckor sedan var vår minsting Collin med om en olycka. Han och storebror lekte med Anders på biblioteket när han plötsligt slog sig riktigt illa (typ hoppade från någon trappa klädd i heltäckningsmatta men som oturligt hade en metall-list på själva trappsteget), han slog upp ett riktigt djupt sår i pannan stackaren.
Efter några minuter var de på akuten här i Borås och jag skyndade dit så fort jag bara kunde. Vi bor typ 5 minuter från lasarettet så jag var fort på plats. Vi behövde inte vänta speciellt länge innan vi fick komma in och visa upp det stora såret.
Collinolycka
Collin var dock vid gott mod ändå, han är så himla duktig den här lilla killen. Pekade på pannan och förklarade att han hade ont och hade ramlat. Då det var ett så djupt (man såg in till pann-benet) och stort sår att han behövdes sövas ner för att de skulle kunna sy ihop det.
Här är han innan operationen, nöjd med att få blåsa små minisåpbubblorna han fick låna från den gulliga sköterskan:-)
Collingottmod
Spännande också att få åka rullstol:-)
rullstol
Jag stod på mig att jag ville bara den som var med när han blev nersövd men fy vad äckligt det var att se denna lilla kropp kämpa emot när han fick den där masken över ansiktet … fy sjutton. Men det var såååå bra och gullig personal måste jag säga. En la sin hand på min axel, kollade mig i ögonen och sa – Han kommer inte ha något som helst minne av detta, men du kommer ha det … och det har jag.
Oavsett så vad detta blogginlägg egentligen skulle handla om är vad som erbjuds på lasarettet i form av dryck, FUN LIGHT???
funlight
Hallå, varför vill de att sjuka eller skadade patienter och anhöriga ska dricka saft bestående av olika kemikalier? Hmm…. Jag är inte för saft men om det hade ändå varit bättre, eller mindre sämst, med typ ekologisk saft eller något istället.
Fun Light marknadsförs som – den utan socker. Men som kostdoktorn skriver i ett blogginlägg HÄR – är det verkligen bättre att byta ut sockret mot 10 E-nummer + aromämnen??? Antar de tänker att de vill ha en saft som inte påverkar blodsockret lika mycket som vanlig sockrad saft för typ diabetespatienter och liknande, men då vore det ett bättre alternativ att ha citronvatten istället för kemikaliesaft?
När Collin vaknade upp efter att ha varit nersövd envisades sköterskan med att han skulle få glass för att få i sig vätska och socker. Hade 1 banan och torkade aprikoser + vatten i min väska så tyckte han kunde få detta istället. Nja…. du kan ju testa tyckte sköterskan. Och lillen drack upp 1 flaska vatten, åt en stor banan och typ 3–4 torkade aprikoser och var hur nöjd som helst.
När vi kom upp på avdelningen där han skulle få bo över natten (för observation då han hade slagit i huvudet) blev vi än en gång tillfrågade om han ville ha typ glass eller macka att äta. Min tanke är att bli nersövd och sydd är en stor stress för kroppen och att det är extra viktigt att stötta kroppen med näring i sådana här fall så vi tackade återigen nej till glass och valde att ge Collin en dryck med Glow istället, lite extra kosttillskott samt nyttig kvällsmat som Anders hämtat med hemifrån.
Collin hämtade sig verkligen jättebra efter detta lilla trauma och såret läker fint. Tur det, fy vad hemskt det är när det händer sina småttingar något.
Och tyvärr har han varit med om ännu en hemsk incident efter detta, i förra veckan blev han nämligen biten av en huggorm!!! FY SJUTTON säger jag bara. Stackars liten. Men han är en sådan tuffing måste jag säga och allt verkar efter omständigheterna ha gått bra, men det blev ytterligare 1 dygn inlagda på sjukhuset …
Är tacksam för den underbara personalen och bemötandet vi har fått vid båda tillfällena. Verkligen hur gulliga och rara som helst ♥♥♥ Jag önskar bara att näring och bra mat kunde ligga i samma linje, att patienternas egna självläkande förmåga kunde prioriteras och stöttas ännu mer med hjälp av riktigt bra mat och näring!!
(De där automaterna i väntrummen med mestadels godis, läsk och skräp skulle också behövas bytas ut till bättre alternativ …)
Nej, fram för en bättre kost på sjukhus och vårdenheter. Förstår att det till stor del är en pengafråga men tänk ekologisk mat efter säsong, mycket växtbaserad mat, inga halvfabrikat m.m. Det skulle underlätta allas läkning och återhämtning!
Har du liknande erfarenhet om mat på lasarett? Dela gärna med dig på min Facebook-sida.
Köpte Collin en doktorsväska i helgen som vi lekt med, han vill nämligen bli doktor och laga människor säger han. Såååå gulligt:-)
Collindoktor
KH_liggande_gron_webb