Då var det dags att synas i media igen, älskar det! Så himla kul att få chans att inspirera fler att göra bättre fikaval som det gällde denna gång.

I senaste numret av Året Runt hittar ni hela 4 sidor med nyttigare choklad-recept från nya Chokladboken samt också en liten intervju om fika och choklad med mig.

Älskar titeln de plockat ur texten, ”Med choklad kan det aldrig gå fel!” !!! Det beror ju dock väldigt mycket på vad det är för choklad förstås men när man tänker mörk, ekologisk, ren choklad så stämmer det verkligen:-) Om man nu som jag, och som de flesta andra, ÄLSKAR choklad!

Här kommer frågorna och mina svar som är med i tidningen,

 

Hur kom du på idén till den här boken?

Jag älskar nyttig riktigt mörk egengjord choklad och är det jag helst fikar på om jag är sugen. Det finns mycket bra med rå kakao men vanlig choklad vi köper innehåller oftast en hel del socker och andra mindre bra tillsatser. Jag undviker alltid gluten, mjölkprodukter och vitt socker så vill helt enkelt visa på hur otroligt mycket gott det går att skapa baserat på bra, naturliga och riktigt hälsosamma råvaror.

 

Vad är egentligen nyttig choklad? Kan råvarorna vara svåra att få tag på?

Nyttig choklad är tillverkad med riktigt bra ekologiska råvaror, sötad med bättre källor än vitt socker och innehåller varken mjölkprodukter eller gluten.
Visst, ingredienserna är dyrare än i vanlig ”sockerfika” och jag rekommenderar att köpa kakao och kakaosmör som är av rå kvalitet och ekologiskt. Rå kakao innehåller till exempel 4 ggr så mycket antioxidanter som vanlig rostad kakao. Även sötningen spelar stor roll och jag föredrar oftast yaconsirap eller färska dadlar att söta med. Många av ingredienserna hittar du i vanliga välsorterade mataffärer, andra kan man enkelt beställa online.

Vad är den största utmaningen (extra klurigt) när man bakar utan gluten, mjölk och vitt socker?

Jag bakar inte i ugn så de recept jag har i boken är väldigt enkla att få till utan gluten, mjölk och vitt socker. Till exempel så står de färska dadlarna i ett recept både för den söta smaken och för att hålla ihop ex bollar, bars och tårtbottnar. Frön, nötter och kokos blir själva ”mjölet” och om jag vill ha lite krämig smak använder jag ofta kokosgrädde. Har en chokladpaj med choklad och mint baserad på just kokosgrädde i boken som är jättegod. 80 % av recepten i boken är dessutom helt nötfria. Jag använder mig ofta av min mixer eller matberedare.

 

Vad bakar du helst själv? Och vilken är din absoluta favoritkaka?

Jag gör ofta chokladbräck, det vill säga att jag gör helt egen mörk choklad från grunden med kakaosmör, rå kakao och yaconsirap. Häller det i en form och toppar med massa nyttigheter som hackade mullbär, gojibär, pumpafrön, kokos, fikon osv. Sedan ska det bara stelna i frysen och det går ganska fort. Det är otroligt enkelt och så fantastiskt gott. Går att variera i det oändliga och det går också att smaksätta chokladen med exempel pepparmint eller apelsin.
Älskar också att göra lyxig raw food chokladmousse baserat på avokado, är enkelt att förbereda innan och brukar alltid gå hem när vi har gäster på besök. Toppar moussen med färska bär och riven mörk choklad.

Hur får du inspiration till nya recept?

Jag älskar att kolla bilder, exempel på Instagram eller bläddra i kokböcker med nyttig mat. Är en väldigt kreativ person så när jag är i rätt ”mood” så liksom bara kommer det naturligt. Älskar verkligen att komma på helt nya recept och att experimentera i köket. Med choklad kan det nästan aldrig gå fel dessutom. Karins Chokladkök är min 5 bok.

Receptet på raw enkla nötfria chokladbollar hittar ni i ett tidigare inlägg HÄR.

Alla ni som bor i närheten av Borås vill jag tipsa om lördagen den 16:e november. Då kommer jag och Kersti på Zebeda Chocolate att ha en inspirerande eftermiddag med tema nyttigare choklad och julfika. Kommer bli så himla mysigt, har redan börjat planera vad vi ska bjuda på:-)

Läs mer HÄR.

Anmäl dig genom att skicka ett PM till mig på FB eller maila mig! 

Ni som inte lagt vantarna på min bok, Karins Chokladkök, beställer den enkelt HÄR. Kan ju bli en perfekt julklapp också eller hur:-)