Periodisk fasta

Är med som kostcoach i City bilagan i Borås tidning där jag svarar på frågor om kost. Så himla roligt tycker jag.

För några veckor sedan handlade frågan om periodisk fasta, tänkte jag publicerar mitt svar även här i bloggen då jag tror många av er är nyfikna på mina tankar om detta.

Hej Karin! Det pratas ju en del om periodisk fasta. Vad tycker du om det? 

Mitt svar:

Jag tycker att det är bra. Det handlar om att hoppa över eller skjuta lite på måltiderna på ett hälsosamt sätt så vi får ett längre fönster utan mat, oftast under nattetid och timmarna innan/efter.

Tänk på att det är en otroligt kort tidsperiod som vi människor haft tillgång till alla denna mat som vi har idag, det som bland annat gjort att fler än hälften av alla svenskar går runt med en övervikt … 

Jag brukar rekommendera att ge kroppen ett space med 12 timmar utan mat per dygn, det är ganska enkelt att få till.

Äter du middag vid 19 så välj bort snacks eller en kvällsmacka på kvällen och ät en ordentlig frukost vid 07. Alternativt att äta middag lite senare och men då välja att äta frukost senare, kanske kan du ta med och äta under förmiddagsrasten på jobbet? 

Jag väljer själv ofta att inte äta under 14–16 timmar och mår personligen väldigt bra av det, för mig brukar det innebära tidig middag vid 17.30–18.00 och sedan frukost först vid 09.00–09.30 efter morgonträning och fixande av morgonbestyr. Men vatten och mina kosttillskott tar jag alltid direkt när jag vaknat.

Periodisk fasta ska du hoppa över om du är gravid, har en ätstörning eller eventuellt någon annan sjukdom.  

För mig tar jag helst dagen som den kommer och styr inte upp en medveten periodisk fasta, för mig ligger det bara så naturligt att vila från mat. Att äta tills jag är mätt och nöjd och sedan har jag inget behov av att småäta och är sällan sugen på något annat på kvällen som snacks, raw bollar eller liknande. Så för mig känns det så enkelt att mer följa och äta när jag är hungrig.

Jag tror att många generellt sett är sugna på kvällen för att de helt enkelt ätit för dåligt under dagen, för lite, för små portioner och framför allt för näringsfattigt …

Jag tror också att många slentrianmässigt äter en macka och tar en kopp kaffe när de vaknat bara för att de tror de behöver äta frukost direkt på morgonen.

Jag själv älskar att träna och röra på mig på morgonen, greja och fixa här hemma, ta hand om barnen m.m och sedan sätta mig ner och äta en ordentlig frukost. Jag njuter verkligen av mina frukostar:-) Går ofta upp tidigt så det kan mycket väl gå 3–4 h från dess att jag vaknat tills att jag äter. Men som sagt tar jag alltid mina kosttillskott och dricker ordentligt med vatten under morgonen.

Steg 1 – bli medveten om hur du själv gör, hur ofta äter du egentligen? Är du verkligen hungrig när du tar det där kvällsmålet vid 21? Isåfall kanske du åt för lite till middag? Är du jättehungrig direkt när du vaknar?

En del mår bra av att äta ofta men jag märker hur de flesta ändå mår bäst av att låta kroppen vila från mat under i alla fall 12 h per dygn:-) Så ha det gärna i åtanke utan att slaviskt sätta upp några regler eller så …:-)