Gillar ni också att ha vänner på besök? Jag ÄLSKAR det … Blir dock inte lika ofta längre och sällan vi typ träffar några vänner på kvällstid. Jag är däremot ganska bra på att styra upp träffar under dagtid. Antingen att ses över en lunch, för- eller eftermiddagsfika.
I lördags kom våra kära vänner Markus, Sandra och Savannah hem till oss.
Bjöd på något enkelt och lyxigt, mättande och nyttigt . Glutenfritt, färggrannt och vegan = brukar vara mina kriterier:-)
Så ville passa på att tipsa er också,
Vi ställde fram en massa olika goda frökex (hade färdiga här hemma, både raw och gjorda i ugn) och goda röror (hade förberett dagen innan) samt topping. Till det en massa grönsaker. Så himla enkelt.
Antingen kan man göra vackra fina mackor i förväg eller så kan man låta gästerna göra sina egna mackor.
Frökex2
Barnen är tyvärr inte lika förtjusta i fröknäcke som vi vuxna men Collin & Elodie brukar mumsa i sig, men inte Vince … Så hade även dessa köpekex, bovetekex samt bovete/majs kakor.
Kexbarn
3 olika röror samt picklad rödlök. Såååå gott att toppa mackan med.
Veganspread
En helt vanlig hummus,
Hummus
Och en variant med gröna ärtor. Jag brukar spara lite hummus i matberedaren när jag gjort en sats och sen tillsätta gröna ärtor, vita bönor, mer olivolja, massa vitlök, citron, salt & peppar. Då blir det denna goda röra,
Grönärtröra
En annan god röra är denna med spiskummin, koriander, paprika och sesamolja med mosade vita bönor som bas.
Beanspread
Vi hade också goda oliver samt soltorkade tomater och min favorit, rostade pumpafrön. Jag torrrostar i stekpanna och sprayar med detta salt. Inte lika nyttigt som att äta dom naturella men väldigt smarrigt. Collin älskar verkligen mina rostade pumpafrön …
God toppingen är också furrikake (en japansk fröblandning med alger) och chiliflakes.
Topping2
Man kan också ställa fram kimchi eller surkål att toppa sin macka med.
Jag skar ner stavar och skivor av en massa grönsaker, morot, paprika, fänkål, selleri, tomat och gurka.
Avokadon mosar jag till ett ”smör”, kryddar med lite salt bara. Supergott att klippa ner lite färsk gräslök i också, något jag nästan äter dagligen under sommaren.
Sandra hade också med sig en stor skål med guacamole, såååå gott!
Grönsaker2
Veggies2
Använder urdruckna kombucha flaskor som vaser, fint, eller hur!
Mysig
Hos oss finns det nästan alltid lite färdig raw food-fika i frysen från olika tillfällen så det brukar gå enkelt att få till ett litet fikafat också:-) Annars kan man ju bara ställa fram lite lyxig ekologisk mörk choklad.
Dags att bjuda hem lite vänner på nyttiga mackor kanske?

KH_liggande_gron_webb