Så roligt att ni mailat mig så många olika frågor. Här nedan har jag valt ut några fler läsarfrågor. Jag kan tyvärr inte svara på fler frågor just nu men kan köra om en ”fråga Karin” igen under våren.
Fråga
När jag tittar i dina böcker förundras jag över hur du kan komma på alla olika recept. Och jag är nyfiken på hur du gör och tänker när du skapar nya recept.
Svar
Oj, jag vet nog inte riktigt själv hur jag gör. Har alltid varit väldigt kreativt lagd och älskar att få utlopp för min kreativitet i form av att skapa recept och sätta ihop nya kombinationer. Innan jobbade jag ju som frisör så då fick jag vara kreativ på det sättet. Jag har ju också fotat i stort sett alla bilder till böckerna själv (förutom till första boken) och det är ytterligare något jag älskar, att få ”styla” bilder, fota och fixa. Love it.
Sen är jag personligen ingen som följer recept själv. Kan bli inspirerad av vackra bilder eller hur mat är upplagt. (Därför älskar jag Instagram!). Jag inspireras när jag ser kombinationer av olika råvaror och funderar sedan på om det går att göra en nyttigare variant och efterskapa något liknande fast på mitt sätt.
Receptet till den här underbart goda lasagnen kom till efter att ha ätit en fantastisk raw food-lasagne i Los Angeles för några år innan. Blev så inspirerad av att göra en liknande egen variant som verkligen smakar lasagne. Denna är bara såååå god, receptet finns med i min första bok, Karins Gröna Värld. 
lasagne
Tror att man antingen i sin personlighet gillar att ”freestyla” när man lagar mat eller är lite mer att man vill följa recept till punkt och pricka. Men det jag märkt är att många som börjar följa mina recept och lär sig laga raw food-rätter, smoothies mm. allt eftersom märker att de får ett sorts självförtroende och vågar testa sig fram och ändra lite i recepten och tillslut upptäcker det att det är ganska enkelt att fixa till bra och nyttig mat och att det är ganska svårt att misslyckas. Så länge man inte använder för mycket lök eller vitlök så är i alla fall raw food ganska enkel mat. Tror det beror på att man utgår mycket från de fina smakerna i de färska råvarorna. Så det behövs inga ”mästerkocks-skills”. By the way så är jag självlärd och har alltså ingen kock-utbildning eller utbildning till raw food-kock.
padthai
Fråga
Hemma är det ju lätt att undvika tillsatser, socker och råvaror som man inte vill äta, hur gör du när du blir bjuden på mat eller hamnar i situationer där du inte kan köpa ett bra alternativ, finns det några undantag som du då äter för att det är det bästa just då? Och finns det några undantag som du absolut inte gör oavsett situation?

Svar
Jag tummar aldrig på att det jag äter ska vara glutenfritt, mjölkfritt och inte innehålla en massa vitt socker. Äter heller inte kött/kyckling då jag slutade med det för många år sedan. Skulle inte äta godis, någon bakelse eller en gräddsås och inte då heller bröd eller någon paj bakad med vetemjöl. Heller inte dricka alkohol då jag inte dricker alls sedan 12 år tillbaka. Men så känner jag just nu, märker jag att det är annorlunda om 5–10 år, att jag kan tänka mig ett glas vin så kommer jag kanske ta det. Men tvivlar på att jag hamnar där, dessutom gillar jag inte ens vin så ingen uppoffring alls för mig att inte dricka det.
Så mina undantag kanske handlar om att jag äter en fruktsallad efter maten om vi blir bjudna på det, även om jag aldrig annars äter frukt direkt ovanpå annan mat (pga matsmältning och hur man kombinerar maten på bästa sätt). Eller en måltid som kanske saknar fräscha grönsaker jag inte skulle äta hemma men som ändå i alla fall är utan mjölk och gluten.
Om det finns tillsatser i restaurangmat eller i mat man blir bjuden på kan ju vara svårt att veta men eftersom vi äter så kallade rena råvaror så brukar det inte kunna gömma sig lika lätt. Särskilt inte om man väljer bra restauranger eller cafeér där man kanske vet att de lager det mesta från grunden osv. Men det är inte som så att jag frågar om de har E-nummer i maten direkt om jag blir bjuden.
Älskar att äta bra mat ute, som denna ekologiska sallad från Open New Doors i Göteborg,
salladopennewdoors
Ibland tror jag faktiskt det är enklare för mig att leva som jag gör då jag verkligen lever så här fullt ut sedan jag ändrade kost. Många jag coachar som kanske vill äta bra men ändå gör många undantag (godis ibland, tårta och efterrätter på kalas och äter exakt det som bjuds vid middagar) kan uppleva det svårare. Vänner, kollegor och familj förstår oftast inte att det verkligen är på allvar och kanske tror att det bara är en tillfällig ”diet” och inte en livsstil.
Samtidigt är det ju vardagsmaten och hur man äter de flesta av måltiderna under veckan som lägger grunden för hälsan och inte de små eventuella avstickarna, exempel när man är på kalas. Om man nu inte går på kalas och middagar stup i kvarten:-)
Så har man just ändrat kost så tycker jag att det är viktigast att få till den mat man själv kan styra över till en början med. Och en del kanske fortfarande vill äta exakt vad som bjuds när de är på kalas. Tycker det är upp till var och en.

Så, det var allt för mig för idag, kram på er! Hoppas att ni uppskattar att få ta del av frågor och svar.
Har förresten en massa frågor som jag samlat i ett arkiv på hemsidan HÄR. Detta är frågor som varit med i vår lokala tidning där jag agerar som kostcoach och har gjort under många år. Hoppas även att dessa svar kan vara till nytta för er i er inspiration till ett bättre, friskare och grönare liv ♥♥♥

KH_liggande_gron_webb