Knapriga frökex med durra och sesam

Hej alla! Nu ska ni få ett enkelt recept på goda, riktigt knapriga frökex. Jag älskar dessa. Dessa innehåller gula linfrön som är lite mildare i smaken än de bruna. De finns att beställa online, bara googla. Passa på att köp hem durramjöl också – finns inte i alla vanliga affärer. Durra är faktiskt ett av de vanligaste sädesslagen i världen och ett bra glutenfritt alternativ med fullkorn, fibrer och mild smak.

Det du behöver är durramjöl – gula linfrön – sesamfrön – olivolja – salt. 

Här kommer receptet!

Karins frökex med durra & sesam

3 plåtar

3 dl durramjöl

3 dl gula linfrön

3 dl sesamfrön

0,5 dl olivolja

1 liter vatten

2 tsk himalaya salt

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, frön och salt i en bunke.

Koka upp vattnet och häll sedan över vattnet i bunken med de torra ingredienserna. Blanda ordentligt och i med olivolja. Rör om. 

Bred ut blandningen på 3 stycken bakplåtspapper. 

Grädda i ugn i cirka 40–60 minuter tills det är helt torrt.

Jag brukar ta ut och vända på kexen efter halva tiden och då dra bort bakplåtspappret och låta det gräddas vidare direkt på plåten. Bryt gärna i bitar och alla blir oftast inte färdiga exakt samtidigt utan kolla av allt eftersom. 

Förvara i burk med lock i rumstemperatur. 

Frökex är något jag i stort sett alltid ser till att ha hemma, när jag märker att förrådet börjar ta slut så bakar jag en ny sats. ÄLSKAR att kunna slänga ihop matiga, nyttiga och urgoda mackor med frökex som bas, gärna mosad avokado eller tahini som ”smör” och skivade kokta kalla rotfrukter och picklad rödlök som pålägg. Eller tomat, groddar, paprika, groddar. Ja en massa färg och kanske även lite chiliflakes eller havssalt på toppen.