Städar du din inre miljö?

Alltså idag vill jag verkligen ge er lite mer inblick i hur vi håller vår miljö på insidan i så bra skick som det går för att få till en så god hälsa som möjligt!

Det handlar om vårt lymfsystem och texten nedan är hämtad från min första bok, Karins Gröna Värld.

Kroppens rening

I kroppen har vi ett imponerande reningssystem som ständigt jobbar för att avlägsna avfall, slagg och giftämnen från våra kroppar. Ju bättre vårt reningssystem fungerar, desto bättre förutsättningar har vi att må riktigt bra. Vi kan jämföra kroppens rening med våra soparbetare i det verkliga livet. De som ser till att våra sopor tas om hand och förs iväg, och som oftast fungerar så smidigt att vi knappast reflekterar över det.

Vi bildar dagligen själva sopor och avfall från kroppens olika processer. Till exempel bildas det automatiskt avfallsrester vid kroppens energiproduktion, alltså när vi skapar energi i form av ATP (kroppens energivaluta) från syre och näring. Detta avfall, plus andra toxiner (gifter) behöver kroppen avlägsna för att den ska undvika att gifter och slagg lagras i kroppen och så småningom bidrar till att bygga upp en grogrund för sjukdomar.

Vad skulle hända om våra sopåkare i samhället skulle gå ut i strejk och ingen tar hand om våra sopor?

Jo, berget av sopor skulle bli större och större. Miljön skulle förändras, det skulle börja lukta illa och soporna skulle dra till sig ohyra och småkryp. Tids nog också större kryp som råttor och liknande. Precis som vårt samhälle har sopåkare som hämtar våra sopor, transporterar bort dem och ser till att de förmultnas och återanvänds, så har vi själva ett välutvecklat sopsystem i våra kroppar.

Det är lymfsystemet som har den största rollen i reningsprocessen och som motsvarar kroppens soparbetare.

Lymfsystemet, som vi oftast benämner immunförsvaret, är det system som jobbar för att försvara kroppen och hålla oss så friska som möjligt.  Ett välfungerande lymfsystem är A och O för en bra eliminering av syra och slaggprodukter.

Ju renare din kropp är desto bättre fungerar den.

Med den noggrannhet som vi håller efter våra bilar och hem, och med all tid och det engagemang vi lägger på att putsa vår utsida och ha en snygg fasad så borde vi se till att hålla vår insida minst lika ren och snygg. Många av de skönhetsattribut vi finner attraktiva kommer just av en god hälsa. Till exempel fräsch hy, friska tänder och tandkött, glansigt och fint hår och en kropp som håller sin idealvikt.

Ifall kroppens sopsystem, alltså lymfsystemet, inte fungerar optimalt eller rent av går ut i strejk så förändras också miljön i vår kropp, vilket kan få förödande konsekvenser. Bland annat så skapas det lättare en grogrund för bakterier, virus och parasiter.

Hur fungerar lymfsystemet?

Vi har mer lymfa i kroppen än vad vi har blod. Blodet pumpas runt med hjälp av hjärtat som ser till att blod kommer ut till alla celler i vår kropp. Vi kan säga att hjärtat är blodets pump.

Lymfsystemet däremot har ingen pump utan flyttas runt i kroppen och aktiveras när vi rör oss som när vi springer, går, hoppar och studsar. Det är bland annat därför som motion, rörelse, träning och aktivitet är så livsviktigt, det stöttar kroppens reningsarbete. Även djupandning, torrborstning och massage stimulerar lymfsystemet.

Genom att få lymfsystemet att fungera optimalt med hjälp av träning, vardagsmotion och andningsövningar och att du dessutom tänker på vad du äter så att du minimerar toxisk belastning, så kommer du att upptäcka att du blir både piggare och friskare. Du kan också märka att huden blir finare och att eventuella besvär med mage, hud eller nattsvettningar blir bättre och även kan försvinna helt.

Var kommer skräpet ifrån?

Vi utsätts för fler kemikalier och främmande ämnen idag än vad vi någonsin har gjort. Varje dag introduceras nya kemikalier på marknaden. Alla ämnen och kemikalier tar vägen någonstans och når oftast oss människor genom vår inandningsluft, vatten eller maten vi äter. Vår kropps reningssystem är gjort för att kunna ta om hand och eliminera gifter, men med en ständigt ökande belastning påverkas naturligtvis kroppens reningssystem.

Trots den redan stora belastningen för kroppen är det många som dagligen utsätter den för ytterligare gifter som tobak, alkohol, droger och mediciner. Kroppen är då ännu mer beroende av ett bra fungerande avgiftningssystem och ett behov av stöttning i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter för att stärka hela kroppen och dess reningssystem.

Om vi bygger upp mer skräp än vad kroppens reningssystem kan ta hand om och eliminera kan vi få problem av olika slag. Allt som kommer in i kroppen måste antingen tas om hand eller kastas ut. Ju mer energi som går åt till att göra sig av med skräpet medför mindre energi till andra viktiga kroppsliga processer.

Tips för att stötta ditt lymfsystem

 • Gör andningsövningar tre gånger varje dag.
 • Ta alla chanser till rörelse. Ta trapporna istället för hissen och parkera bilen längst bort när du handlar för att få en extra promenad.
 • Gör någon aktivitet varje dag, det kan vara allt från träning, yoga och promenader eller cykling till att greja i trädgården. Absolut minimum är 30 minuters motion per dag.
 • Att hoppa studsmatta är otroligt bra och sätter fart på lymfsystemet med sina rörelser mot gravitationen.
 • Börja dagen med att torrborsta hela kroppen. Använd dig av cirklande rörelser mot hjärtat. Börja nedifrån tårna och arbeta dig uppåt.
 • Ät en bekväm mängd mat och tugga maten ordentligt.
 • Håll dig till vätskerik, näringsrik och naturlig mat. Lär dig mer om renande kost i min online kurs med detta tema HÄR.
 • Välj kravodlade produkter i största möjliga mån.
 • Drick ordentligt med bra, filtrerat vatten för att hjälpa kroppen i reningsprocessen.
 • Använd dig av naturliga, ekologiska och miljövänliga städ- och hushållsprodukter.
 • Använd ekologiska och naturliga kosmetiska produkter.
 • Ta små pauser ofta. Gå en sväng, hoppa, dansa, skaka loss och rör dig vid många tillfällen under dagen.

Så jag hoppas verkligen att ni förstod hur viktigt det är med ett fungerande lymfsystem och förstår vikten av att röra sig (räcket inte med 3 pass på gymmet per vecka om ex resterande 165 h är stillasittande). När du läst det här förstår du säkert att bara genom att ta trapporna istället för hissen osv så gör du en tjänst för ditt lymfsystem. Så att röra på oss ofta och inte sitta still för länge gör susen.

Vara utan torrborstning är jag typ aldrig, jag älskar den lilla goda vanan som jag gör direkt när jag vaknat. Så skönt att få igång kroppen och dessutom är det bra för huden som blir finare på köpet genom att cirkulationen förbättras!

Har ni några andra tips för att få bra fart på lymfan så dela gärna med er på min Facebooksida HÄR. 

Nyfiken på att lära dig mer om detta ämne samt vill äta en renande kost? Kan du varmt rekommendera min kurs RENANDE KOST som du hittar för online HÄR.