Soppa till middag, recept

Hej alla goa läsare 💚

Äntligen vinter, så fint, vitt och härligt. Blev sugen på soppa häromdagen och gjorde en god matig soppa toppad med en massa nyttigheter.

Så idag ska ni få receptet. Jag älskar matiga soppor, blir liksom inte mätt annars. Tror att många som äter en mindre matig soppa äter sig mätta på brödet till, eller vad tror ni?

Oavsett, denna är jättegod tycker jag. Jag gör gärna soppan ett par timmar innan jag ska äta den så får den stå till sig lite. När ex rotfrukter, potatis, sötpotatis osv kallnar så bildas resistent stärkelse = mumma för dina tarmbakterier. Därför är det perfekt att göra en stor sats och ha i kylen och äta under flera dagar, självklart kan du värma upp soppan innan servering.

Karins rotfruktsoppa med nyttig topping

3–4 portioner

500 gram palsternacka

300 gram potatis

150 gram sötpotatis

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liter vatten

1,5 msk grönsaksbuljong i pulver (jag använder oftast Veggie-buljongen från Renée Voltaire som är glutenfri, jästfri och utan tillsatt socker)

1 msk kokosolja

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn i lite kokosolja i en stor gryta. 

Skala sötpotatis, palsternacka och skrubba potatisen. Skär i mindre bitar. 

I med rotfrukterna i grytan och häll på 1 liter vatten och buljongen. Låt koka upp. 

Koka på svag värme i cirka 20-25 minuter. 

Mixa soppan slät i en mixer eller med en stavmixer. Vill du ha soppan tunnare kan du tillsätta lite mer vatten. 

 

Jag gillar att servera min soppa med sallad och grönsaker.

Här är det bladgrönt, kokt quinoa, marinerade linser (kokade hälften av gröna linser och belugalinser och marinerade i olivolja, citron, salt och vitlök), hackad rödlök, surkål, rå finhackad broccoli samt lite frökex.

 

Hoppas ni testar receptet. Soppa är ju både enkelt att laga + billigt och inte minst väldigt gott och nyttigt (beroende på innehåll förstås😉) Perfekt med en varm soppa dessa fina vinterdagar.