Så är vi i januari månad och av erfarenhet vet jag att detta är en tid på året då många tänker lite extra på sin kosthållning, hälsa och vikt. Nya mål för året och nyårslöften som ska uppfyllas, i många fall handlar det om en önskan att gå ner i vikt. Idag vill jag därför dela med mig av mina tankar och syn på en lyckad viktminskning. Texten är hämtad från min bok Grönsakskärlek där jag bland annat skriver om just detta.
Mina tips gäller även dig som inte har som mål att ner i vikt men som vill ha en frisk kropp i balans och optimera din hälsa, så läs vidare:-)

Att nå din idealvikt

Att gå ner i vikt, nå din idealvikt och samtidigt förbättra din hälsa handlar om att ändra livsstil snarare än att gå på en speciell diet. Oavsett om du vill gå ner i vikt, upp i vikt eller hålla vikten är den gemensamma nämnaren en kropp i balans. Då syftar jag särskilt på vår inre miljö och pH-balans. Genom att förse din kropp med renande, stärkande och alkalisk mat, som recepten här på bloggen och i mina böcker, samtidigt som du utesluter försurande mat och skapar en hälsosam livsstil, så stöttar du och hjälper kroppen till viktbalans och hälsa.
Övervikt handlar egentligen mer om försurning än om kaloriintag, även om själva kaloriintaget givetvis också spelar roll. En överviktig kropp är oftast försurad på grund av en kost med hög andel syrabildande mat och dryck och/eller en livsstil med stress, dålig sömn och inaktivitet.

Det som händer när kroppen blir försurad är att den ofta lagrar syraöverskottet i kroppens fett i stället för att låta syran byggas upp i andra delar av kroppen, till exempel i och runt dina organ. Det är faktiskt skyddande för kroppen och en bättre idé jämfört med att syran lagras i viktiga organ. Men det är just detta som gör att kroppen kan hålla kvar vid sitt fett även om du går på en strikt diet och tränar regelbundet. Är maten du äter syrabildande så kommer kroppen inte att vilja att släppa sitt fettlager som ju är ett skydd mot syran. Lever du på vad du tror är hälsosam mat som mycket keso, kaffe, kesella, kött, bacon, proteinbars och lightprodukter så kommer viktnedgången att bli en kamp, eftersom dessa livsmedel är försurande.
Läs mer om försurande kost i ett tidigare blogginlägg HÄR.
Många gör också felet att gå ut för hårt när de väl börjar träna. De tränar alldeles för intensivt mot vad deras kroppar är vana vid, vilket gör att mycket mjölksyra byggs upp som ytterligare stressar och försurar kroppen. Bättre alternativ är att inleda med att träna på en lite lägre intensitet men oftare. Ge kroppen en chans att vänja sig med en högre träningsdos successivt. Att få upp flåset och svettningen under träning samtidigt som du kan prata med någon under tiden, och att känna dig energifylld efter träningen istället för helt dränerad och slutkörd, är bra riktlinjer.

Karins tips innan du börjar

Mål

Sätt ett specifikt, tidsbegränsat mål som är mätbart, samt bestäm ditt första delmål. Skriv ner målen på en lapp där du kan se dem och bli påmind varje dag. Det är viktigt att målet är något som du verkligen vill själv och inget du vill uppnå bara för att någon annan tycker det.

Motiv

Skriv ner dina motiv, alltså varför du vill nå ditt mål. Hur du kommer att må, känna dig, se ut och så vidare. Din motivation ökar och blir mer kraftfull ju starkare och desto fler motiv du har för att nå ditt mål.

Nuläget

Var befinner du dig nu? Väg och mät dig så att du kan följa din viktnedgång.
(Observera: Kvinnors midjemått bör vara under 88 cm, helst under 80 cm och mäns midjemått under 102 cm, helst under 94 cm.)

Planera

Köp hem allt nyttigt och gott som är bra för dig att äta och rensa kyl, frys och skafferi från onyttigheter. Alltså in med färska färggranna grönsaker, groddar, bär, frukt, frön, nötter, kallpressade oljor och ut med halvfabrikat, cornflakes, brödlimpor, ketchup, korv, pasta av vete, kakor, godis, chips, margarin och färdiga såser.

Boosta dig med inspiration

Som att läsa mina och andras böcker, mina hittar du HÄR (på REA just nu) och andra bra böcker tipsar jag om HÄR. Du kan också följa inspirerande bloggar, träffa nya bekantskaper som har en livsstil du gärna vill anamma, söka dig till positiva och härliga människor som tror på dig och stöttar dig att nå ditt mål. Du kan också anlita en egen PT, kostcoach eller liknande. Eller gå med i en kom-i-gång-grupp på närmaste träningscenter.

I nästa blogginlägg som kommer om ett par dagar skriver jag om de viktiga komponenterna som behövs för en lyckad viktminskning,
So long,

Karin♥

P.S Nu har vi REA i vår webbshop, du hittar bland annat mina böcker, Anders CD-program, vattenrenare m.m. till rabatterade priser!!! Dessutom har vi fått in lite nya produkter som smoothie-sugrör och matkärl i rostfritt. De sistnämnda fungerar dessutom perfekt som matlådor till sallader har jag märkt:-) Kolla in HÄR.