Frukost förslag

Många är vanemänniskor och äter samma frukost dag ut och dag in. Men just frukosten är faktiskt den måltid som oftast är lättast att ändra, förbättra och förnya.

Det innebär också det positiva att genom att börja dagen med en bättre och mer näringsrik frukost lägger du automatiskt grunden för en bra matdag. En dag där du lättare gör bättre matval och per automatik väljer att äta nyttigare resten av dagen.

Så här kommer inspiration och recept på nya frukostar att testa!

Karins boveteyoghurt

3-4 portioner

2 dl helt skalat bovete

4 dl hallon

2 dl svarta vinbär

2 dl vatten

1 avokado

2 tsk vanilj

1 tsk honung eller 2–3 dadlar (sötning kan uteslutas)

blandade bär att toppa yoghurten med

Blötlägg bovete över natten i en skål med vatten. Skölj noga bovetet och mixa sedan med övriga ingredienser i en mixer till en helt slät yoghurt. Viktigt att den blir helt len och slät i konsistensen.

Häll upp i skålar och toppa med bär vid servering. Det är också gott att toppa med mullbär, kakaonibs, nötter & frön. 

Vinbär & hampa med topping

(1–2 portioner) 

3 dl frysta vinbär

½ dl skalade hampafrön

2 dl vatten

½ stor avokado eller 1 liten

2 färska dadlar (urkärnade)

1 tsk vanilj

Topping: Kokoschips, skalade hampafrön, gojibär, incabär

 

Mixa hampafrön med vatten och dadlar i en mixer.

Tillsätt vinbär, avokado och vanilj och mixa igen.

Häll upp och toppa med önskad topping. Förslag är kokoschips, hampafrön, gojibär och incabär.

Karins knäcke

(3 plåtar)

2 dl boveteflingor

2 dl bruna linfrön

1 dl quinoaflingor

1 dl hirsflingor

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl sesamfrön

½ dl olivolja

8 dl vatten

1 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Tillsätt vatten, salt och olivolja. Rör om och låt stå i cirka 8 timmar i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Bred ut blandningen tunt på 3 plåtar klädda med bakplåtspapper med en stek- eller tårtspade.

Strö eventuellt över lite extra flingsalt eller spraya flytande salt över.

Grädda knäckebröden i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader. Ta ut plåtarna, vänd brödet och ta bort bakplåtspappret. Skär eller klipp brödet i lagom stora bitar.

Låt knäckebrödet gräddas vidare direkt på plåten i 40–50 minuter i 150 graders värme tills det är helt torrt. Vänd eventuellt knäckebröden igen när lite mer än halva tiden har gått.
 

Avokado- & örtsmör

1 avokado

en näve basilika

en näve persilja

ett knippe gräslök

salt

 

Mosa avokadon med en gaffel i en skål, krydda med salt.

Finhacka örterna och tillsätt, rör om.

Skål för kål

(1 portion)

2 stora nävar färsk grönkål

2 dl fryst mango

1 päron

1 dl vatten

½ avokado

Topping: Mullbär, gojibär, bipollen, bär

 

Dela päronet i mindre bitar.

Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät kräm.

Servera i en skål och toppa med mullbär, gojibär, bär och bipollen.

Fler tips på goda, nyttiga frukostar är,

Chiapudding med olika bär och fröcrunch

Kokosyoghurt med granola och jordgubbar

Smoothies i alla dess färger och smaker

Plocktallrik med grönsaker, hummus och frökex

Raw blåbärsgröt med mandelmjölk

Bovetechokladgröt med tahini, bär, kakaonibs och kokoschips

Jag lägger ofta ut mina frukostbilder på  Facebook och Instagram,

Följ mig gärna där och kommentera gärna vad NI älskar att äta till frukost!!!

Och ni vet väl att jag skrivit en hel bok med tema FRUKOST, ni hittar den HÄR.