Raw food-kosten har ju blivit väldigt populär de senaste åren vilket jag tycker är jättekul. Jag tycker dock man ska komma ihåg är att det egentligen bara är ett nytt modernt namn på något som beskriver det äldsta sättet att äta på:-)
Det är alltså ingen ny trendig diet eller sätt att leva på utan att istället mer och oftare gå tillbaka till ett naturligare sätt att inta sin mat på. Att äta obesprutade råvaror från växtriket utan att koka, steka, ungsbaka eller direkt processa råvaran. Som att äta blåbär direkt från blåbärsbusken, äpplen eller plommon från träden, gurka, sallad, färska örter m.m.
grönaörter
Raw food handlar inte för mig om ALLT eller INGET utan att raw food får ta en stor del i en hälsosam kost. Något man nte ens behöver reflektera över utan som man ofta helt automatiskt väljer i sin hälsosamma livsstil.
Som att basera största delen av sin lunch och middag på mängder av sallad och grönt, mycket av det i raw form. Välja frukt och bär som mellanmål och kanske mixa en smoothie eller göra färskpressad juice på säsongens färska råvaror.

Raw food-kosten baseras på grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, groddar, färska frukt-, och grönsaksjuicer, örter, nötter och frön, kallpressade oljor, alger och olika former av superfoods. Maten hettas inte upp över 42 grader för att bevara livskraft, närings- och enzyminnehåll. För att maximera näringen är det också viktigt att välja ekologiskt och närproducerade varor så gott det går.

Något jag stöter på ganska ofta om vi nu ska koncentrera oss på vad som faktiskt är raw eller inte raw är att många tycker att de ätit en raw food-lunch när de egentligen inte har ätit så mycket av den raw.
Det kan därför vara intressant och bra att reda ut lite vad som faktiskt räknas som raw food.
Ibland vill man kanske köra helt raw en period för att gå igenom en detox eller stötta kroppen till läkning efter någon tuff period eller under speciella hälsotillstånd. Då kan det vara bra att veta lite mer om vad som faktiskt är raw food.
Bönor, linser och kikärtor är vanligtvis inte raw i den form vi äter, som i en sallad, bönröra eller hummus om inte man blötlagt och groddat bönorna först. Ex groddade mungbönor är raw (om de inte är pastöriserade som många av de groddar i butikerna idag tyvärr är), groddade kikärtor är raw men ärligt talat tycker jag inte de smakar sådär jättegott så jag föredrar personligen kokta kikärtor.
Jag gör nästan alltid min hummus på kokta kikärtor då jag tycker det bli mycket godare. Men jag har dock ett recept på en ”raw” hummus i min första bok, Karins Gröna Värld, som är supergott, fast det är inte baserade på kikärtor alls men smakar hummus.  
hummus
Många nötter och frön kan vara värmebehandlade och är då inte raw. Exempel kan de ha hettats upp för att kunna skalas. Väldigt vanligt med caschewnötter som är svåra att få tag på ekologiska och helt raw. Så att göra ”raw food-bollar” med vanliga cashewnötter är egentligen inte raw. Samma sak om nötterna är rostade, då är de givetsvis inte raw heller.

Havregryn kan ingå i en del desserter som säljs som raw food men havregryn är generellt inte raw. Det finns dock att få tag på raw men är mycket dyrare och svåra att få tag på. Så raw bakverk med havregryn som inte kostar skjortan är med hög sannolikhet inte raw (även om de marknadsförs som det).
De flesta oliver är inte raw (finns speciella att få tag på i särskilda butiker online), bananchips, kokoschips m.m. är heller inte raw om det inte framgår tydligt på paketet, vanligtvis då från företag som nischat sig på att ta in ekologiska raw food-produkter, dessa är dock betydligt dyrare vilket inte är så konstigt.
Fröknäcke kan vara raw om det är torkat på låg temperatur (inom raw food hettar man inte upp maten till mer än 42 grader för att bevara enzyminnehåll m.m) så har man inte låtit det ta sin lilla tid att göra dessa frökex så är de inte raw utan tillagade på kanske 150 grader i vanlig ugn. Inte fel, bara inte raw.

Agavesirapen du köper i butik är oftast inte raw utan istället väldigt processad. Vill du köpa sötning som faktiskt är raw så var noga med att det står på paketet. Vet tex att Renée Voltaire har en agavesirap som är raw och som säljs i många vanliga butiker. Annars har både råvarubutiken och Mother Earth raw sötning, jag föredrar raw yaconsirap istället för agavesirap då den är mindre sämst … (är ju fortfarande sötning och en form av socker).
Kokosflingor är inte raw om man inte köpt från ett märke som tydligt visar att det är raw (har återigen en mycket dyrare prislapp än andra), se ex här. Man kan absolut ta ett raw food-recept och använda vanliga kokosflingor om man vill vilket jag själv ibland gör.
Äter man ute är det viktigt att de oljor som använts till sallader, marinader, dressingar m.m är kallpressade och inte de vanliga lite billigare matoljor då de inte är raw eller i närheten lika bra som kallpressade. Samma sak med kokosolja som då är viktigt att välja kallpressad om man exempel ska ha den i raw desserter.
Fresh coconut oil in glassware on color wooden table and grid tray background
Mandelmjölk är ganska dyrt och lite meckigt att göra jämfört med att köpa färdig mandelmjölk (som inte är i närheten ALLS lika bra och mest består av vatten, ofta socker och bara lite mandlar). Men jag tror att många cafén som säljer smoothies med mandelmjölk inte gör sin egen mjölk av blötlagda raw mandlar vilket kan vara förståligt men då ska de heller inte marknadsföras som raw smoothies.
Här har jag gjort en smoothie på hemmagjord sesammjölk och blåbär 
smoothie
Finns många fler exempel på råvaror eller mat som man kanske tror är raw men som faktiskt inte är det men jag håller mig till dessa ovan.
Ett exempel, till lunch köper du en färdig smoothie, ex Bämhults eller Froosh (som är pastöriserade = ej raw) och så äter du en stor sallad med kidneybönor, kikärtor, oliver, rostade frön, falafel (väldigt sällan raw om du inte ex går på en riktig raw food-restaurang eller cafe) och blandande grönsaker. Nyttigt ändå, veganskt och mycket näring men är inte raw förutom typ grönsakerna och ev dressingen. Kan vara bra att veta bara.
Seriös och kunnig cafépersonal tycker jag ska ha koll på detta och inte marknadsföra raw food-desserter och annat som raw om det inte är det, tex om de innehåller havregryn och rostade nötter:-)
Själv äter jag inte alls bara raw food även om min kost till stor del består av raw mat så ingår det även mycket kokt quinoa, bovete, kikärtor, linser, varma grönsaker, kokta rotfrukter, rostade pumpafrön m.m.
Växtbaserat, färggrannt, varierat och nyttigt ♥♥♥

Mitt viktigaste råd för dig som vill börja äta mer raw food är att inte komplicera det så mycket:-) Det här inlägget skrev jag mest för att ge er lite mer fakta. 
I nästa blogginlägg delar jag med mig av hur du kan äta mer raw food i 4 enkla steg,

Gröna kramar 

KH_liggande_gron_webb