I måndags kväll var jag på en föreläsning med Janesh Vaidya, en ayrvedisk läkare, föreläsare och författare.
Det var riktigt bra och han visade sig vara en riktigt skön kille, superkarismatisk och rolig. Älskar att träffa människor som lever som de lär, det syntes att han var hälsosam och tog hand om sig själv på bästa sätt.
JaneshVaidya3
Temat för kvällen var 4 levels of health.
Inbjudan
Föreläsningen handlade om hur man uppgraderar sin hälsa till nästa nivå! Även jag som hälsocoach kunde ta med mig en hel del därifrån, framförallt bra enkla exempel. Jag tror absolut att de som var där, oavsett livsstil, fick en extra boost och många som vill komma igång med bättre kost och träning fick den där värdefulla inspirationen som gör det möjligt.
Janesh var noga med att betona att det viktigaste var att börja med den fysiska utvecklingen innefattande mat, träning och sömn. Att se maten vi äter som medicin (välja bra ekologiska färska råvaror), dra ner eller sluta med kaffe och kött, börja träna (alla hinner och kan göra någon form av motion/träning/rörelse varje dag i minst 15 minuter). Även sömnen är jätteviktig och vi behöver 7–8 h per natt. Testa i 21 dagar och upplev skillnaden!
En bra liknelse han tog upp var om vi är ute och kör bil och helt plötsligt börjar den röda lampan på displayen blinka att vi behöver fylla på olja.
Vad gör vi då?
Kör vi in på närmaste bensinstation och ber dom att stänga av den förpaskade signalen för att den stör dig? Eller fyller vi på ny olja?
Tror att de flesta skulle förstå att vi behöver fylla på olja.
För vad händer annars med bilen? Vi vill ju att den ska hålla och inte gå sönder, eller hur?
JaneshVaidya4
Men hur noga är vi med oss själva? Vi kan likna den blinkande signalen om oljan med olika kroppsliga symptom som huvudvärk, magproblem, eksem osv.
Oftast frågar vi inte oss själva vad dessa signaler från kroppen betyder utan vi vill hellre göra något för att snabbt och enkelt stänga av det störande symptomet, typ exempelvis ta ett piller så att vi kan fortsätta som vanligt.
Men vad händer egentligen om vi aldrig tar oss tid att stanna upp och lyssna på kroppen signaler? Olika symptom vill säga något till oss. Vi behöver se till orsaken istället för att bara lägga locket på för symptomen.
Janesh tycker läkarna egentligen borde fråga, varför har du blivit sjuk? Bra fråga eller hur. Vad är själva orsaken till att symptomen dyker upp. Stress, dålig sömn, för mycket stillasittande, dålig kost eller en kombination kanske.
You are your doctor, you are your guru!
Enligt Janesh så kan de flesta av våra problem lösas med hjälp av dessa 4 nivåer. Vi behöver själva ta ansvar för vår hälsa. Vi kan dagligen göra bra saker för att läka och bli friska/hålla oss friska och hälsosamma.
Och JAAAAA, jag håller med. Det behöver inte vara så himla svårt och komplicerat att leva hälsosamt. Bara börja med ett steg i taget så kommer du märka hur mycket bättre du mår och hur mycket mer energi du har.
Vill du se ett kortare klipp från när Janesh föreläser så klicka HÄR.
Njut av dagen och låt maten du äter vara din medicin! För inspiration sök på recept här i bloggen:-)
Tack Martina som var arrangör för fina foton:-)
Karin♥
JaneshVaidya2