Skapa matiga sallader

Jag ÄLSKAR sallad! Jag äter i stort sett alltid en STOR sallad till lunch varje dag. Så idag vill jag dela med mig av mina bästa tips för hur du enkelt kan skapa dina sallader så att det blir riktigt nyttiga, goda och mättande måltider.

Dessutom är sallader så smidigt och enkelt att ta med till jobbet/skolan osv. Rekommenderar dock matlådor av större modell:-) Jag brukar använda dessa  som vi har i vår shop.

TIPS för matiga & nyttiga sallader á la Karin

Börja med någon form av gröna blad/sallad – Jag brukar använda färsk grönkål (som jag masserar med lite olja och salt och förvarar i en stor skål i kylen) + babyspenat eller ruccola.

KÅL – såååå nyttigt! Ex riven rödkål, vitkål, spetskål eller savojkål. Grönkål. Kokt eller raw broccoli, blomkål.

Det matiga – Kokt quinoa, kokta kalla rotfrukter, sötpotatis, linspasta/kikärtspasta, hirs/durrra, falafel.

Säsongens grönsaker – som gurka, tomat, paprika, morötter, ärtor, rödlök, purjolök, strimlad zucchini.

God RÖRA – Hummus, ärtröra, pesto, raw ost, guacamole, tahini/nötsmör – Det är oftast rörorna som gör det extra gott och även mättande tycker jag.

Avokado, groddar, kimchi/surkål – för extra nyttigheter!

DRESSING – Jag brukar nästan alltid bara använda kallpressad olivolja men ibland gör jag en avokadodressing eller liknande. Se tips för dressingar HÄR.

Topping/tillbehör – nötter/frön, bovetecrunch, picklad rödlök, oliver, soltorkade tomater, furrikake, granatäpplekärnor, frökex.

Som du märker går det verkligen att variera sina sallader. Måltiden blir garanterat färggrann också, försök att tänka så många olika färger som möjligt för maximal näring.

Men, försök att inte använda för många olika råvaror i dina sallader, alltså inte allt ovan jag listat samtidigt:-) Ibland kanske du gör en hummus sallad med pumpafrön och massor av olika grönsaker, en annan dag bygger du upp din sallad med broccoli, linspasta, pesto och olika grönsaker osv.

För matsmältningen är det nämligen inte optimalt med för många olika saker att äta och smälta samtidigt. För att förstå så ägna gärna en tanke på hur magen mår efter en buffé kontra efter en enklare måltid med färre ingredienser …

Fördelen med att välja sallad som måltid är att du får i dig MASSVIS av grönsaker av olika slag, grymt mycket fibrer, du blir skönt mätt och du undviker den där tröttheten efter maten som många kan känna av.

Det är så lätt att ”food-preppa”, dvs ha färdiga burkar med exempel kokt quinoa, bakad sötpotatis, marinerad kål osv i kylen. En stund innan (helst ska man inte äta kylskåpskall mat) så tar du fram en vacker trallrik eller skål, de olika burkarna du förberett och så kombinerar du ihop din egen sallad.

Ingredienserna listade ovan är också grymt bra för din tarmflora och för att boosta upp med mer goda bakterier (då grönsaker och mycket mat från växtriket, fibrer m.m är föda åt de goda tarmbakterierna).

Älskar du också sallad?

Vad har du i din favoritsallad?

Tipsa gärna på min FB sida HÄR.

Och följ mig på Instagram för att se fler varianter på sallader som jag ofta äter!