Sockerfria dagen – intervju

Den 12 oktober är det den sockerfria dagen! Tjohoo 🎉Lite kul med bra tema äntligen tycker jag som hälsocoach, vi behöver något som väger upp alla kanelbulledagar, chokladbollens dag osv 😂

För ärligt, vi äter ju ALLDELES för mycket socker … alltså de flesta människor, säkert inte ni som läser min blogg 😉 Tror i alla fall att ni äter betydligt mindre än snittet.

Mitt bästa tips är att äta mer RIKTIG MAT, mat utan innehållsförteckning. Rena, naturliga råvaror. Våga äta rejäla portioner och MYCKET grönsaker. Så att ni håller er mätta och belåtna mellan måltider. Undvik verkligen allt FLYTANDE socker.

Sen handlar det mycket om att förbättra tarmfloran, se mina tips kring det i ett tidigare inlägg HÄR. För faktiskt så kan vår bakterieflora också påverka vårt sug, vitt socker kan göda de sockerälskande bakterierna så att det kommer att kräva mer socker = du blir mer och mer sötsugen … Lite knasigt eller hur! Men svälter du ut dessa och äter mer grönsaker = mindre av de sockerälskande bakterierna = mindre sug och istället en större längtan efter bra näring och bra mat.

Var med på omslaget och intervju i tidningen av senaste numret av Citybladet, en tidning som delas ut ihop med Borås Tidning på måndagar. Du kan läsa intervjun här nedan✨eller klicka HÄR.

Bra mat behöver inte krånglas till

Vi möts av en synnerligen pigg och glad Karin Haglund när vi ses en tidig höstmorgon. Men det kanske inte är förvånande eftersom hon har energi nog att arbeta som kost- och hälsocoach, matinfluencer, poddare, företagare och är snart även färdigutbildad rörelsecoach. Hon bor i Borås med maken Anders och tre barn, och berättar att favoritstunden på dagen är just tidiga morgnar. Då stiger hon upp när alla sover för att få en lugn stund och röra lite på kroppen. Men något som inte är en favorit för Karin är socker. Med anledning av den sockerfria dagen den 12 oktober ses vi för att prata om detta omdiskuterade livsmedel. Och varför bra mat inte behöver vara krånglig.

Vem är Karin Haglund?

– Jag är en tjej som brinner för hälsa och välmående och att inspirera andra till att må riktigt bra.

Vad jobbar du med?

– Onlinekurser inom kost och hälsa. Jobbar med min man i företaget LifeVision, vanligtvis jobbar vi med att arrangera kurser, event och utbildningar inom mental hälsa. Men just den verksamheten har legat mycket på is nu under pandemin.

När blev du intresserad av hälsa och mat?

–Jag har alltid haft intresset med mig, även om jag inte trodde att jag kunde jobba med det. Men jag skrattar när jag tänker tillbaka på hur jag levde fram till jag var 20. Skogaholmslimpa och snabbmakaroner. Det fanns inget internet där man kunde lära sig.

Hur inleddes din karriär?

–Efter gymnasiet jobbade jag som frisör och hade egen salong. Sen var det en skada efter att jag föll av en karusell i Grekland som gjorde att jag inte kunde fortsätta. Då utbildade jag mig inom friskvård istället, som 23-åring.

Jag tycker att vi har komplicerat något av det mest naturliga som finns – att äta bra mat. Det ska räknas och mätas och jag upplever att många känner en stress kring hur man ska äta. Jag vill inspirera till att våga känna in hur man faktiskt mår, och komma i bättre kontakt med sin kropp. Att komma bort från diet–tänk.

Hur hittar du inspiration?

-Genom att testa mig fram och alltid ha bra råvaror hemma. Jag är noga med att i stort sett bara köpa ekologiskt. Sen går jag på känsla, ”vad behöver min kropp just nu?”.

Nu är det snart den sockerfria dagen, vilken är din relation till socker?

–När jag tänker på de första 20 åren i mitt liv hade jag en stor kärlek till socker. Det är intressant hur kroppen och tarmfloran ändras när man slutar, för jag har inget sug alls längre. Ju mer socker vi äter, desto mer vill hjärnan ha det.

Sen tror jag att många som ska börja äta hälsosamt äter för lite. Har man svultit kroppen blir den kanske inte sugen på brysselkål, för då behövs något snabbt. Lär man sig att äta tillräckligt mycket bra mat minskar också sockersuget.

Det ska inte behöva vara en kamp att hålla en sockerfri kost, och det finns även många bra alternativ till det vita sockret. Exempelvis goda färska dadlar i rawfood-bollar. Och allt går lättare med en bra livsstil. Stress och sömnbrist är den största boven för socker.

Vad har du för planer inför framtiden?

–Jag brinner för rörelse-coachingen och att träffa människor. Utöver det ska jag fortsätta driva ”Lifetalk podden”, som jag och min man startade under pandemin. Den är superkul att göra!

 

MATTIPS FÖR EN SOCKERFRI DAG

Frukost:

Chiapudding med kokosgrädde som bas, smaksatt med äkta vanilj. Servera med massor av olika bär, frön och kakaonibs

Lunch:

Matig sallad med grönkål, sötpotatis, kikärtor, avokado, rödlök, olivolja samt hummus eller animaliskt protein

Middag:

Linsfärssås med zucchinispagetti och tomatsallad, surkål

Mellanmål/Snacks:

Grön smoothie, nötter & frön, frökex med avokado, morötter & zucchini med tahini/mandelsmör

Så vill DU äta mindre socker? Behöver DU hjälp på vägen? Kolla gärna in mina online kurser eller anlita mig för personlig coaching.

kram så länge!