Detta inlägg är ett samarbete med gutfeelinglabs.

Jaha du, hur MÅR egentligen din mage? Det är en viktigt och bra fråga att ställa sig.

Jag, som har en genetisk känslig mage och som haft lite problem med magen till och från under min uppväxt hade garanterat haft typ IBS – Irritable Bowel Syndrome, vid detta laget om jag inte ändrat min kost redan för många år sedan (snart 16 år sedan). Det är förstås inte bara kosten som påverkar utan även mycket annat som hur vi mentalt mår, stress, infektioner, mediciner osv.

MEN….. kost och livsstil gör så galet mycket och jag tycker det är extremt sorgligt att 1 av 5 idag uppger sig ha problem med magen VARJE vecka…

Hela 15-20 procent av Sveriges befolkning har återkommande besvär och ont i magen som kan kopplas till diagnosen IBS.

Nästan alla som kommer på coaching hos mig uppger att de har problem med magen i någon grad.

VARFÖR har vi problem tro?

Jag tror väldigt mycket handlar om en utarmad tarmflora.

Fel sorts mat, för mycket mat, användning av många olika läkemedel i kombination med alldeles för lite fibrer och alldeles för mycket stress …!

Ingen bra kombo, lägg på alla kemikalier vi utsätts för, tillsatser i mat och den sjuka mängden socker vi äter (37,5 kg per person och år) så ….

Dock så är ju magen och vår tarmhälsa sååååå viktig. Kan inte nog skriva det, hela 80 % av vårt immunsystems celler finns i tarmen.

Tarmen anses också vara vår ”andra hjärna” och kopplingen mellan vår tarmflora och vår psykiska hälsa är väldigt stor. Oerhört intressant tycker jag.

Älskar förresten boken Kimchi & Kombucha av Soki Choi. Så bra skriven om tarmen och hur viktigt det är med en bra tarmflora. Läs den gärna!

Jag har länge velat göra ett test på tarmfloran och sedan fick jag tips om detta företag, Gutfeelinglabs, och gjorde ett. Supersmidigt verkligen och sedan när jag fick analysen på mail så var det sååååå roligt att inse att ALLT jag gjort för min hälsa och min tarmflora verkligen gjort gott:-) För hade toppenvärden och väldigt fin tarmflora. Tjohooo…!

Har ju i och för sig märkt att magen fungerar toppenbra. Många tror ju kanske man går runt och pruttar och fiser när man typ äter massor av olika sorters kål och linser, kikärter, bönor osv men så behöver det verkligen inte vara när magen mår bra och är van med denna kost och har en fin tarmflora. Men man behöver ju bygga upp sin tarmflora och addera mer och mer kål och grönsaker successivt så att magen vänjer sig. Jag kan nästan äta hur mycket kål som helst och magen mår verkligen toppen av det. Just för att tarmfloran är så bra antar jag.

… och varför är den så bra? Jo för att jag äter just mycket kål… äter också dagligen kimchi eller surkål, dricker kombucha och äter inget vitt socker, dricker inte alkohol osv.

Äter heller inte mjölk eller gluten eller kött. Men framför allt äter jag ju väldigt mycket grönsaker och en växtbaserad mat. Det mår jag väldigt bra av.

Jag mår också bra av periodisk fasta (ofta 14–16 h/dygn) och jag jobbar aktivt med återhämtning, andning, yoga osv.

Vet att det finns många fler ännu mer avancerade tester för att kolla ex överskott av farliga bakterier osv men tycker detta test är en jättebra början om man vill få en indikation på hur magen mår. Prisvärt dessutom för vad man får.

Jag kontaktade företaget och har nu fått en rabattkod att ge till er läsare om ni också vill göra analysen, ange lifevision (små bokstäver) så får ni analysen till rabatterat pris, 960 kr istället för 1190 kr. Bra va!

Läs mer om testet HÄR.

Här kommer mina bästa tips för en bra tarmflora!

Tugga maten ordentligt och undvik att äta när du är stressad.

Ät dagligen surkål och/eller kimchi (gör egen eller köp färdig ekologisk opastöriserad)

Ät färgrann mat från växtriket, tänk alla regnbågens färger:-)

Nej tack till vitt socker och processade snabba kolhydrater.

Dra också ner på alkohol och försök att inte äta antibiotika mer än i absoluta nödfall …

KÅL i olika former dagligen gör gott för hälsan och magen. Börja dock försiktigt och vänj din mage genom att trappa upp successivt. Du kan till exempel mixa färsk grönkål i smoothies, råriva vit- & rödkål i sallader och ångkoka broccoli.

Skåla i kombucha.

Det är superbra att äta och använda mycket lök och vitlök i matlagningen. Jag äter faktiskt lök varje dag och oftast vitlök också.

Ät gärna också jordärtskocka som innehåller mycket inulin som främjar bakteriefloran (finns även i löken).

Testa gärna periodisk fasta, själv fördrar jag att äta tidig middag och sedan sen frukost så jag får ofta 16 h fasta från mat … Ett tips är att börja med att låta magen vila från mat under 12 h per dygn och sedan kanske några dagar i veckan lite längre, exempel 14-16 timmar.

Fibrer i kikärtor, linser och grönsaker samt rotfrukter gör gott. (Även här med försiktighet i början om du har en obalans i din tarmflora i dagsläget som gör den extra känslig och gasig).

Gör som jag och ät din sötpotatis, potatis och palsternacka dagen efter:-) När du kyler ner kokta eller ugnsrostade rotfrukter bildas resistent stärkelse som i sin tur blir mat till våra goda bakterier och gör att de kan bilda den så viktiga antiinflammatoriska smörsyran.

Drick vatten innan maten och unvik att dricka till eller direkt efter maten.Läs mer om detta HÄR.

Det var väldigt intressent att se hur bra min tarm var på att tillverka smörsyra, detta är jätteviktigt och man har i många studier sett hur denna fettsyra stärker tarmens barriärfunktion (många har ju problem med ”läckande tarm” idag) och smörsyran har också antiinflammatorisk effekt. Härligt att lite svart på vitt få reda på att allt gott jag gör för min hälsa verkligen ger fina resultat!

Tjohoo, ska skåla i kombucha nu:-)

Är du intresserad av hur din tarmflora ser ut i dagsläget beställer du testet HÄR.  Och uppge lifevision för att få rabatterat pris:-)

kram