Har du passat på att utnyttja semestern till att få till ordentligt med träning och motion?
Själv älskar jag att träna på morgonen som jag skrivit mycket om tidigare. Passar helt enkelt mitt liv väldigt bra, både för att jag är en renodlad morgonmänniska som älskar att vakna och gå upp tidigt men också för att jag vill ha så mycket tid som möjligt med min kära underbara familj. Oftast hinner jag träna klart innan mina killar vaknar eller så har de bara varit uppe en stund när jag kommer tillbaka från min promenad eller mitt yogapass.
För just snabba promenader och yogapass har det blivit mycket av i sommar. Perfekt gravidträning för mig:-) Dessutom brukar jag alltid passa på att göra några postural terapi övningar (oftast innan) för att hjälpa kroppen att komma i och bevara strukturell balans.
Gällande träning och graviditet så beror upplägget mycket på hur man levde innan man blev gravid. Träning och rörelse är alltid bra under en “normal” graviditet men det är klart är man helt otränad innan man blir gravid så är det inte läge att köra på med nya övningar eller något helt nya träningssätt just nu (förutom gravidyoga som passar många även att de inte tränat yoga tidigare).
Att börja med promenader och lättare träning går bra så länge man lyssnar på kroppen, känner in och tar det i en takt som passar. En vältränad kropp klarar själva graviditeten samt förlossningen mycket bättre än en otränad kropp så man har verkligen nytta av att vara i god form både innan, under och efter en graviditet!
Yoga och graviditet är en bra kombo, har du som jag tränat ashtangayoga längre än 2 år när du blir gravid kan du fortsätta med just ashtangayoga så länge det känns bra. (Enligt traditionell lära ej de första 12 veckorna) Det är vissa övningar i serien som man undviker när man är gravid, t.ex. så kallade inåtroterande övningar samt så gäller också inga hälar i magen (av naturliga skäl) och att inte pressa kroppen för hårt i ytterlägen. Har du tränat ashtangayoga mindre än 2 år eller ingen yoga alls tidigare så rekommenderas gravidyoga som bästa alternativet.
Själv höll jag upp med yogan de första 12 veckorna, men från och med vecka 13 (eller förresten smygstartade vecka 12) har jag varit igång med ashtangayogan och stått på yogamattan 3 gånger i veckan, love it♥ ♥
Senaste 2 veckorna har Ulrica (min underbara yogalärare) plockat bort några övningar som jag inte riktigt klarar av med magen ivägen längre, t.ex. så har jag modifierat plogen så nu gör jag den mot vägg istället. Funkar bra.
Och förutom yogan blir det som sagt var även många promenader, mest utan barnvagn tidigt på morgonen. Det har varit många fina soliga morgonpromenader men också några i regn, som på korten nedan för några dagar sedan. Var verkligen hur blöt som helst, kunde vrida ur kläderna när jag kom hem, men det är ganska härligt det också, när man liksom märker att man knappast kan bli blötare och bara njuter av att gå i regnet:-)


Dagens pass blev ett yogapass, bästa starten på dan!

Karin♥