Förbättra din kost. Yes, NU!!!

Nytt år, yes! Nu hoppas vi 2021 blir ett riktigt bra år, eller hur!

Har du skrivit ner din vision, dina mål och din riktning för året? Om inte se gärna mitt tidigare blogginlägg med frågor att besvara HÄR.

Nu ska vi fokusera lite mer på din kost! Redo? Då kör vi.

Först gäller det att BESTÄMMA sig. Att verkligen inse att man VILL (för sin egen skull) förbättra vad man lägger på tallriken. Och du, även om du redan äter hyfsat bra, finns det alltid något att förbättra – om du VILL.

Vi börjar med lite frågor;

Vad vill du?

(Exempelvis sluta med socker som du inte mår bra av, eller börja äta mer växtbaserat osv) 

Vad vill du att denna förändring ska ge för positiva effekter? 

(Exempelvis få jämnare energi under dagen, bli av med sötsug, skapa en hållbar kost som även är bra för miljö, gå ner i vikt (definiera här vad din målvikt är så hjärnan får något exakt att sikta på, ”gå ner i vikt” är väldigt luddigt och du har ju egentligen nått målet när du gått ner 0,5 kg… bättra att sikta på en målvikt och sedan sätta delmål) 

Varför vill du detta?

(Ju fler motiv till varför du vill göra denna förändring – desto större motivation och inspiration) 

Vad har stoppat dig tidigare?

(Exempelvis att du gått ut för hårt, ätit för lite, tyckt det varit svårt när du blivit bortbjuden, fredagsmys eller vad det kan vara. Ett vanligt misstag som många gör är att de liksom ”håller igen” och äter en vad de tror är nyttig sallad (med oftast alldeles för lite energi, och sedan blir vrålhungriga på em och faller för suget.) 

Hur kan du övervinna eventuella hinder och hitta kreativa lösningar?

(Se ditt svar på frågan ovan, kanske kan du ändra frukosten och fikat de första 3 veckorna och sedan förbättra lunch/middag osv. Googla och skriv ner en lista över nyttigare alternativ på fredagsmys (ex nötter/frön, fruktfat, grönsaker med hummus, oliver, bär-eller bananglass, grönsakschips, raw food-bollar osv). Gör din sallad mycket matigare och energirik så att du håller dig mätt och nöjd länge. Det är stor skillnad på mina sallader (kika in mitt konto på instagram) mot en enkel köpesallad med mestadels isbergssallad, gurka, majs, tomat). 

Så nu vet du vad du vill och varför.

Nästa steg är att skapa en enkel handlingsplan. Den ser förstås olika ut beroende på vilket mål du har satt men låt oss säga att du vill äta mer växtbaserad kost.

Mål: Äta mer växtbaserat, minst 3 dagar i veckan äta helt växtbaserat.

Plan: Leta fram bra recept som du vill testa. Vad äter du redan idag som du gillar och som är vego? Ex någon god linssoppa, en matig vegetarisk pastasås osv.

Gå igenom eventuella hinder, som att svårt att hitta bra vego mat när du äter ute (som vi i och för sig just nu gör sällan)

Köp hem bra råvaror, ex vegetariska produkter osv. Något som är enkelt att göra är att byta ut köttfärsen i tacos till växtbaserad färs (eller gå ett steg längre och gör egen raw tacofärs, se recept här nedan) och göra tacos där du väljer stora läckra spetskålsblad istället för tacoskal osv. Servera med massor av  grönsaker, tomatsalsa och någon god avokadoröra. Detta är en enkel måltid att göra helt växtbaserad.

Karins raw tacofärs

3 dl valnötter
, 1 stor morot eller 2 mindre
, 1 ½ msk tamari (vetefri sojasås), 1 msk citronjuice
, 2–3 cm färsk röd chili (eller mer om du vill ha den starkare), 
1–2 vitlöksklyftor
, 2 tsk malen koriander
, 1 tsk kummin,
1 tsk oregano
, en gnutta cayennepeppar

Blötlägg gärna valnötterna.

Om du ej blötlägger så tillsätt 1 msk vatten till tacofärsen.

Grovhacka först morot i en matberedare, lägg sedan i resterande ingredienser och mixa igen.

Älskar du spagetti och köttfärssås? Isåfall testa att göra en supergod variant på finhackad lök, selleri, sötpotatis som du bryner i lite olivolja. På med tomatpure, färska örter, krossade tomater och beluga linser. Supergott att äta tillsammans med zucchinispagetti eller bönspagetti.

Siktar du på att äta de flesta av dina måltider helt vegetariska och när du känner för det med inslag av lite fisk, ägg, kött osv så har du kommit långt. Till exempel äter du en fiskbit så se till att bygga upp din tallrik med massor av olika grönsaker, en stor sallad, kanske ångkokt broccoli, pumpafrön, avokado, tomat, rödlök kanske lite kokt quinoa, linser osv. Sedan en fiskbit till det.

Så nu hoppas jag att du känner dig taggad och inspirerad att förbättra din kost. På ditt sätt, och i den takt du vill. Och kom ihåg att det viktigaste steget du kan ta är första steget – att börja. Så fram med papper och penna och få ner på print svaren på frågorna i det här blogginlägget. Nästa steg är att take action och börja 💚

Vill du ha hjälp på vägen med pedagogiskt upplagda kurser med MIG som din digitala coach kan jag varmt rekommendera att se mitt kursutbud HÄR. Obs tänk på att du kan använda ditt friskvårdsbidrag, jag finns även på Actiway om ditt företag använder det.

Vad vill ni läsa mer om här i bloggen framöver? Maila gärna dina önskemål eller om du har någon fråga du vill att jag ska besvara här på bloggen,

Maila till karin@lifevision.se