Ta hand om dig i vinter

Har fått in önskemål om att skriva om hur kyla och vinterväder påverkar oss.

Hur kan vi tänka för att må så bra som möjligt under denna kalla årstid.

Jag tänker att dagsljus är otroligt viktigt, särskilt denna mörka period. Dagsljuset hjälper vår cirkadiska rytm och påverkar oss positivt. Så prioritera att komma ut i dagsljus, gärna direkt på morgonen. Kombinera ex med en morgonpromenad. Går det inte på morgonen så gå en tur på lunchen.

Drick varmt vatten. Jag börjar alltid min dag med 2 stora glas vatten och under höst och vinter värmer jag vattnet innan jag dricker det. Ibland med pressad citron i.

Jag äter heller inte bara raw food eller ”kall” mat utan rumstemperad och oftast en blandning av både råa grönsaker, surkål osv men också med värmande grytor, varm quinoa, rostade rotfrukter osv. Det blir ofta ljumna sallader med varma ingredienser.

Lyssna på din kropp och var i kontakt med vad du behöver. Vi blir sällan sugna på vattenmelon, gurka osv på vintern utan på mer värmande mat. Linsgrytor i olika former älskar jag att äta på vintern, med en stor sallad till och kokt quinoa.

Det finns också många värmande kryddor som kanel, chili, ingefära att använda dig av.

Var noga och prioritera sömn, återhämtning och som alltid – var fysisk aktiv och träna regelbundet. Det är liksom grunden för hälsa.

Minska din skärmtid och snälla lägg ifrån dig mobil och skärm flera timmar innan du lägger dig.

Drick goda ört-teer eller min favorit – varmt vatten med färsk skivad ingefära och pressad citron. Så välgörande och gott.

Har du möjlighet att testa IR bastu så gör det. Jag verkligen ÄLSKAR mina bastustunder flera gånger i veckan, sån lyx att vi köpte vår IR bastu för 1,5 år sedan. Den blir flitigt använd.

Boka in roliga saker att se fram emot. Var social och bjud gärna hem vänner.

Och självklart – klä dig rätt. Det är inte så skönt att gå runt och vara frusen. Jag gillar själv att ha något varmt runt halsen när jag är ute, som en cashmere halsduk eller halskrake och en varm skön mössa och förstås bra jacka och vantar.

Har du möjlighet så boka in massage eller SPA. Och hitta sätt att ta hand om dig på bästa sätt.

Det var lite bra värmande tips på hur du kan ta hand om dig såhär i vintertid.

Hörs snart igen,