Idag är jag med i Borås Tidning, ett helt uppslag med titeln:
Här nedan kommer artikeln som är skriven av Li Edqvist.
Så håller du stilen uppe – en månad efter löftet
Många uttalade löften om att komma igång med träning och att leva ett hälsosammare liv ställs ofta på prov en månad in på det nya året.
– Det är nu som den första riktiga svackan kan komma, säger Karin Haglund.
Några blir förkylda. För andra dyker saker upp på jobbet som plötsligt tar tid. Gemensamt är att man tappar motivation. Och träningen.
-Några tänker att det skiter sig, men det är bara en tankevurpa. Det är lätt att förstora upp sina snedsten och tänka att det inte är någon idé att fortsätta. Är man borta en vecka så är man ju inte tillbaka på ruta noll för det.
Haglund liknar just ett avsteg från planen med att köra fel.
– Det är inte roligt att hamna fel, men det bästa man kan göra är att vända och köra rätt igen och acceptera att man kommer fram lite senare. Men det gör vi inte alltid när det gäller träning och kost, många fortsätter bara längre och längre bort på fel väg.
Ett vanligt löfte är att hitta en regelbundenhet i träningen, att klara att springa milen under en viss tid eller att klara en viss mängd armhävningar.
– Det kan i vissa fall bli en för extrem start och då håller det kanske i tre veckor och sen väntar man till nästa nyår.
Då handlar det om ett mentalt mönster.
– Det är samma som de som alltid börjar på måndagar. På söndagskvällen kan de trycka i sig en massa onyttigt för att det nya livet börjar först dagen därpå.
Orsaken är ofta, menar Haglund, ett negativt tankemönster och en ”allt eller inget mentalitet”.
– Det är positivt med nyårslöften, det blir en slags nystart. Men man måste hitta ett mål som man verkligen vill själv. Det får till exempel inte vara styrt av att en partner tycker att man ska gå ner tio kilo. Det måste komma inifrån personen själv.
Det är också nu skador kan börja uppträda.
– Det gäller att få kroppen i balans. Jag jobbar mycket med hållning, stabilitet och rörlighet med mina kunder innan de till exempel får börja med tyngre vikter. Eller om man vill börja springa så är det bättre att varva löpning med gång istället för att springa järnet fem kilometer.
Coachen tycker att man bör fokusera på det man gör bra. Och att man kan lägga till nyttiga saker.
– Försök hitta lusten i att lägga till bra vanor istället för att fokusera på att sluta med de dåliga. Kommer man ut och rör på sig, har man blivit lite mindre stillasittande.
Istället för att säga att man ska gå ner 20 kilo tipsar Haglund om att vara konkret och jobba mot en målvikt, omkrets runt midjan eller att man helt enkelt vill komma i jeans i en viss storlek.
Hennes kunder vill ofta ha hjälp med viktminskning. Men hon coachar även i träning och med mentala delar.
– Idag har fokus på hälsa blivit större, och det tycker jag är positivt. Viktminskningen får komma som en bieffekt. Oavsett vilken del man börjar med brukar det efter hand skapa en vilja se över helheten. Den som börjar med kosten kommer märka att det påverkar träningen.
Eller tvärt om.
– Den som börjar träna kommer snart märka att chips och lösgodis inte är så intressant längre. Det går hand i hand.
Men stora förändringar på en gång blir sällan bra.
– Börja med en grej. Sen kommer ofta inspirationen och nyfikenheten. Sätt inte upp 18 löften utan ett, det kommer nämligen föra andra mål med sig. Det handlar om att få bollen i rullning.
Hon förespråkar ren och naturlig mat som raw food och paleokost. Generellt mer grönsaker och ekologiskt. Själv äter hon till exempel vare sig kött, mjölk eller gluten.
– Men alla klienter som jag jobbar med vill inte hamna där. Då hittar vi vad som är det viktigaste för just den personen att må bättre. Men alla bör äta mer växtbaserad kost.
En ekologisk köttbit är helt okej om man fyller upp tallriken med 70 procent grönsaker, avokado, kallpressade oljor, nötter och frön i regnbågens alla färger.
– Det som är naturligt, att äta bra mat och röra på sig, har vi gjort komplext och svårt. Vi räknar energiprocent, hur mycket protein vi ska äta efter träning och hur många kalorier vi förbränner av en viss typ av träning. Det skapar både stress och dödar glädjen i att äta gott och bra och i att hitta glädjen i att röra sig.
Och här kommer mina 10 bästa tips!
Så håller du träningslöftena:
Påminn dig om skälen. Varför började du träna? Vad är viktigt och vilka mål vill du uppnå med träningen?
Hitta rätt träningsform. Något du tycker är kul så att det inte bara bli under en kort period utan en träning kan kan fortsätta med.
Boosta dig med inspiration. Ha gärna träningsförebilder, läs hälsobloggar, skaffa dig en PT eller hälsocoach.
Börja lagom. Många gör felet att gå ut alldeles för hårt, från soffpotatis till att träna 4–5 dagar i veckan. Det går oftast att upprätthålla några veckor men inte på sikt.
Var snäll mot dig själv. Små snedsteg är mer regel än undantag. Istället för att gräva ner dig när du missat något eller några träningspass så ta bara nya tag.
Hitta bästa träningstiden. När passar det dig bäst att träna för att få till det? Är det kanske tidiga morgonpromenader, korta intensivpass på lunchen eller hänger du gärna på gymmet på kvällen?
Hur mår kroppen? Mer energi, känner du dig lite starkare, rörligare, mer ork? Motivationen brukar öka när man märker hur mycket bättre man faktiskt mår av att röra på sig.
Sätt mål med träningen. Det kan till exempel vara att träna regelbundet 3 dagar i veckan, att springa milen under 50 minuter eller klara av att göra ett visst antal armhävningar.
Hoppa över träningen om du är sjuk.Lyssna på kroppen, det lönar sig inte att träna om kroppen inte mår bra.
Belöning. När du uppfyller målen, det är viktigt med glädjen i träningen.
Borås Tidning publicerade också ett receptet på min gröna äpple-smoothie:-)
Ha nu en magiskt härlig helg i det fina vintervädret:-)
Karin♥
Fler Inlägg
2024-10-03
Hormoner och balans
Lär dig mer om hormoner och hur det påverkar din hälsa, energi och livslust!……
2024-09-13
Enkla och fräscha mellanmål
Tips på mellanmål, vad sägs om en matig smoothie eller avokadohummus med…