Få fin hy – bästa tipsen

Detta blogg-inlägg innehåller reklamlänkar

 

Idag vill jag skriva lite mer om hudvård. Har skrivit om det tidigare och dessa inlägg har varit väldigt uppskattade.

Först till mina bästa tips för en fin hy;

 

Vatten & mycket vätskerik mat som bär, grönsaker, frukt

Hur mycket vatten dricker du egentligen? Ha som vana att dricka 2 stora glas vatten direkt när du vaknar (och är uttorkad efter natten) och sedan ytterligare minst 6 glas vatten under dagen eller mer. Inta mindre av drycker som är uttorkade som kaffe och alkohol. Jag dricker faktiskt inte alkohol alls, slutade med det 2005.

Mata dina goda tarmbakterier

Magen och huden hänger ihop och när magen är i obalans så syns det direkt på vår hy. Det gäller att skapa en bättre mage och tarmflora helt enkelt, har skrivit mycket om detta tidigare, du kan läsa mina bästa tips för tarmfloran i ett tidigare inlägg HÄR.  Men till exempel en stor del växtbaserad, fiberrik kost samt fermenterade grönsaker och en stor variation av färgglad naturlig mat gör gott.

Tvätta ansiktet med kallt vatten

När du vaknar så ha för vana att tvätta ansiktet med kallt vatten.

Gröna smoothies

Yes! Färska gröna blad, kan vara allt från grönkål, färska örter, kirskål och maskros så här på våren, spenat osv. Ihop med avokado, zucchini, frukt och bär. Toppen för både magen och hy!

Mer färsk mat

Tänk groddar, stora sallader, färska bär osv. Plus i kanten så är färsk mat också ofta vätskerik – bra va!

Mindre stress och mer/bättre sömn

Sikta på 8 timmar per natt, läs mina bästa sömntips i ett tidigare inlägg HÄR. 

Skrubba och greja mindre med hyn

Vad menar jag nu med det tro? Jo, huden har faktiskt en speciell mikroflora av goda bakterier. Men om vi håller på att peelar för mycket eller går på starka behandlingar med syror osv för att kortsiktigt få en finare hy (långsiktigt blir det ofta inte så bra resultat) så rubbar vi lätt balansen. Våga låta huden vara lite mer. Mindre tvättande, skrubbande och fixande helt enkelt.

Välj rätt produkter

Välj ekologiskt och så naturligt som möjligt. Älskar min ekologiska arganolja som jag använder i ansiktet.

Jag gillar också märket Esse som har probiotika bakterier i sina produkter.

Hej då till vitt socker och processade kolhydrater

Japp – det påverkar också hyn negativt …

Låt huden andas

Om du använder smink så använd sparsamt och gärna sådant som inte ”går in” i hyn utan lägger sig utanpå, exempel hellre mineralpuder än foundationen. Men helst inget alls:-) Jag sminkar mig dock, men aldrig foundation eller så, ofta bara lite rouge och sedan sminkar ögonen. Du kan läsa vilka produkter jag använder i ett tidigare inlägg HÄR.

Välj fysikaliskt solskydd istället för kemiskt

Jag använder just nu Dr Sannas (se HÄR) men finns flera andra bra ekologiska att välja mellan.

💚

Vilka produkter använder jag?

Kallpressad olivolja för att tvätta bort smink ( sedan tar jag fuktad ekologisk bomullstvättlapp och torkar bort så lämnar ingen fet hinna kvar)

Kallpressad arganolja (från märket Crearome)

C-vitamin i liposomal form, (märket heter Quicksilver Scientific) Är ett kosttillskott som jag förvarar i kylen, men tar några droppar i min arganolja ofta och smörjer in ansiktet med – hur bra som helst

Solskydd från Dr Sannas, finns att köpa HÄR.

Ansiktsmask och kräm från märket Esse, finns att köpa HÄR.

Ibland en peeling med aktivt kol från märket Mossa, finns HÄR.

Avokado i ansiktet!

Naturlig ansiktsmask: Testa att lägga en ansiktsmask med avokado. Mosa en halv avokado med lite honung. Applicera och låt verka cirka 15 minuter.

Övriga tips

Följ min kära vän Johanna Bjurström – hon är före detta hudterapeut som numer utbildar andra i både kost- & hälsa samt också hudterapeuter inom Advanced Skin Terapeut. Hon har skrivit många bra artiklar om just kopplingen mellan vår hud och vår hälsa/mage m.m Jag har också intervjuat henne här i bloggen för flera år sedan. Läs gärna det inlägget HÄR.

Vill du göra någon behandling, typ ansiktsbehandling, så gå gärna till någon som är utbildad av Johanna. I Borås, där jag bor, finns till exempel bästa Monica på Care of M. Hon är superduktig och jättetrevlig. Kan varmt rekommendera (Obs inget samarbete – vill bara tipsa) Hon har dessutom märket Esse på sin salong.

 

Så nu fick ni en liten inblick i min hudvård och hur jag lever för att automatiskt få en finare hy på köpet:-)

Hälsosam livsstil = finare hy, typ det viktigaste du kan göra för fin hy kommer inifrån!

Tror också att just hudens bakterieflora är något vi kommer prata och forska om mycket framöver, det kan väl knappast ha undgått någon hur viktigt det är med en bra tarmflora i våra magar.

Kram