Food prep

Gissar att du verkligen vill lyckas få till en hälsosam livstil och en bra kost. Idag delar jag med mig av något jag tycker underlättar detta enormt mycket.
Det handlar om ”food prep”, dvs att planera och förbereda sina måltider. I mitt fall gör jag sällan färdiga matlådor men jag älskar att ha förberett och en massa gott klart i kylen (och även frysen). Då går det så snabbt att få till en nyttig, matig och god måltid.

Mina bästa Food-prep tips

Gör gärna extra av det du lagar, är det ex quinoa som kokas så koka extra och spar i kylen. Perfekt bas i sallader och håller flera dagar. Går också att använda i fröbröd (finns ett recept på ett grovt bröd utan jäst, gluten och mjöl i min Frukostbok). Jag slänger också gärna i lite färdigkokt quinoa i veggobiffar och falafel.

Hummus – det har säkert inte undgått er som följer mig på Instagram och FB att jag är älskar hummus. Äter det mycket och ofta och barnen äter en hel del också. Därför gör jag en stooooor sats varje gång, har en superbra matberedare så det brukar bli typ 6–7 förpackningar kikärtor när jag gör hummus, om jag inte kokat kikärter själv. Håller flera dagar i kyl, äts oftast till mina sallader, som mellis ihop med grönsaksstavar, som pålägg, fyllning i wraps eller som förrätt till hungriga barn medans jag lagar middag. Ibland gör jag andra varianter av hummus som att slänga i lite ugnsrostad sötpotatis, spenat eller gröna ärtor.

Apropå sötpotatis, något jag också äter mycket men i stort sett alltid bara när den fått stå i kylen ett tag. Då bildas nämligen resistent stärkelse = lägre GI och extra bra för dina tarmbakterier. Jag ångkokar eller ungsrostar ofta sötpotatis på morgonen när jag fixar i köket. Samma här, gör en stor sats och förvarar i burkar i kylen. Slänger gärna med lite annat när jag ändå håller på. Rotselleri är tex jättegott att skära i skivor, ringla olivolja över och krydda med salt & timjan. In i ungen samtidigt. Eller vitlök, rödlök, vitkål, broccolistjälkar, morötter, palsternacka, kålrot och rödbetor. Detta använder jag sedan att toppa mina matiga sallader med och använder gärna i veggobiffar eller barnens veggoburgare.

Jag sköljer sallad, spenat m.m i en stor salladsslunga. Förvarar i kylen så är det lätt att få fräsch sköljd sallad varje dag.

Gillar du att toppa din sallad med lite lyxig och god topping, blanda ihop dina favoritfrön, nötter eller vad det kan vara och förvara i en burk med lock i kylen så är det bara att strö över dina måltider. Själv gillar jag furrikake som är en färdig blandning med svarta sesamfrön och alger. Gott och vackert att strö över salladen. Brukar också ha burkar i kylen med så kallade ”aktiverade” frön. Blötlägger tex pumpafrön över natten, sköljer och torkar sen i torkugn. Blir nyttigare och mer lättsmälta.

Så gör jag också med helt bovete, då blir det så kallade bovetecrunch; supergott att strö över din frukost eller varför inte tillsätta i dina raw food-bollar eller chokladbräck.

Masserar grönkål. Jag köper färsk grönkål, sköljer och bryter i mindre bitar. På med olivolja och spraysalt. Massera ordentligt och sen in i kylen. Gör oftast så det räcker sådär 3 dagar.Samma med vitkål och rödkål, så enkelt att finriva på mandolin, massera i lite olivolja och förvara i kylen.Brukar också använda broccolibuketter på samma sätt. Blir lättare att smälta den rå broccolin när man masserat in den med olja så fibrerna mjuknar. Tål inte magen rå broccoli så ångkoka istället.
Broccolistjälken sparar jag alltid och använder att dippa i ex hummus (skär som stavar) eller annan god röra eller så ungsrostar jag eller gör juice av dom.

Jag förvarar det jag förberett i glaslådor i kylen istället för plast. Dessa vi har i vår webbshop är en stor favorit, se HÄR. (reklamlänk)

Sen gör jag ofta stor sats av raw knäcke och kex, även glutenfritt knäcke jag gör i vanlig ugn. När man ändå fixar är det lätt att göra dubbel sats och förvara i plåtlådor i köket. Såååå gott ihop med avokado och kanske lite kimchi (också något vi har många burkar i kylen av).

När jag ändå står och grejar i köket brukar jag passa på att koka gröna linser eller belugalinser. Blandar sedan de kokta linserna med olivolja, citron, vitlök, chili, salt och finhackad rödlök. Under sommarhalvåret också en massa gräslök i. Håller sig 3–5 dagar i kylen och passar bra att toppa sallader med.

Även granola/müsli tycker jag är lyxigt att ha färdigt hemma, så finns det alltid något man kan mumsa på till frukost. Collin älskar dessutom att äta mammas granola som ”snacks”.

Just det, ett annat tips är att förvara lite färska dadlar och torkade aprikoser i frysen. Supergott ”godis” och enkelt att kärna ur dadlarna när du till exempel ska göra raw bollar m.m, dessutom förlängs hållbarheten.

I vår frys hittar du förutom frysta dadlar mängder av bär, isglass (gjord på ekojuice), och så räddningen; färdiga burkar med vegetarisk köttfärssås, tomat- & auberginegryta osv. Bara att tina och koka upp glutenfri pasta, ris, quinoa eller vad man nu vill ha till.

Det finns också en hel del fika i vår frys till min mans stora förtjusning:-) Raw bollar, raw choklad, bananmuffins m.m. Är ju samma här; så enkelt att göra större sats och frysa in. Håller länge i frysen.

Och du, har du mogna bananer du inte hinner äta upp, dela i bitar och förvara i frysen. Gott i smoothies eller i godaste raw glassen (bara mixa frysta bananer med bär eller rå kakao och lite vanilj).

Brukar du planera och förbereda mat/fika? Dela dina tips på min FB sida så blir jag jätteglad. Tillsammans kan vi inspirera varandra!