Go all in eller känn in?

Vad vill du, hur vill du må? Vad vill du förbättra med din livsstil & hälsa?

Nu till dagens tema – go all in eller känn in?

Någon som känner igen sig i detta?

Nu MÅSTE jag bara ta tag i och börja träna

Jag BORDE verkligen gå ner i vikt

Jag ska ALDRIG mer äta godis

Jag MÅSTE lägga mig tidigare på kvällarna

Jag HATAR mina extrakilon

Jag FATTAR inte hur jag kan vara så trött

Januari är den typiska månaden där vi ofta tänker NU händer det (lite som på måndagar …). NU ska jag bli världens sundaste person. Sluta röka, börja träna, aldrig mer äta godis, bara äta nyttigt. Dessutom tror vi också ofta att vi ska fokusera på ALLT när vi ändå kör på så både konditionsträning, bygga styrka, klämma in yoga och ändra kosten.

Hmm…. grejen är att gå ”All in” kan faktiskt fungera för en del personer och personligheter men de är väldigt få … de flesta reagerar inte helt bra på just att lägga om ”allt” på en gång. jag ser exempel på detta såååå ofta – vad händer, vi börjar bra, wow märker att vi orkar mer, tar i lite mer och kör på. Så kommer en liten förkylning, en stressig period på jobbet eller något annat och vi faller rakt tillbaka igen… Till utgångsläget där vi var eller till och med adderar tröst-ätning på detta så att vi faller ytterligare lite djupare.  Då blir det lätt att vi ger oss mentala slag och får ångest över att inte lyckas med det vi satt upp för oss. Som kändes så stort och så viktigt.

Någon som gjort detta misstaget?

Eller egentligen – välj hellre att se det som en lärdom. För vi är alla människor. Fundera över om det fungerat bra för dig tidigare att ändra på ALLT, lite hardcore sådär eller om du verkar gå igång mer på inspiration, lust, glädje och livsstilsförändring som ger energi och känns hanterbar för dig där du befinner dig i livet just nu?

Rom byggdes inte på en dag, eller hur!

Vår vision är viktig att ha klart för oss, vart vi vill. Sedan att bryta ner de större målen till mindre mål längst vägen och varje dag göra det du kan för att föra dig närmare.

Min approach är att KÄNNA IN mer. Våga lyssna på kroppen. Våga ställa frågor. Hur vill jag må? Om min kropp kunde prata (vilket den på sätt och vis gör …) vad skulle den då säga att den behöver. Många är så slutkörda och stressade idag att just addera fler spinningpass kanske inte är vad vi behöver mer av utan kanske mer långpromenader i naturen. Skapa en morgonrutin med reflektion, lite yoga och hemmaträning istället för att hela tiden skynda hit och skynda dit.

Håller du med?

Andra behöver verkligen en rejäl spark i baken för att komma ur soffan … Vi är alla olika.

Men jag upplever att de flesta tycks tro att gå all in 100 % stenhårt är lösningen på långsiktig hälsa. Skulle säga nja … oftast inte fallet. För allt hänger ihop, både vad vi gör och hur vi lever men även våra känslor, vårt nervsystem och balansen och miljön inne i våra kroppen. Allt påverkar.

Så, hur kan du lyssna mer på kroppen?

När vi exempel sänker vår generella stress i kroppen och lär oss andas bättre och djupare, blir vi mer medvetna i nuet och det som sker vilket i sin tur gör det enklare att uppmärksamma och kunna lyssna in kroppens signaler och dagsform.

Då blir det tydligare för oss vad vi verkligen behöver. Har vi till exempel en övervikt så är det så lätt att tro att det bara beror på brist av motion. Men vi kanske är ute och rör på oss varje dag, tränar regelbundet och så vidare men ändå har låt säga 15 kg övervikt. Vet vi dessutom med oss att vi faktiskt äter hyfsat nyttigt så kanske det inte är där som vi ska lägga allt vårt krut på att få till (alltså träning & kost). Kanske är det en annan obalans i kroppen, till exempel på grund av stress eller sömnbrist som gör att vi håller kvar de där extra kilona.

Allt påverkar vår kropp, hur vi lever, hur vi tänker, mentalt mår, självklart vad vi lägger på tallriken, hur vi andas och det parasympatiska nervsystemet. Det parasympatiska nervsystemet (rest & digest) är exempel väldigt viktigt för vår matsmältning och för att kunna ta hand om maten vi äter.  Är vi i ett ständigt stressat tillstånd så är det svårt att få exempelvis fettförbänningen att fungera på ett bra sätt. Det blir också svårare att vara helt närvarande när vi äter och att uppleva verklig mättnad och den där känslan av att man är 100 % nöjd efter en måltid.

Kan det vara som så att du äter alldeles för mycket socker och sötsaker, kanske till och med förklätt i produkter som du tror är nyttiga?

Ja det finns som sagt var mycket att lära sig och stora förändringar och förbättringar att jobba på att få till. Men jag tror att hemligheten till att lyckas långsiktigt är att göra dessa nya vanor inspirerande, spännande och roliga. Något man märker effekt av och som ger energi och tillför plus på livskvalitet, energi och hälsa.

Något som jag ofta får höra från mina klienter som går mina kurser och även de som blir coachade av mig personligen är att de inte upplever det vi gör som någon uppoffring utan snarare tvärtom. De får ett större och större sug efter bra och hälsosam mat i regnbågens alla färger. De ser det som att de verkligen unnar sig hälsa och välmående samtidigt som de successivt banar in nya vanor märker de hur de blir piggare, får en bättre fungerande mage, lättare går ner i vikt och håller sin idealvikt. Utan varken stenhård träning, vara hungriga, sugna eller upplevelsen av att försaka något.

Det är vad jag brinner för att fler ska få uppleva.

Är du nyfiken på att veta mer så maila mig, karin@lifevision.se 

Du ser alla mina kurser HÄR. Kan varmt rekommendera att investera i detta – du kan dessutom använd ditt friskvårdsbidrag till alla mina tjänster, bra va!

Men oavsett om du vill eller behöver min hjälp vill jag skicka med följande; LYSSNA MER INÅT. Våga KÄNNA IN. Hur mår DU just nu, på RIKTIGT? Vad behöver du? Vad vill din kropp ha mer av? Hur kan du lösa det i en takt som känns inspirerande och ”görbar” för dig?

Kommentera under detta inlägg på mina FB-sida här, https://www.facebook.com/KarinsGronaVarld