När de flesta tänker på regelbunden träning och nyttig hälsosam kost så är det som en tung suck går igenom dem. Att det är en kamp, något jobbigt, kämpigt och slitigt att få till dessa vanor som skapar så mycket bra i kroppen. Att det är svårt, att man behöver ”offra” en massa och att det krävs stor insats.
De flesta håller ändå samtidigt med om att man får mer energi och mår mycket bättre när man väl får till de där träningspassen och de fräscha måltiderna. Men i mångas ögon är det ouppnåeligt och besvärligt, något de själva inte skulle kunna klara av att leva efter i längden.
Det jag vill fokusera på idag är den mentala aspekten av hur vi ser på just en hälsosam livsstil.
Varför ser de flesta det som om hälsa är en kamp?
Jag tror att har mycket med vad media har förmedlat, vi har blivit itutade att ”no pain no gain”, d.v.s. springa intervaller på löpband tills vi spyr, räkna kalorier, mäta sin fettprocent och ha disciplin att säga nej tack till precis allt sött.
Måttband
Men ärligt talat, är det verkligen hälsa?
Visst magrutor får vi säkert genom hårda träningspass, strikt antal kalorier med låg andel fett och mycket protein. Men hur mår vi? Hur mår insidan på kroppen? Är vi försurade av alla lågkaloriprodukter och av all fysisk stress från extremt hård träning? Den psykiska stressen av att ständigt ha koll på varenda måltid, väga mat, räkna protein, energiprocent och mäta sina träningsframgångar? Tappar vi kanske oss själva någonstans på vägen. Blir det en livsstil eller något vi gör under en viss period i vårt liv?
Fick idén till att belysa detta ämne för några dagar sedan när jag var ute och promenerade i en park nära vårt hus. Mötte en tjej som kom springande i riktigt snabb takt, flåsade som sjutton och var alldeles illröd i ansiktet. Hon var så framåtlutad när hon sprang med sina tunga steg att det såg ut som hon skulle stupa när som helst. Varje cell i hennes kropp kämpade till max vid varje steg.
För mig blev det så tydligt just då – herre gud vad folk kämpar och sliter. Är det verkligen meningen? Visst, något intervall pass då och då samt att utmana kroppen fysiskt är bra för oss, särskilt om vi tränar för en prestation. Men om nästan varje träningspass är något du verkligen får slita dig igenom och peppa dig själv för att klara av utan att du njuter av den hårda träningen (som faktiskt en del gör) kanske du bör tänka om?
Nu säger jag inte att det alltid är lätt att leva hälsosamt och nyttigt men jag ser det personligen i 9 fall av 10 som en riktig njutning med den livsstil jag valt. Att man hittar en träningsform man gillar och njuter av, det behöver inte alls innebära blodsmak i munnen när vi rör på oss, utan att vi får igång vår svettning och att vi rör oss på ett skonsamt sätt som skapar harmoni i kroppen, både fysiskt och psykiskt. Träna för att få bättre hållning, kroppslig balans och motverka skador. Att det blir en vana och helt naturligt att röra sig varje dag. Något vi verkligen vill och som kommer per automatik. Inte att det måste vara inbokat med stora bokstäver i kalendern, eller att vi lovat en vän för att det ska bli av och prioriteras. Eller bara för att bränna kalorier.
Yogabrygga
Jag ser det som jag unnar mig att välja underbart god och hälsosam mat i regnbågens alla färger. Mat jag suktar efter, längtar efter och verkligen vill ha. Mat som gör mig både mätt men framför allt kroppen nöjd och belåten då den får all näring den behöver. Att ha förmånen att öppna kylskåpet och känna in vad vill ha just idag, inte vad jag ”får” äta eller ej utan vilken gåva jag vill ge min kropp och mina celler ♥♥♥
Kollage
Jag tror att hälsa är så mycket mer än de fysiska vanorna vi utför. Att hälsa till grund och botten handlar om hur vi mår mentalt. Hur vi ser på vårt liv, vår livsstil och de val vi gör. Att kunna vara i så bra kontakt med sin kropp att man känner att ”nu är det dags för en vilodag” eller ”idag behöver jag äta mer för att kroppen behöver det”. Eller att ”nu är tiden inne för mer utmaning i min träning” alternativ ”nu behöver jag en period av återhämtning och lugnare träning”.
Vad tror du?
Visst kan hälsa vara en njutning?
En livsstil med bra val som faller sig naturligt och blir till ett enkelt, lustfyllt och härligt sätt att leva. Något vi gör för att vi älskar det, för att vi vill och som vi märker att vi mår bra av på alla plan.
Jag hoppas att tjejen i löpspåret med de illröda kinderna och den framåtlutade stilen upptäcker att man kan träna på andra sätt också, sätt som man verkligen gillar (det var uppenbart att hon inte var den typ som njöt av att ta ut sig till max, vilket ju en del faktiskt gör) och som kan skapa bättre resultat för både kropp och själ.
Att vi vaknar upp och inser att vi kan fokusera på näring istället för kalorier. Att vi kan se till vad som faktiskt ligger på vår tallrik, hur råvarorna är tillagade och om måltiden är ekologisk istället för att det ska handla om hur många gram protein eller hur mycket kolhydrater som ligger där.
matkollage
Då är det inte längre svårt eller en kamp att välja det som är bäst för din kropp utan något du ser som självklart och vill göra.
temptation-2
Att hitta en kärlek till sin livsstil, en kärlek som gör det lätt att välja hälsosamt. En livslång kärlek som växer sig starkare för var dag som går.
Det är min förhoppning … Själv är jag löjligt förälskad i att leva sunt, både i själva vanorna, tankesättet och rutinerna men också för allt gott det ger mig.

KH_liggande_gron_webb