Njut av en grönare jul

Så fint och mysigt med jul snart. Älskar denna tiden. Tycker julen och ledigheten är en fin tid för umgänge, att landa lite efter kanske en intensiv höst. Att förhoppningsvis kunna vara ute mycket i snö och vinterväder. Och också kura inne med bra böcker, god vällagad mat osv.

Hur kan man nu välja en grönare jul.

Här kommer några tips;

  • Drick en grön smoothie varje dag
  • Fokusera på mer gröna rätter på julbordet (griljerad rotselleri som val istället för skinka osv) – se mina förslag längre ner 💚
  • Foodpreppa bra frukostar, gärna för 3-4 dagar. Ex boveteyoghurt och chiapudding går enkelt att förbereda stor sats av.
  • Välj växtbaserad fika och desserter. Här finns ju så mycket fantastiska recept. ÄLSKAR att skapa nyttigare fika och nästan alla mina fika-recept går att förbereda i god tid innan och förvara i frysen. Kolla här på bloggen under fika. Samt mina böcker och E-böcker som du hittar HÄR. (Kan varmt rekommendera chokladboken som finns både som fysisk bok och E-bok.)
  • Välj lokalt producerade och säsongsbetonade ingredienser för att minska klimatpåverkan och stödja lokala jordbrukare.

Detta är några klassiker som jag gärna väljer under julen! 

Brysselkål – ÄLSKAR, dessutom en proteinrik grönsak (4 gram protein/100 gram)

Rödkålssallad – jag gör lite olika varianter men finstrimlad rödkål (smidigt med en mandolin) ihop med någon apelsinvinägrett, granatäpplekärnor och valnötter blir gott.

Grönkålssallad – här slänger jag gärna i lite rostad sötpotatis eller pumpa, finhackad rödlök, kikärtor, morötter – blandar allt med en senapsdressing.

Ljummen savojkålssallad – recept hittar du HÄR. 

Broccoli – ångkokt eller raw marinerad i lite olivolja, citron och salt.

Picklad rödlök – tar 2 delar vatten, 1 del rå äppelcidervinäger och lite yaconsirap – häller i en burk och i med fint skuren rödlök. Går att göra några dagar innan.

Syrad rödkål – jag får se om jag gör egen eller köper färdig från Tistelvinds.

Griljerad rotselleri – alltså, detta är istället för skinka, så himla gott och med någon god senap till. (Googla recept) Går också bra att göra med kålrot men tycker den blir godare med rotselleri.

Auberginesill – alltså hur enkelt som helst att göra, googla – finns många bra recept på vegansk sill.

Senapsmayo – jag gör en mayo på osötad sojadryck – rapsolja – dijonsenap – äppelcidervinäger. Sedan tar jag en del av mayon och lägger i en glasburk och tillsätter mer dijonsenap.

Funderar på att göra någon sallad med saffransquinoa, blir ju så läcker färg också, kanske jag blandar ihop med grönkålssalladen.

Grönkålsbiffar eller som små falafel – finns recept i senaste boken, ÄLSKA KÅL.

Fröknäcke – något jag alltid har en sats av hemma, går åt här då alla i familjen gillar dessa. Finns många olika recept, HÄR är ett jag ofta gör.

Vegansk skagenröra brukar jag göra också, då följer Erika Frost recept som ni hittar HÄR. 

Ja det var lite av mina bästa tips för att inspirera att välja en grönare jul. Hoppas du fick användning av dessa.

Nu vill jag passa på att önska er en riktigt fin grön jul och lova att ta hand om dig lite extra i år …

Kram och GOD JUL

Vi hörs igen i januari,