NYSTART! Välj bättre kost för din hälsa

Hur kan du skapa mer energi och komma i en riktigt bra form för att kunna ha förmåga att lättare skapa det liv du vill? Ja mycket handlar faktiskt om vad du VÄLJER att lägga på tallriken.

Är det ett val kanske du tänker? Ja det är det faktiskt, för många som inte är medvetna över kostens enorma betydelse för vår energi och hälsonivå kanske det mer är vanor istället för aktiva val.

Så vad kan DU göra för att tillhöra gänget som VILL förbättra sin kost och livsstil och som gör aktiva VAL för att göra det? Jo, här kommer några enkla riktlinjer att börja fokusera på.

Först gäller det att BESTÄMMA sig. Att verkligen inse att man VILL (för sin egen skull) förbättra vad man lägger på tallriken. Och du, även om du redan äter hyfsat bra, finns det alltid något att förbättra – om du VILL.

Vi börjar med lite frågor; (som jag kopierat från ett tidigare inlägg, men tycker dessa frågor är så bra att besvara så har med i detta inlägg också)

Vad vill du?

(Exempelvis sluta med socker som du inte mår bra av, eller börja äta mer växtbaserat osv) 

Vad vill du att denna förändring ska ge för positiva effekter? 

(Exempelvis få jämnare energi under dagen, bli av med sötsug, skapa en hållbar kost som även är bra för miljö, gå ner i vikt (definiera här vad din målvikt är så hjärnan får något exakt att sikta på, ”gå ner i vikt” är väldigt luddigt och du har ju egentligen nått målet när du gått ner 0,5 kg… bättra att sikta på en målvikt och sedan sätta delmål) 

Varför vill du detta?

(Ju fler motiv till varför du vill göra denna förändring – desto större motivation och inspiration) 

Vad har stoppat dig tidigare?

(Exempelvis att du gått ut för hårt, ätit för lite, tyckt det varit svårt när du blivit bortbjuden, fredagsmys eller vad det kan vara. Ett vanligt misstag som många gör är att de liksom ”håller igen” och äter en vad de tror är nyttig sallad (med oftast alldeles för lite energi, och sedan blir vrålhungriga på em och faller för suget.) 

Hur kan du övervinna eventuella hinder och hitta kreativa lösningar?

(Se ditt svar på frågan ovan, kanske kan du ändra frukosten och fikat de första 3 veckorna och sedan förbättra lunch/middag osv. Googla och skriv ner en lista över nyttigare alternativ på fredagsmys (ex nötter/frön, fruktfat, grönsaker med hummus, oliver, bär-eller bananglass, grönsakschips, raw food-bollar osv). Gör din sallad mycket matigare och energirik så att du håller dig mätt och nöjd länge. Det är stor skillnad på mina sallader (kika in mitt konto på instagram) mot en enkel köpesallad med mestadels isbergssallad, gurka, majs, tomat). 

Så nu vet du vad du vill och varför.

Här kommer riktlinjer till en hälsosam kost.

 

Välj RIKTIG mat. Dvs mat och ingredienser utan långa innehållsförteckningar. Ex grönsaker, avokado, oliver, sötpotatis, fisk (om du vill äta animaliskt) osv. Ren naturlig mat.

Laga mat från grunden. Välj hellre att ta med matlådor till jobbet än att äta ute (om du nu inte har turen att ha några riktigt bra ställen med schysst hälsosam mat att välja på).

Drick mer vatten, de flesta av oss dricker för lite. Börja alltid dagen med 2 stora glas med vatten och drick sedan under dagen.

Boosta din tarmflora med nyttiga bakterier, gör egen eller köp opastöriserad surkål och ät ett par matskedar varje dag till din lunch eller middag.

Ät mer växtbaserat. Du måste inte äta 100 % om du inte vill men öka så att de flesta av dina måltider är växtbaserade kommer göra dig gott.

Fokus på grönsakerna. Alltså – det är det BÄSTA vi kan äta💚. Tänk regnbågens alla färger, variera så mycket som möjligt och skapa goda recept där du alltid utgår och låter grönsakerna få ta den STÖRSTA platsen.

Frossa i bär. Fyll frysen och släng med i dina smoothies, tina och ät ihop med kokosyoghurt och granola eller tillsätt ex lite granatäpplekärnor till dina sallader.

Testa nya tillbehör, ex egengjord pesto, hummus i olika varianter, vegansk mayo, avokadodressingar osv.

Gör raw food-bollar och ha i frysen.

Karins riktlinjer för en nyttig kost

Så ren och naturlig kost som möjligt, helst ekologisk
Mer grönsaker, bär & frukt – sikta gärna på minst 800 gram/dag
Bra fett som avokado, oliver, kallpressade oljor som olivolja/avokadoolja/hampaolja/rapsolja, valnötter, linfrön, camelinaolja
Växtprotein som linser, kikärtor, bönor, nötter, frön, tofu, tempeh, quinoa, bovete, havre, vildris och grönsaker som broccoli & brysselkål som innehåller en del protein
Stor del färsk mat, groddar, färska grönsaker, bär & frukt i sin naturliga form
Fibrer som gör gott för tarmfloran – mata din mage med bra fiberrik mat = fler goda bakterier
Sikta på minst 30 olika källor från växtriket / vecka – ha detta som mål att för att få en fin artrikedom av de goda tarmbakterierna
Addera fermenterade grönsaker som surkål & kimchi
Minska vitt socker, gluten, mjölk och animalier

Yes, hoppas du är på G nu 💚Finns inget som är så viktigt som att investera i sin egen hälsa och skapa en bra kost och livsstil som man mår bra av. Det och att skapa bra, kärleksfulla relationer skulle jag säga är något av det viktigaste vi kan göra i livet. Det genererar ofta också ringar på vattnet, dvs fler blir inspirerade och får chans att må bättre tack vare dina positiva förbättringar i ditt välmående.

Vill du ha hjälp på vägen med pedagogiskt upplagda kurser med MIG som din digitala coach kan jag varmt rekommendera att se mitt kursutbud HÄR. Obs tänk på att du kan använda ditt friskvårdsbidrag!

Har du något du vill läsa om här i bloggen eller något specifikt recept du vill ta del av? Kanske har du en fråga du vill ställa och jag publicerar svaret här på bloggen?

Maila ideér och tankar till karin@lifevision.se 🙏