Stärk ditt immunförsvar!

Idag vill jag dela med mig av detta inlägg som handlar om VAD DU kan göra för att stärka DITT immunförsvar!

Jag har sammanfattat några viktiga punkter för ett bra immunförsvar, information som jag hoppas kan hjälpa dig och ditt eget kroppsliga försvar.

Vissa virus kan ju vara supersmittsamma men ändå är det kroppens tillstånd och immunförsvar som som till stor del påverkar hur lindrigt/illa som virus/bakterier kan utvecklas.

Så inget kan vara viktigare än att ha en frisk kropp i balans med ett bra immunförsvar, eller hur!

Så vad är det egentligen som påverkar och vad kan vi göra för att stärka vårt immunförsvar?

Mycket handlar faktiskt om hur vår mage mår och hur bra vår tarmhälsa är.

80 % av våra immunologiska celler finns nämligen i magen och kan inte nog lyfta fram vikten av att ha en bra tarmflora och välfungerande mage.

För att läsa mina tips om hur du får en bättre tarmflora kan du läsa ett tidigare inlägg om det HÄR.

I övrigt behöver vi ha optimalt med näring, vitaminer och mineraler. Den mat som många av oss svenskar äter idag är tyvärr generellt väldigt fattig på näring, innehåller mycket tomma kalorier, socker och för lite fibrer och grönsaker.

Så utgå från att verkligen boosta dina måltider med grönsaker i alla dess färger och former samt äta ”renare” mat utan en massa tillsatser och välj att laga din mat från grunden, helst av ekologiska råvaror. 

Ät dagligen surkål eller andra fermenterade grönsaker för att addera goda bakterier.

D-vitamin spelar en betydelsefull roll för vårt immunförsvar och tyvärr är det många av oss här i Norden som har brist på just detta under vinterhalvåret. För vi får nämligen D-vitamin från solen under sommarhalvåret, D-vitamin finns också i bland annat fet fisk, ägg och svamp. Men jag rekommenderar alla att ändå ta ett tillskott av vitamin D3 under i alla fall vinterhalvåret för det är jättesvårt att få optimala nivåer enbart från kosten.

Sedan kommer vi till den så viktiga fettsyrebalansen där tyvärr alldeles för många har en obalans, dvs de har för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3. Så ett tillskott av Omega 3 kan behövas om man inte äter väldigt mycket fet fisk (som tyvärr dock kan ha innehålla tungmetaller och även värt att tänka på är att exempel odlad lax får foder och därav blir inte lika Omega 3-rik) Sedan äter vi generellt för mycket Omega 6 (finns mycket i halvfabrikat, kakor, bröd, majs- & solrosolja, godis, chips osv).

Omega 3 finns förutom i fet fisk även i hampafrön, linfrön, chiafrön, valnötter, rapsolja och vissa alger.

MINSKA på all mat som belastar kroppen negativt som vitt socker, alkohol, läsk, fika och halvfabrikat.

Lägg till gröna smoothies och färskpressade juicer, jag föredrar smoothies istället för juice då de innehåller mycket mer fibrer. (Hurra säger tarmfloran:-)

Exempel mixa; spenat, grönkål, zucchini, citron, ingefära ihop med avokado, frukt och bär.

Ingefära & gurkmeja VARJE dag! Gärna färsk men jag tycker det är så smidigt att ha pulver hemma, eko och av rå kvalité. Blandar allt i en stor burk (har även nypon och nässla i) – bara att blanda med vatten och svepa som en hälsoshot. Eventuellt tillsätt lite svartpeppar för att öka upptaget av det aktiva kurkumin från gurkmejan.

C-vitamin – Naturliga källor är röd paprika, nypon, persilja, broccoli, grönkål, kiwi, citrus, papaya och jordgubbar. 

Motion & träning – stärker hela vår hälsa, får kroppen i bättre balans och även då immunförsvaret att fungera bättre.

Viktigt att känna till att att dock riktig hård träning eller träning utan tillräcklig återhämtning (läs överträning) sänker vårt immunförsvar så det gäller att ha balans även på detta område.

Bra sömn – Sikta på att sova 7-9 timmar/natt. Det är under sömnen vi både renas och återhämtar oss. Att sova dåligt flera nätter i rad sänker definitivt vårt immunförsvar och vi blir mer mottagliga för förkylning, virus osv.

Frisk luft och solljus – Försök ta vara på att dagarna nu blir ljusare och ljusare och gå gärna många promenader så du både kan andas frisk luft och få ta del av solljuset (det gör också att du sover bättre på kvällen).

Zink är viktigt för ett välfungerande immunförsvar och många av kroppens funktioner. Naturliga källor till zink är pumpafrön, nötter, musslor, kikärtor, chiafrön. Behovet av zink över vid stress, långvarig sjukdom, läkningsprocesser eller fysisk skada.

Stress sänker vårt immunförsvar. Viktigt att komma ihåg så helt onödigt att ”stressa upp oss” i onödan, ex ligga sömnlös på grund av saker, låta hjärnan spinna på högvarv osv. Vet att det är lättare sagt än gjort när vi tycker oss berättigade till att uppleva stress men inget kan vara viktigare än att se till att få till återhämtning, god sömn och att ta med oss ett harmoniskt lugnt sinne in i varje situation.

Att äta vitlök i massor är jättebra, både för tarmfloran men också för att vitlök är bakteriedödande.

Bra tillskott att ha hemma

Högkvalitativt C-vitamin

Omega 3

KS = Kollodialt silver

Oreganoolja

D-vitamin (reklamlänk till vår webbshop)

Någon supergreens-produkt, denna äter jag (reklamlänk till vår webbshop)

Så vad av alla dessa tips kan du se till att direkt applicera i ditt liv?

Jag brukar lyfta fram att vi bör fokusera på att addera mer bra mat till vår tallrik, addera mer goda vanor i vårt liv osv istället för att tänka så mycket på vad vi inte ska göra eller inte ska äta.

Ju mer vi lägger till av bra saker desto mindre blir det automatiskt av det som inte är så bra.

Värt att tänka på:-)

Och kom självklart ihåg att vara noga med hygien, tvätta händerna noga osv …

Dela gärna vidare detta inlägg så att fler kan få en inblick i vad som VAD VI KAN GÖRA för att öka vårt immunförsvar!