Bättre mat att ha hemma

Nu är det många som bunkrar på sig mycket i matväg med tanke på ”corona-krisen” i samhället. Lite överdrivet kan tyckas, men ändå bra att se över och ha lite extra mat där hemma.

Men vilka varor är det som folk köper? Toapapper i MÄNGDER? Tvål, handsprit, konserver, pasta, ketchup, halvfabrikat osv.

Om man nu vill se till att stärka sitt immunförsvar är det bra att ha mer NYTTIG och BRA mat att fylla på skafferi, kyl och frys med:-)

För är det något i dessa tider så är det ännu viktigare att äta BRA och se till att stärka sin hälsa och därmed sin motståndskraft mot virus.

Att välja mat som är hälsosam och som STÄRKER immunförsvaret.

By the way, läs gärna ett tidigare bra inlägg om hur du stärker ditt immunförsvar HÄR.

Karins lista på bra mat och produkter som håller sig länge hemma:

Frön & nötter (Förvara i kylen för längre hållbarhet, går även att frysa in)

Linfrön (köp alltid hela) och chiafrön. Linfrön toppen till att göra frökex, chiafrön att göra chiagröt/chiapudding)

Några paket med färska dadlar (samma här, superbra att ha 1 paket i frysen) – du kan lätt slänga ihop goda energibollar

Kokosmjölk – kokosgrädde

Havregryn – boveteflingor (även mandelmjöl, bovetemjöl)

Quinoa – hirs

Växtbaserad mjölk som inte behöver stå i kyl

Linspasta – kikärtspasta

Oliver på burk

Surkål och kimchi, syrad rödkål, morötter osv

Torkade och frysta kryddor av olika slag

Tofu och tempeh

Olivolja, kokosolja (välj alltid kallpressad och eko)

Frysta grönsaker, frukt och bär (perfekt till smoothies eller tina bär att toppa din chiagröt med)

Linser, bönor, kikärtor

Kål och rotfrukter har lång hållbarhet. Även sötpotatis.

Torkade frukter och bär, ex fikon, mullbär, aprikos

Krossade tomater, tomatpuré

Växtbaserad naturell yoghurt

Gul lök, vitlök, rödlök

Rå kakao, yaconsirap, kokosflingor (bra ingredienser till god och nyttigare fika)

Superfoods, kosttillskott osv.

Mungbönor – så enkla att grodda och innehålla mycket näring och protein

Kombucha

Och nu när många är mer på hemmaplan så vill jag passa på att tipsa om vad man kan göra med tanke på food-prepping:-)

En stor sats med frökex (jag gör oftast på boveteflingor, pumpafrön, sesamfrön, linfrön, olivolja, vatten och salt – så gott ihop med exempel mosad avokado)

Raw food-bollar att ha i frysen – recept hittar ni i mina böcker eller på bloggen under kategorien FIKA HÄR. 

Egen choklad (går också att förvara i frys), recept hittar ni ex HÄR.

Storkok av goda, nyttiga grytor – exempel på lök, vitlök, belugalinser, krossade tomater, sötpotatis, aubergine, broccoli, morot, kryddor. Bra att ha i frysen, ta fram och tina och ät med grönsaker, råris eller kokt quinoa.

En annan god gryta är med grönkål, lök, kokosmjölk, curry, tomatpuré, vitlök och sötpotatis.

Hoppas att ni fick lite inspiration och tips på nyttigare saker att förse kyl, frys och skafferiet med hemma.

Låt hela Corona-pandemin bli en påminnelse för hur viktigt ett bra immunförsvar och allmänhälsa är. Att använda det som händer som en stark motivation till att fokusera på att göra det vi kan för att skapa en bra hälsosam livsstil!

Inget som görs över en natt, men att välja steg i rätt riktning kan göra stor skillnad på sikt!

Som sagt, har ni inte läst inlägget med mina bästa tips för immunförsvaret, in och läs HÄR.

Gröna kramar till er alla💚