Tankar och fokus i Corona-tider …

Känner att jag vill dela med mig av lite tankar i dessa tider …

Livet är verkligen upp och ner just nu och vi som som många andra påverkas mycket av vad som händer i världen just nu, exempelvis med många avbokningar för föreläsningar vid större event osv.

Oavsett, något som slår mig är en undran om varför det inte är mer fokus på HUR vi kan hålla en bra inre miljö i våra kroppar och därmed få en bättre motståndskraft mot all typ av virus och bakterier?

Det pratas mest om handtvätt, handsprit och att minimera sociala kontakter.

Inget fel med det, förutom att det kan vara bra att känna till att för mycket handsprit kan både torka ut och rubba hudens så viktiga bakterieflora (japp, huden har också en bakterieflora som skyddar oss). Det gör oss tyvärr mer mottagliga för virus och bakterier då huden är en jätteviktig barriär och skydd för just detta. Att tvätta händerna med tvål och vatten är mycket bättre samt bara använda handsprit när du inte har tillgång till att tvätta händerna.

Men nu då till hur VIKTIGT det är att vi faktiskt ser över HUR VI LEVER, vad vi ÄTER och hur vår hälsa är …

För INGET kan vara viktigare än en hälsosam livsstil för att stärka våra odds för att hålla oss friska och ifall vi blir smittade få det så lindrigt som det bara går. Det gör verkligen all skillnad.

Vi behöver också lära oss att se det som händer utifrån mental klarhet (som min man Anders pratar och föreläser mycket om) just för att oro, stress och rädsla gör att vi blockeras från att veta hur vi bäst kan hantera det som händer och vara kreativa att hitta lösningar och behålla fokus på tacksamhet och kärlek. Se en kort video när han pratar om det HÄR.

NU om någon gång är det verkligen viktigt att lyssna mer inåt, andas och göra vad vi kan för att återhämta oss och sänka vår stressnivå.

Vi behöver kunna ha tillgång till vår mentala klarhet för att kunna hantera det som just nu händer på bästa sätt.

Har full respekt för att vi lätt kan stressa upp oss men tyvärr leder ju stress bara till att vi blir mindre mentalt klara och har svårt att se situationen på rätt sätt och att veta vad vi behöver göra.

Stress och oro sänker dessutom vårt immunförsvar, gör ofta att vi sover sämre osv (sömnen är såååå viktig komponent i immunförsvaret).

Av oss i Sverige är det bara 2 av 10 kommer upp i den rekommenderade mängden av frukt, bär & grönsaker som vi behöver få i oss.

Alltså 8 av 10 äter alldeles för lite av den mat som behövs för ett bra immunförsvar och en bra inre miljö!

Varför pratar vi inte mer om det?

Klart det inte går att lösa en quick fix men just att i alla fall höja medvetenheten kring detta och tar det som stark motivation att faktiskt ta tag i sitt liv och förbättra sin livsstil!

De flesta kommer bara upp i cirka hälften av den mängd (25-30 gram/dag) av fibrer som vi behöver äta som minst. Fibrer är så galet viktigt för våra goda tarmbakterier och därmed också vårt immunförsvar.

Vi äter dessutom för tok för mycket socker – nära 40 kg tillsatt socker/person och år och av detta är 15 kg rent godis …

Socker sänker som bekant vårt immunförsvar och ger bara tomma kalorier och försämrar vår kropps inre miljö och motståndskraft.

Var börjar man då om man känner sig sugen på att verkligen bli mer hälsosam?

2 fokusområden för er att börja med redan NU är;

Drastiskt minska på allt socker

ÖKA mängden grönsaker, groddar, örter, frukt och bär!!!

Ni hittar också en hel del recept och tips här på bloggen. Kika gärna under kategorien MENTALT för att hitta målsättningsfrågor osv att börja med för att bena ut vad som är viktigt för dig och hur du kan stärka din motivation.

Kan förstås också varmt rekommenderar mina böcker som jag skrivit där man får massor av fakta, kunskap och framför allt inspiration. Läs mer om böckerna och beställ HÄR.

Det var lite tankar från mig.

Fokus alltså på vad VI KAN GÖRA just nu och visa så mycket kärlek och medmänsklighet vi bara kan i dessa tuffa tider.

Samt då ta detta tillfället att på allvar bestämma sig för att ta hand om sig själva och optimera sin hälsa!

Boka gärna mig som din digitala hälsocoach – jag ÄLSKAR att inspirera, coacha och stötta människor till en bättre livsstil!!! Läs mer HÄR. 

 

Läs gärna om hur du stöttar immunförsvaret i ett tidigare inlägg HÄR.

Kärlek från mig💚