Börja grodda!

Vad vet jag, ni kanske redan är experter på det här med att grodda? Men jag ville tipsa er andra som inte kan så mycket om det och berätta VARFÖR man ska grodda, HUR man går tillväga och VAD man ska tänka på!

Bra va 💚

Varför grodda?

Groddar är bland det bästa du kan äta och framför allt är det levande mat.

Att grodda ökar näringstätheten, vitaminer, mineraler och aminosyror.

Att grodda gör dessutom frön och linser mer lättsmälta och alkaliska.

Groddar är också väldigt enzymrika.

 

På bilden nedan är det en sallad med bland annat linsgroddar i. 

Hur går man tillväga?

Groddar finns oftast i vanliga mataffärers sortiment, tyvärr kan de dock vara pastöriserade. Allra bäst är det att grodda själv. Det är både enkelt och billigt och kan dessutom vara fascinerande att följa hur den lilla mängden frön blir till en hel burk med färska groddar. När du gör dina egna groddar garanterar du absolut färskhet och maximal levande energi.

Det är väldigt lätt att grodda i ditt eget kök, året om. Har du en groddburk eller groddpåse är det bara att först eventuellt blötlägga och sedan låta grodda. Du behöver skölja groddarna 1–2 gånger per dag. Efter 1–3 dagar är de flesta groddar redo att ätas.

Du kan bland annat grodda alfalfafrön, mungbönor, gröna linser, quinoa, solrosskott, kikärter, mandlar och bovete.

Jag tycker personligen det är lättast att börja med att grodda alfalfa, mungbönor och gröna linser.

 

  1. Blötlägg innan, cirka 8 h, exempelvis över natten.

  2. Placera det som ska groddas i en vald groddburk, groddhus eller groddpåse.

  3. Skölj groddarna två gånger per dygn.

  4. När de är klara ser du en liten svans på grodden. Voila, livskraften spirar!

  5. Färdiga groddar förvaras i kylskåp och håller i 2–6 dagar.

 

På bilden nedan är det en sallad med mungbönor som bas, chili, koriander m.m. Så himla god, exakta receptet på denna sallad ingår i Receptboken för kursen RENANDE KOST som du kan läsa mer om HÄR. 

Vad ska man tänka på?

Blötlägg i rumstemperatur, eller i kylskåp under varma sommardagar.

Välj helst filtrerat vatten till blötläggningen.

Skölj alltid noga efter blötläggningen innan du börjar groddar.

Jag använder glasburkar jag köpt från Reené Voltaire när jag groddar, köpt HÄR (obs ingen reklamlänk).

Så, nu är ni nästan experter. Bara att sätta igång då, eller hur!

Dela gärna bild på era groddar och skriv era bästa tips på min FB sida HÄR,

Njut av dagen!