En grönare jul – tips kring julmat

Jag vet inte vad ni tycker om julmat men för mig har det aldrig varit någon klar favorit, som barn åt jag mest köttbullar och prinskorv, clementiner och godiset … men var ju också rätt kräsen med mat. Min mamma påminner mig ibland om hur roligt hon tycker det är att jag jobbar med mat idag. Jag som var så galet kräsen som liten.

Men ok, tillbaka till julmaten. Tänkte skriva och tipsa lite om vad jag brukar fixa för rätter till julbordet nuförtiden, green style.

Hoppas det kan inspirera er till att testa lite nya gröna inlägg på julbordet i år.

Bilden ovanför är från min tallrik på julafton förra året. Det brukar bli mycket grönsaker precis som vanligt.

Detta är några klassiker på Karins jultallrik!

 

Brysselkål – ÄLSKAR, dessutom en proteinrik grönsak (4 gram protein/100 gram)

Rödkålssallad – jag gör lite olika varianter men finstrimlad rödkål (smidigt med en mandolin) ihop med någon apelsinvinägrett, granatäpplekärnor och valnötter blir gott.

Grönkålssallad – här slänger jag gärna i lite rostad sötpotatis eller pumpa, finhackad rödlök, kikärtor, morötter – blandar allt med en senapsdressing.

Ljummen savojkålssallad – recept hittar du HÄR. 

Broccoli – ångkokt eller raw marinerad i lite olivolja, citron och salt.

Picklad rödlök – tar 2 delar vatten, 1 del rå äppelcidervinäger och lite yaconsirap – häller i en burk och i med fint skuren rödlök. Går att göra några dagar innan.

Syrad rödkål – jag får se om jag gör egen eller köper färdig från Tistelvinds.

Griljerad rotselleri – alltså, detta är istället för skinka, så himla gott och med någon god senap till. (Googla recept) Såg att min kära vän Erica lagt upp ett recept på senap HÄR. Förra året gjorde jag ”skinka” på både rotselleri och kålrot.

Auberginesill – alltså hur enkelt som helst att göra, googla – finns många bra recept på vegansk sill.

Senapsmayo – jag gör en mayo på osötad sojadryck – rapsolja – dijonsenap – äppelcidervinäger. Sedan tar jag en del av mayon och lägger i en glasburk och tillsätter mer dijonsenap.

Funderar på att göra någon sallad med saffransquinoa, blir ju så läcker färg också, kanske jag blandar ihop med grönkålssalladen.

Grönkålsbiffar eller som små falafel – finns recept i senaste boken, ÄLSKA KÅL.

Fröknäcke – något jag alltid har en sats av hemma, går åt här då alla i familjen gillar dessa. Finns många olika recept, HÄR är ett jag ofta gör.

Vegansk skagenröra brukar jag göra också, då följer Erika Frost recept som ni hittar HÄR. 

Här kommer ett annat recept på fröknäcke,

Karins snabba risknäcke

 

2½ dl fullkornsrismjöl
2 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
3–4 msk kokosolja
3 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop mjöl, frön och salt i en bunke.

Koka upp 4½ dl vatten och blanda ner kokosoljan i det kokande vattnet.

Tillsätt de torra ingredienserna och rör om.

Kavla ut blandningen mellan 2 bakplåtspapper på 2 plåtar.

Grädda i ugn i cirka 40–50 minuter på 175 graders värme tills det är helt torrt.

Och lite julig fika går ju enkelt att påbörja långt innan jul.

Detta recept såg jag att Cecilia lagt ut på vegansk glutenfria pepparkakor, se HÄR. 

Kanelkola – så enkelt och gott recept. Det hittar du här på bloggen HÄR.

Pepparkaksbollar och chokladtoppar – recept i senaste inlägget HÄR.

Ett superenkelt och så gott recept som ni kan testa,

Karins pekan- & fikonbars

6 större bitar eller 12 mindre

BARS

2 dl pekannötter, 6–7 torkade fikon (beroende på storlek), 1 msk kakaosmör, 1 krm salt

CHOKLADLAGER

1 dl kakaosmör, 0,75 dl rå kakao, 0,5 dl yaconsirap eller annan flytande sötning, en gnutta salt

 

Ta bort den hårda änden på fikonen, mixa sedan med pekannötter, kakaosmör och salt i en matberedare.

Tryck ut i en avlång liten form eller direkt på ett bakplåtspapper.

Gör kakaosmöret flytande i ett ljummet vattenbad, tillsätt kakao och yaconsirap och rör om.

Häll chokladen över barsen och låt stelna i kyl eller frys. (OBS – All choklad går inte åt, gör ex praliner av det som blir över eller häll i små cupcakes formar, strö över torkade granatäpplekärnor, bipollen och kakaonibs).

När chokladlagret stelnat så skär till bars i önskad storlek. 

Vi kommer att skåla i kombucha på jul (och många andra dagar också…)

Älskar du glögg så googla för finns många recept utan tillsatt socker med exempel granatäpplejuice eller svarta vinbär som bas ihop med kryddnejlika, kanel, apelsin och stjärnanis.

Så nu vill jag passa på att önska er alla en riktigt god och grönare jul. I år blir ju det inte alls som vanligt … men vi får alla göra vårt bästa för att sprida fin julkänsla till varandra, om så digitalt.

Många varma julkramar, och ett stort TACK för att just DU läser min blogg!