Jag brinner verkligen för att inspirera människor att äta en mer färggrann, hälsosam och växtbaserad kost, ha en aktiv livsstil med träning/motion och inte minst ett välmående sinne! Det sistnämnde är nog det viktigaste av allt och temat för dagen.
Det handlar om hälsostress.
Det har att göra med hur många det är idag som faktiskt är hälsostressade över hur de bör äta och träna. En del vet precis hur de skulle vilja leva men får inte alls till det, andra lever så som det verkar väldigt exemplariskt men är konstant stressade, har ett maniskt beteende och mår dåligt eller får ångest om de äter något som är det minsta onyttigt. Vilket ju såklart är långt ifrån hälsosamt …
I grund och botten handlar dessa olika hälsostress-syndrom om något annat än hur vi äter och tränar utan nämligen hur vi tänker.
Jag har funderat mycket kring det här och jag vill verkligen inspirera till MATGLÄDJE och en sund syn på hälsa och livsstil. En livsstil man väljer för att NJUTA av för att må så bra som möjligt och samtidigt verkligen känna att man tycker om hur man lever, hur man tränar och maten man äter.

Det innebär inte att man inte kan vara ”strikt” och bara äta bra (många skulle tycka jag lever väldigt strikt som inte äter kött, kyckling, gluten, mjölkprodukter, socker, alkohol eller vanlig fika) men det är inte vad man äter som är den stora skillnaden utan hur ”strikt” man är i sinnet. Skillnaden i hur man tänker på det man gör som vad man äter, hur man tränar och lever.
En del kan bli hälsostressade av att träna 3 dagar i veckan och äta lite nyttigare under vardagarna medans en del (som jag) kan röra på sig dagligen och äta näringsrik ”nyttig” mat i stort sett hela tiden men inte uppleva det som det minsta stressande.
En hel del är till och med hälsostressade utan att ens leva hälsosamt utan de lever i tanken om att de borde äta bättre, träna mer och ta tag i sin hälsa.
Återigen, det handlar om sinnet, det mentala och vad som pågår mellan våra öron, det vill säga inne i vårt eget huvud. När vi på djupet förstår att vi själva kan stressa oss om vad vi ska, bör, borde äta och ingen annan så är det lättare att förstå att det också ligger helt inom vår egen kontroll att istället kunna njuta av det vi gör (träning, mat, livsstil) istället och då helt oavsett vad andra tycker och tänker eller säger.

Förstår du lite hur jag menar? Jag hoppas det:-) Att matglädje och inspiration kommer inifrån på samma sätt som en eventuellt stress också kommer inifrån från oss själva.
Någon kan äta en helt vegetarisk kost med mycket raw food och träna varje dag och känna att det är något de mår fantastiskt bra både fysiskt och mentalt medan en del blir superstressade av bara ”tanken”.
En del har ett väldigt stressat tankemönster som uppryms av kaloriräknande och försök att bränna kalorier eller  ”banta” och kanske mår dåligt varje gång de äter något som de inte tycker att de borde gjort.
Vi behöver flytta fokus från tankarna till kroppen. Inte tänka så himla mycket och analysera utan mer pröva och känna. Våga lyssna på vår egen kropps signaler och vår egen inre röst. Genom att balansera kroppen och komma i kontakt med vad som är viktigast för dig och din hälsa just nu så går allting så mycket lättare och blir framförallt mycket roligare.
Ibland handlar det om att öka träningen, ibland öka vilan. Ibland äta större portioner, ibland mindre. Ibland äta oftare, ibland lite mer sällan. Såklart att det finns vissa generella guidelinjer. Dessa guidelinjer kan man ha användning av framförallt i början när man förbättrar sin kost och livsstil men låt de vara just guidelinjer. Låt ingen annan tala om exakt hur många gram av si och så du ska äta utan låt deras röster bli indikationer. Känn med kroppen istället för att tänka så himla mycket. Det gäller egentligen allt vi gör men just nu vill jag lyfta fram sambandet för just hälsa, kost och träning.
Livet är på tok för kort för att gå och oroa sig, analysera, älta eller tänka för mycket på vad man ska eller borde göra/äta/träna … Nej, våga njuta istället och skapa en kost och hälsosam livsstil som passar just dig och som du mår bra av både nu och på lång sikt, det är i mina ögon att unna sig och vara hälsosam!
Läs gärna ett tidigare inlägg om att äta nyttigt och fantastiskt gott HÄR.
Att må bra mentalt är liksom grunden för en hälsosam livsstil och när man mår bra i sig själv blir det så mycket enklare att ta hand om sig fysiskt också.
Nu blir det ett blogg-uppehåll över sommaren men följ mig gärna på Instagram och Facebook där jag kommer sprida massvis av inspiration och matglädje:-)

Karin♥