Ni hade ju möjlighet att ställa era frågor om kost och hälsa till mig för ett tag sedan. Har inte hunnit publicera alla mina svar så här på bloggen så idag får ni ta del av fler fler läsarfrågor och mina svar 
Fråga
Jag funderar lite på hur du ser på kosttillskott, vilka man bör ta och varför? 
Svar
Jag tycker generellt att det är väldigt bra med kosttillskott och att det behövs i den miljön vi lever i idag (mer utarmade jordar, kemikaliepåverkan, stress och för att inte tala om den ”dåliga” mat de flesta äter som dessutom innebär att den är besprutad, om man inte bara äter ekologiskt).
Men däremot tycker jag man inte ska ta vilket tillskott som helst utan man bör helst gå till en duktig näringsterapeut eller liknande för att kolla upp sin näringsstatus och eventuella brister m.m.
Jag har också lärt mig mycket via Ulf Kilman på Kilmaninstitutet att vi reagerar väldigt olika på olika tillskott  och att vissa tillskott kan göra mer skada än nytta. Så det gäller att veta vad man stoppar i sig och kvalitén på dessa.
Några tillskott som jag generellt tycker att man bör komplettera sin kost med sådär lite allmänt är Vitamin D3 under vintern, B12 om man är helt vegan, gärna bra fettsyror och någon supergreens produkt. Självklart då av bästa kvalité.
vitaminpills
Jag äter själv kosttillskott från märket Friway. Finns bland annat HÄR. (Reklamlänk till vår webbshop där vi säljer tillskotten som vi tycker är bra).
Deras produkt som innehåller torkade växter och bär som man blandar med vatten har varit en favorit för Collin enda sedan han var liten. Denna bild (tror han var cirka 1,5 år) tog jag efter att ha kommit på honom med att stå och äta ”gräs” som vi kallar det direkt från burken. Härlig bild eller hur:-)
collinglow
Fråga
Vad är viktigt att tänka på när man äter mest vegansk mat?
Svar
Som vid vilken annan typ av kosthållning så är det viktigt att den är varierad och näringsrik. Grönsakerna bör utgöra grunden i kosten oavsett om man äter animaliskt eller ej. Äter man tillräckligt med kalorier så brukar inte proteinintaget vara något problem heller, det finns faktiskt protein i mycket från växtriket även om många fortfarande tycks tro att vi måste äta kött, fisk, fågel eller ägg för att få i oss protein. Eventuellt kan man komplettera med ett växtbaserat proteinpulver, finns ex hampa (som jag själv dricker) men också baserat på quinoa, chia, ris- & ärtor.
Rekommenderar ett tillskott på Vitamin B12 samt också D-vitamin.
Många som är veganer av hälsomässiga skäl eller i alla fall har ett viss hälsointresse brukar äta bra sammansatt vegankost (och då få i sig tillräckligt med järn, zink osv). Däremot om man helt av etiska själ valt att äta veganskt kan man eventuellt behöver utbilda sig lite på hur man äter en bra kost. För nej, pasta, paj och bakverk kan ju vara helt veganskt men inte för det vidare bra. Du förstår säkert hur jag menar.
Man behöver inte vara supernoga med hur man kombinerar de olika källorna från växtriket (ex baljväxter, frön osv.) i varje enskild måltid för att få till bra sammansättning av protein utan det viktigaste är vad du ätit under dagen.
sallad nyttigmat

Fråga
Vad har du för syn på proteindryck/shakes?
Svar
Jag tycker INTE om de sockersliskiga proteinshakes som säljs med en lååååång lista konstiga ingredienser och marknadsförs som att de behövs efter varje aerobic-pass för att kunna återhämta sig. Det tycker jag är galet!
Däremot så finns det många bra ekologiska växtbaserade proteinpulver idag. Men jag föreslår de rena produkterna utan smaksättning eller tillsatt socker/sötning. Jag tycker det smakar helt ok men det är ju inte som en smarrig smoothie direkt. Jag blandar alltid själv bara med vatten.
Sen kan det vara bra att ta detta ständiga prat om protein med en nypa salt, väldigt få har proteinbrist i Sverige och nej vi behöver inte fylla på direkt med protein efter varje litet träningspass även om reklamen vill få oss att tro det. Däremot om man tränar mycket hårt så ökar behovet av protein. Men inte hysteriskt mycket …
Viktigaste fokus enligt mig är att äta bra naturliga råvaror av bästa kvalité! Ekologiskt, färggrannt, varierat och näringsrikt ♥♥♥♥♥
avokadohummus
KH_liggande_gron_webb