Jag började träna pinn-övningar för rörlighet och balans när jag utbildade mig till personlig tränare för FUSTRA år 2009. Sedan dess har jag gjort dessa övningar i stort sett varje dag då de är så himla bra. (Tar inte många minuter heller och ingår i min lilla morgonrutin).
Jisses vad bra resultat jag fått, är sjukt smidig i axelpartiet nu. Var inte direkt jätte-stel när jag började göra dessa men ändå, har gjort stora framsteg. Ser också på mina klienter som gör övningarna regelbundet vilken effekt det ger.
Älskar att övningarna är så lätta att göra och att du kan göra dem hemma, du behöver inte ens byta om … Så varför inte ha som vana att göra lite övningar mitt på dagen också, på kontoret kanske? Bra för att mjuka upp stela nackar och axlar
Det enda du behöver är ett kvastskaft. Det använder jag, kostar runt en tjuga och du hittar det på närmaste stormarknad.
Lättast är förstås att jag hade fått visa dig övningarna ”live” och hjälpt dig hitta helt korrekt utförande. Men så länge du prövar lite försiktigt och håller dig till min strikta beskrivning nedan så ska det gå bra.
Se också på bilderna (som är illustrerade av Sofie Di Bartolomeo och från min bok Karins Frukost).

Pinnövningar

 

  • Stå gärna framför en spegel så att du kan checka av att du gör korrekt.
  • Stå höftbrett isär med benen. Tänk på att ha rak rygg och stolt hållning. Dra bak axlar och håll ihop skulderbladen, ha en lätt anspänning av inre magmusklerna.
  • Andas in genom näsan och ut genom munnen. Låt varje in- och ut andetag ta 3–4 sekunder vardera.
  • Gör 10–15 repetitioner per övning. (Färre första gånger om det känns ovant).

1. Hela vägen runt
Helavägenrunt230 Helavägenrunt150
Greppa pinnen brett. Andas ut och kom upp med pinnen på raka armar rakt ovanför huvudet, andas ut och för pinnen hela vägen runt om det är möjligt annars stannar du övningen med pinnen rakt upp.
Andas in kom upp med raka armar ovanför huvudet igen och andas ut och kom ner till startposition.
Tänk på att hålla överkropp och huvud still och ha raka armar.
Känns det för ”mycket” eller har du svårt att ha raka armar alternativt jämnt grepp så stanna med pinnen rakt upp ovanför huvudet och gå ner igen. Fokus på andningen. När det känns lättare kan du gå vidare och föra hela vägen runt.

2. Sidoböj
Greppa pinnen brett. Håll pinnen rakt upp med raka armar.
Håll underkroppen helt still och böj överkroppen i sidled.
Andas in när du böjer i sidled och andas ut när du går upp.
Huvudet följer med i rörelsen och hålls hela tiden mitt emellan armarna.

Helavägenrunt230230sidoböj

Pinn-övningarna är också perfekta som uppvärmning. Jag gör de alltid innan mina yogapass och även innan annan träning.
Ja, jag gör i stort sett dessa övningar varje dag. Övningarna går snabbt att utföra, är en härlig rutin och så enkelt att få till!
Testa du också!!!

KH_liggande_gron_webb