Sunt förhållande till mat

Känner att jag verkligen vill skriva detta inlägg 💚 För att det är så viktigt.

Att hitta ett SUNT FÖRHÅLLANDE TILL MAT … och ätande… För vet ni vad, jag tror vi har komplicerat något av det mest naturliga som finns, att ÄTA. Att äta bra, näringsrik, naturlig mat osv.

Jag möter många i mitt arbete som kost- & hälsocoach som verkligen har snöat in sig på detaljer kring mat och träning alldeles för mycket. Inget fel alls att kunna mycket, mäta, vara nyfiken, testa olika osv. Alltså inte själva beteendet utan just förhållandet till detta. När det blir maniskt istället och TAR energi istället för att GE energi.

Hur har vi hamnat här?

Jag tror hela livsstilen är med och påverkar. Allt går så snabbt idag och vi har lagt till med vanor som avskärmar oss från våra naturliga behov. Dessutom finns ju all denna mat (utan vidare näring) att tillgå 24/7 + att vi använder mat till så mycket mer än att fylla oss med näring. Väldigt många tröstar sig med mat och väljer mat och sötsaker utifrån sina känslor.

Dagens skeva ideal och all information vi har tillgång till kan göra att vi känner oss allmänt stressade och tillslut inte vet varken in eller ut. Vad gäller egentligen? …

Vad är ett sunt förhållande till mat?

Samma sak eller beteende kan både vara maniskt och lustfullt. Vad är skillnaden? Jo, tankarna om själva beteendet. Hela vår upplevelse av det som vi gör formas av våra tankar, som i sin tur genererar våra känslor. För att vara ännu mer tydlig, formas de av vilka av de tankar vi tänker som vi ger energi åt och tar på verkligt allvar. Att träna varje dag kan absolut vara ett maniskt beteende hos en person och samtidigt en underbar vana hos en annan. Att välja att äta en välbalanserad växtbaserad glutenfri kost kan också det ses som maniskt hos vissa personer, medan det upplevs som en ren lyx och njutning för andra. Det är därför jag vill lyfta fram att den stora skillnaden är hur vi tänker om det vi upplever och gör.

Nya kostval behöver inte alls upplevas som någon uppoffring utan kan istället ses som en gåva till dig själv. Istället för upplevelsen att följa en strikt diet kan den nya maten du äter bli en ren njutning varje dag. Dessutom gör kroppen det lättare för dig genom att skapa ett större sug och en längtan efter bra mat ju mer av den naturliga och växtbaserade maten du äter, (bland annat för att tarmfloran och våra bakterier i tarmen förändras). Något som leder till en förändring av livsstil snarare än ännu en tillfällig ”kur” eller att använda den senaste populärdieten som ett magiskt piller.

Vad betyder att unna sig för dig som läser detta?

Mina tankar kring att ”unna sig”;

Att unna dig skräpmat, vin, hämtpizza, godis och snacks som skapar obalanser i din kropp är i mina ögon inte att ”unna sig”. När du inser att det du väljer som att unna dig är destruktiva val som påverkar dig negativt istället för att höja dig och stärka din kropp blir det lättare att säga nej tack. Faktiskt snarast självklart och helt utan ansträngning. Det blir lättare att rikta ditt fokus mot det som du verkligen mår bra av istället, att se den gröna smoothien som flytande energi och livskraft till alla dina celler istället för det där nyttiga du måste dricka för att någon annan sagt det till dig eller för att du läst det i den senaste hälsotidningen.

Om du sedan vill fortsätta med ditt vin, lördagsgodis eller vad det kan vara är helt upp till dig, men ett tips är att inte se det som något unnande utan som något mer neutralt och ett val du själv gör. Och då ska du njuta av ditt val. Du kan samtidigt passa på att unna dig att stötta kroppen med lite extra vatten och annat bra som hjälper din kropp att neutralisera lite av det skadliga i det som du förr såg som att unna dig …

Som ex under julen då många äter mer än vad de behöver och kanske inte helt optimala saker på tallriken. Är det något du väljer så go for it men unna dig gärna en riktigt god och hälsosam frukost, ta en långpromenad varje dag eller kanske ett härligt högintensivt morgonpass.

Så, hur skulle du vilja må och vad skulle du vilja ha för livsstil om du fick önska?

Hur skönt vore det inte med en mer okomplicerad livsstil där hälsa bara är helt naturligt och det första valet per automatik. Att börja lyssna mer inåt, känna av hur kroppen mår, vad den behöver och själv kunna vara den som ger dig svaren du söker.

Jag har en hel kurs online som handlar om just detta, om du känner du behöver hjälp att nå detta så ta gärna en titt på kursen HÄR. Så mycket bra i denna kurs. Det går också bra att komplettera kursen med personlig coaching av mig, antingen på plats i Borås eller online.

Kram och kärlek till er alla 💚