Tips vegetarisk kalas buffé

Idag tipsar jag om den vegetariska buffén jag ”slängde ihop” till mitt födelsedagsfirande du kan läsa om i ett tidigare inlägg HÄR. Blev ju väldigt spontant ordnat vilket var kul. Men även annars när jag har längre framförhållning inför något kalas eller en lunch-date så föredrar jag att fixa mat som förutom att vara fantastiskt god och vegetarisk även är lättlagad och framför allt går att förbereda innan.

Visst, älskar man att stå flera dagar i köket så kan man absolut göra lite exklusivare mat. Jag tycker det är kul med mat men inte så kul att jag vill lägga all tid i köket:-) Jag älskar dock att se till att små trevliga happenings verkligen blir av.

Så idag får ni tips på en vegetarisk buffé att bjuda på:-) Ni behöver inte kopiera allt utan välja de godbitar ni själva vill ha som bjudmat.

Älskar salladsbuffé, alltså massor av fräscha ingredienser, röror och topping så att man lätt kan fixa sin egen matiga sallad. Enkelt att förbereda i förväg dessutom och går att variera otroligt mycket.

Dessutom kan man lätt tillgodose både vegetarianen, veganen med också de som gärna vill äta fisk, fårost eller något annat animaliskt. Något för alla helt enkelt:-)

Barnen brukar också uppskatta att de kan plocka det som de gillar och göra en god måltid av det.

Här är förslag på vad jag gärna ställer på buffébordet,

 

Säsongens bladgröna

Kokt quinoa, röd & vit eller en blandning

Glutenfria pastaskruvar

Ungsrostade kalla grönsaker, ex sötpotatis, rödbetor, palsternacka i bitar (blir matigt och gott i en sallad och lägre GI när den kallnat, man kan absolut göra detta dagen innan och förvara i kylen)

Raw marinerad broccoli (marineras enkelt i lite olivolja och salt och görs med fördel dagen innan)

Marinerad grönkål, vitkål, rödkål (marineras enkelt i lite olivolja och salt och görs med fördel dagen innan)

Picklad rödlök (lägger bara skivad rödlök i vatten, rå vinäger samt lite yaconsirap)

HUMMUS , ha, ni som följer mig vet att jag ÄLSKAR hummus:-) Men det är vi många som gör. Här kan man tänka lite nytt och kanske göra en avokadohummus, rödbetshummus, sötpotatishummus eller spenathummus, enkelt och trevligt att bjuda på några olika varianter om man hinner och känner för det.

På kalaset hade jag även en röra som blev supergod med vita bönor som bas och massa soltorkade tomater, chili, paprika, olivolja, salt, peppar, vitlök och citron

Och så hade jag en chili mayo, vegansk, som jag gjorde veckan innan

Grönsaker i skivor eller stavar som gurka, morötter, paprika, tomat (tomaterna tycker jag det är smidigt att ha körsbärstomater så är det bara att skölja och sen servera i en skål)

Tinade gröna ärtor

Marinerade gröna eller svarta linser (blandar kokta linser med finhackad rödlök, citron, vitlök, olivolja och salt, går utmärkt att göra ett par dagar innan)

Olika glutenfria kex och knäckebröd

Vegansmör

Ett fat med topping att välja på som pesto, oliver, kimchi, kallpressade oljor, furrikake, rostade pumpafrön, nötter, kapris, flingsalt osv …

Jag hade allt detta på min ”buffé” men kompletterade även med ekologisk fetaost. Brukar alltid vara uppskattat. Vill man kan man även komplettera med exempel rökt lax, getost och kokta ägg.

Det enda jag fixade på själva dagen var att koka pastan, allt annat hade jag fixat dagen innan eller 2 dagar innan.

Vad brukar ni ha på er kalas buffé? Tipsa gärna mig och alla andra följare på min FB sida HÄR.