Nu är hösten här och jag hoppas att ni är sjukt taggade på att få till nya hälsosamma vanor för att må så bra det går! Eller?

Jaaaa, förstås:-)

Här kommer mina bästa tips och enkla hälsosamma vanor att få till!

Addera MYCKET mer grönsaker!

Det kan vara det allra viktigaste för hälsan att få till faktiskt. Välj grönsaker i så många olika varianter och färger som möjligt.

Utgå från dina grönsaker när du bygger dina måltider som lunch och middag. Nu på hösten finns det så mycket gott som är i säsong, som blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål och själkselleri.

Fundera på vilka grönsaker/rotfrukter du ska utgå ifrån och sedan släng ihop något gott, nyttigt och färggrannt. Allra största delen av tallriken bör täckas av grönsaker av olika slag och helst en stor del råa grönsaker också.

Slopa det vita sockret.

Det brukar ta cirka 3 veckor att bli av med sockersug, men redan efter några dagar kommer du märka en skillnad om du slutar. Tänk mellanmål istället för fika så när de andra på jobbet kanske sitter med en kaka eller annat sött tar du ditt frökex med avokado, din chiapudding eller din näve med nötter/frön. Några rutor riktigt mörk choklad, gärna över 85 %, kan också vara ett alternativ.

Gör din egen matlåda. 

Sparar både pengar och det är lättare att se till att du får i dig massor av nyttigheter. De gånger du äter ute så välj ställen med bra utbud av hälsosam mat och våga alltid fråga efter vad du vill ha. Jag ber ofta om specialbeställning när jag äter ute:-) Jag brukar slänga ett öga på menyn så ser jag vad de har i köket och sedan sätter jag ihop något utifrån det. Ber man snällt brukar det inte vara några problem att lösa.

Ta en powernap eller en stunds vila under dagen. 

Vi stressar på och glömmer så lätt att vi behöver stunder av återhämtning. Är det 10 minuters meditation kanske? En stund i soffan med en bra bok? Andningsövningar eller en powernap? Försök få till stunder av återhämtning och inse hur mycket mer ork och energi det ger dig!

Ät kimchi eller surkål dagligen

Oj, oj, oj, vad det gör gott för magen att tillföra bra, goda bakterier till vår tarmflora dagligen. Jag brukar köpa ekologisk  opastöriserad kimchi och surkål (mååååånga burkar) och ha i kylen. Äter varje dag till mina sallader eller som topping på frökex ihop med avokado, groddar och skivad tomat. Det går också att göra egen, kolla till exempel in min goda vän Ericas nya bok Enkel kombucha & kimchi. 

Rör på dig mer i vardagen!

Vi ska inte glömma hur viktigt det är med vardagsmotion. Självklart även riktiga träningspass men det gör mycket med en liten kort promenad på lunchen, ta cykeln istället för bussen, gå och gör ärenden istället för att ta bilen … Gör några stretchövningar när du vaknat eller stå och göra studsa en stund för att få igång lymfsystemet.

Boosta dig med hälsoinspiration.

Läs hälsoböcker (mina förstås, hi, hi:-), bläddra i fina magasin osv. Bloggar, instagram, Facebook-grupper. Finns så mycket fantastisk information och läckra nyttiga recept att ta del av, bilder att inspireras av, tips och tankar m.m.

Ät mer färsk mat! 

Få in mer raw food i din kost. Det är superenkelt att få till frukosten och mellanmål i raw varianter. Sedan se till att äta massor av färska grönsaker och sallad till sin lunch och middag.

Gör så gott för hela dig, din mage, din hälsa och din energi. Tips, läs ett tidigare blogginlägg: 4 steg till mer raw food.

Boka in roliga saker att se fram emot!

Date med din parter, långlunch med bästa väninnan, träningshelg med kompisgänget, familjedagar med utflykter osv …

Prioritera skärmfri tid. 

Viktigt att aldrig sova med mobilen i sovrummet, ha den inte ens på flygplansläge. Ha för vana att stänga av den helt gärna en bra stund innan du går och lägger dig och sedan sätta på den först på morgonen eller förmiddagen. Att ständigt vara uppkopplade kan innebära både en psykisk och fysisk stress. Så var noga med att ha mycket skärmfri tid också.

Vilka är dina bästa tips för en hälsosam höst? Dela gärna med er under detta inlägg på min FB sida HÄR.

Tillsammans gör vi världen lite grönare och friskare!