Raw food dag – Recept

Här kommer ett inspirerande inlägg med tips på upplägg, mat och recept för dig som vill testa att äta bara raw food under en dag (som jag hoppas blir en inspiration till att äta mer raw food).

Jag äter själv inte enbart raw food (äter ex hummus, quinoa, linser, kokt sötpotatis och andra rotfrukter osv) men jag försöker se till att en stor del av det är jag äter är ex råa grönsaker, sallad, färska smoothies och oprocessad färsk mat:-)

Oftast äter jag mer raw på sommaren än på vintern av naturliga skäl. Lyssnar in och följer vad kroppen vill ha och behöver.

FRUKOST

GRÖN SMOOTHIE-BOWL

2 stora nävar färsk grönkål, 2 dl fryst mango, 1 päron, 1 dl vatten, ½ avokado

Topping: Mullbär, gojibär, bipollen, bär

Dela päronet i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät kräm. Servera i en skål och toppa med mullbär, gojibär, bär och bipollen.

Komplettera eventuellt med en hampaprotein dryck

Du hittar också frukostrecept i ett tidigare inlägg HÄR, för du kanske hellre vill äta chiapudding med bär eller frökex med avokadosmör, kimchi och grönsaker eller en klassisk grön smoothie, flera recept på smoothies hittar du HÄR. 

MELLANMÅL

(Om det behövs?), Ex frukt, smoothies, grönsaker, raw boll, fröknäcke eller liknande …

Recept på smoothies i E-boken Smoothiekraft HÄR. 

LUNCH

Karins Pad Thai

2–4 portioner

1 paket kelpnudlar, 2 morötter, ½ zucchini, 4 dl finstrimlad vitkål, 1 röd paprika, 1 gul paprika

Mandeldippsås
1 dl mandelsmör, ½ dl olivolja, 2 msk limejuice, 1 msk tamari (glutenfri sojasås), 1 vitlöksklyfta, 1 tsk honung, 1–2 krm torkad chili, en gnutta cayennepeppar

Skölj kelpnudlar i vatten och lägg i en skål med vatten, olivolja och salt. Låt stå och marinera en stund under tiden du gör i ordning mandeldippsåsen och övriga ingredienser.
 
Öppna en burk mandelsmör och rör om ordentligt med en sked. Häll över 1 dl i en skål, tillsätt olivolja, limejuice, tamari och honung. Pressa i vitlöken och krydda med chili och cayennepeppar. Börja med 1 krm chili och tillsätt eventuellt mer om du vill ha dippsåsen starkare. Rör om ordentligt, tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock.
 
Skala morot och zucchini. Fortsätt sedan med att skala tagliatelleliknande pastaremsor med hjälp av en potatisskalare. Fånga upp i en stor skål. Tillsätt den finstrimlade vitkålen.  Skär paprika i tunna strimlor. Häll på lite olivolja och lite salt och krama in i grönsakerna ordentligt för att göra dem mjukare. Tillsätt kelpnudlarna (klipp dem eventuellt till önskad längd först) och blanda ner mandeldippsåsen. Rör om ordentligt och lägg upp på tallrikar. Garnera med lite finhackad purjolök och svarta sesamfrön. Servera gärna Pad Thai med färska sockerärtor och en grön sidosallad.

MELLANMÅL

(om det behövs?)

BroccoLisa bollar eller frökex med tahini, kimchi och tomat. Eller en smoothie eller hampaproteindryck.

 

BroccoLisa bollar

cirka 15 stycken


1,5 dl solrosfrön
1,5 dl pumpafrön
14 färska dadlar (urkärnade)
2 torkade fikon (i mindre bitar)
2 msk raw kakao + ev extra om du ska rulla bollarna i detta
1 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vanilj
en gnutta salt

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare, (jag gillar personligen att mixa smeten rätt länge så att den blir helt slät om jag ska göra bollar). 
2. Forma till bollar och rulla ev i raw kakao eller doppa i mörk smält choklad.
Alternativ, forma till bollar och platta sedan ut till kakor eller stansa ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform. Garnera gärna kakorna med gojibär och mullbär.
3. Ställ bollarna/kakorna kallt i minst 1 h innan servering för bäst resultat. De håller cirka 5–7 dagar i kyl och längre tid i frys. 

MIDDAG

Rödbetsburgare med senapsmajjo

 (4 portioner)

Rödbetsburgare:

3 dl finhackade rödbetor (ca 3–4 st)
, 0,5 dl solrosfrön, 
2 msk bruna linfrön,
0,5 dl finhackad gul lök, 0,5 msk dijonsenap, 
1 liten vitlöksklyfta, 
1 krm salt,
1 krm svartpeppar

Skala rödbetorna och finhacka dem i en matberedare. Mal solrosfrön och linfrön till ett mjöl i en mixer eller elektrisk kaffekvarn. Finhacka löken och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser till rödbetsburgarna i en skål.Forma till 4 burgare, ca 1 cm höga, och låt torka i torkugn 5–6 timmar (eller i vanlig ugn på lägsta värmen i liknande tid eller något längre). Vänd efter cirka halva tiden. Det går också att äta rödbetsburgarna som de är, men konsistensen blir bättre när de har torkat något.

Senapsmajjo:

1 dl macadamianötter 1 dl vatten
, 0,5 avokado, 
1 msk citronjuice, 1 tsk dijonsenap, 1 krm salt

Mixa allt i en mixer.

Tillbehör:
Stora vitkåls- eller rödkålsblad alternativt stora salladsblad, senapsmajjo, 
alfalfagroddar, tomatskivor, lökskivor, 
gurka eller saltgurka, kapris

Fyll ett stort kålblad med groddar, en rödbetsburgare, en klick senapsmajjo, skivad lök och tomatskivor, gurka eller saltgurka och lite kapris. Enjoy!

EVENTUELL DESSERT

Chokladmousse á la Karin, lite mörk rå choklad eller dessa godbitar

Karins Chokladmousse

4 portioner

2 avokado
10 färska dadlar (urkärnade)
1 dl vatten
½ dl rå kakao
½ dl rå carob
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk flytande sötning
1 tsk vanilj

Topping
Blandade bär, exempelvis lingon och blåbär.

Börja med att mixa dadlar och vatten.
Tillsätt kakao, carob, sötning och vanilj, mixa igen.
I med avokado och kokosolja och mixa allt helt slätt.
Ställ gärna moussen kallt ett par timmar innan servering.
Varva bär och chokladmousse i dessertglas eller små skålar.

SNACKS

(Om önskas?)

Grönsaksstavar av morötter, gurka och selleri. Gott att dippa i chilidipp, egengjord rå pesto eller tahini.

Hoppas ni testar recepten, sprid gärna era bästa tips för att äta mer oprocessad bra mat, mycket grönsaker, bär, frukt osv. på min FB sida HÄR.

Det är så kul att vi kan inspirera varandra i gruppen!